МЗС України зробили заяву щодо судилища українських захисників Маріуполя, що готується росією

Україна поінформувала міжнародних партнерів щодо намірів російської федерації вчинити кричущий воєнний злочин — судилище над українськими військовополоненими - захисниками і захисницями Маріуполя, - йдеться у заяві МЗС 23 серпня.


"Будь-яке судилище над військовополоненими стане грубим порушенням Статуту ООН, ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 1949 року та Додаткового протоколу І, злочином проти основоположних норм і принципів міжнародного права, назавжди закріпить за росією статус держави-терориста, а за росіянами — клеймо варварів", - пояснили у МЗС.

Зазначається, що Україна звертає увагу міжнародної спільноти на ретельну та цілеспрямовану підготовку Кремля до вчинення цього злочину. Анонсоване РФ судилище є нікчемним і неправомірним.

"Всі оборонці Маріуполя є комбатантами і після затримання стороною супротивника їм надається і гарантується статус військовополонених та відповідне поводження, згідно з положеннями міжнародного гуманітарного права, зокрема ІІІ Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року та Додаткового протоколу І", - додається у заяві.

Україна закликає міжнародних партнерів – міжнародні організації та держави – рішуче засудити незаконні дії РФ щодо українських військовополонених та вжити негайних заходів, аби змусити Росію неухильно дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо поводження з військовополоненими.

"Україна документує всі факти і події, пов’язані з підготовкою та організацією можливого судилища над українськими захисниками. Кожен воєнний злочинець, задіяний у цьому процесі — від виконавців у Маріуполі до організаторів у Кремлі — понесе найсуворішу відповідальність, скільки би часу це не зайняло", - говориться у заяві МВС.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський за підсумками саміту Кримської платформи заявив, що РФ може забути про дипломатію, якщо у Маріуполі таки відбудеться судилище над українськими військовополоненими. 

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті