На Луганщині рашисти у "козацьких" кадетських корпусах готують дітей для війни з Україною

На захопленій Луганщині росіяни в «козацьких» кадетських корпусах та класах готують дітей для війни з Україною. Про це в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив головний редактор онлайн-видання «Реальна газета» Андрій Діхтяренко на панельній дискусіі на тему: «Цілеспрямована мілітаризація освіти, мови, культури та інша зброя «руського міра» на тимчасово окупованих територіях».

Діхтяренко повідомив, що журналістами було проведене дослідження, як навчають дітей на окупованій території Луганщини в так званих «козацьких» кадетських корпусах та класах та підкреслив, що «окупанти роблять все, щоб молоде покоління, коли воно випускається зі шкільних лав, відразу йшло воювати».

 


«Росіяни зробили ставку на те, що українських дітей з Луганської області треба виховувати у козацьких (донських козаків) традиціях, тому що вважають, що ця культура буде їм близькою… В Луганській області нащадки запорізьких козаків живуть на одному боці Сіверського Донця, а вже на іншому живуть так звані нащадки донських козаків. Це таке суспільне явище. Але зараз росіяни його використовують в першу чергу саме для мілітарної освіти неповнолітніх дітей», - сказав Діхтяренко.  

Він зазначив, що станом на зараз на окупованій Луганщині існують два «козацькі» кадетські корпуси в Луганську і Алчевську, і в них навчаються 412 дітей.  

«Ми дослідили і побачили, як кількість козацьких кадетських класів постійно зростала майже в арифметичній прогресії кожного року. Так, в 2018-2019 навчальному році на окупованій Луганщині було 8 таких класів, через рік – вже 18, ще через рік – 33 і в 2021-2022 році це вже були 62 навчальних класи, в яких навчалися 1200 дітей», - констатував журналіст.  

Він розказав, що для дітей захопленої Луганщини росіянами розроблений специальний шкільний курс для 5-11 класів «Історія і культура козацтва Луганщини». Напрямки, за якими, згідно цього курсу, навчаються діти – це військова підготовка; релігійне виховання (РПЦ); сімейні патріархальні традиції; ідеологічна обробка: російське імперство та антиукраїнська політінформація - «заказачивание».  

"Дітям пояснюють, що насправді вони є або нащадками козаків, або навіть, якщо вони етнічно не відносяться до козаків, є така спеціальна "посвята в козаки", - пояснив Діхтяренко.  

За його словами, козацькою освітою на окупованій Луганщині керують Сергій Юрченко та Олексій Селіванов, а в них вже є куратори від рф, які раніше впроваджували козацьку мілітарну освіту на Кубані в росії.  

У загарбників були плани на 2022 рік на нових окупованих територіях відкрити ще два «козацькі» кадетські корпуси в Старобільську (400 дітей) і в Кремінній. Також відкрити класи в Лисичанську, Сєвєродонецьку та Сватовому. Але в цьому році вони нічого не встигли відкрити, повідомив журналіст.  

Він також зазначив, що проти України вже багато пішло воювати і випускників Луганських «козацьких» кадетських корпусів. Тому існування такої мілітаристської освіти підростаючого покоління на наших окупованих територіях є «серйозною проблемою» для України, підсумував Діхтяренко.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті