Представник президента у ВР оцінив ймовірність проведення виборів до Ради у цьому році

Ймовірність того, що вибори в Верховну Раду будуть у цьому році, нульова.  Про це розповів представник президента у Верховній Раді, член Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський (фракція партії "Слуга народу") в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, попри прогноз голови ГУР Кирила Буданова, що Україна зможе закінчити війну влітку - підготовку до голосування треба починати вже в липні.

"Якщо готувати голосування цього року, то всі виборчі процедури треба розпочинати вже в липні. Кирила Буданова (голова ГУР, - ред.) я дуже поважаю, він єдиний давав усі правильні прогнози. Але ймовірність того, що ми закінчимо війну до літа - це надмірний оптимізм від Кирила Олексійовича (Буданова, - ред.)", - сказав він.

За словами Веніславськго, зараз усі дискусії про те, коли мають пройти вибори, втратили сенс, адже в умовах воєнного стану вибори навряд чи можна проводити з кількох причин.

"Треба забезпечити безпеку учасників виборчого процесу, підготувати виборчі дільниці. В умовах тимчасової окупації територій там в принципі неможливо провести вибори. В прифронтовій зоні також неможливо провести вибори", - перелічив нардеп.

За словами Веніславського, не зовсім вірно вважати, що парламентські вибори в Україні мають відбутися в цьому році.

"Тут я уже можу дискутувати як фахівець у галузі конституційного права. Є дві норми Конституції, які між собою конкурують. У мене є суто професійна точка зору, яку я ще висловлював, коли був викладачем на кафедрі конституційного права – тобто вона грунтується не на тому, що я народний депутат і тому хочу продовжити собі строк повноважень. Коли ми говоримо, що строк повноважень народних депутатів складає п'ять років – це означає, що народ уповноважив тих депутатів, яких він обрав, п'ять років виконувати свої повноваження", - каже нардеп.

За законом, як каже Веніславський, вибори мають відбутися в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Верховної ради, а парламент набув своїх повноважень 31 серпня 2019 року. Якщо брати останню неділю жовтня 2023 року, тоді термін повноважень народних депутатів складе 4 роки і 3 місяці.

"Тим самим ми фактично позбавляємо народ України того права, яким він наділив народних депутатів. Тому моя суб'єктивна точка зору - вибори мали би відбутися в 2024 році", - вважає він.

Раніше глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк заявила, що перемога у війні очікується у 2023 році. Проте важко спрогнозувати, коли відбудуться вибори до Верховної ради з огляду на ситуацію на фронті.

Статті

Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Луганськ
20.04.2024
19:37

«Ця війна не схожа на жодну іншу»: Україна продовжує напрацьовувати досвід психологічної підтримки поранених і тих, хто повернувся з полону

«Правду кажучи, мені не хочеться знов про все це згадувати… Так, я визнаю, що потребую допомоги психолога. Але зараз мені її не надають»
Всі статті