Мінреінтеграції надало роз’яснення щодо оприлюдненої раніше інформації про кількість полонених українців

До оприлюдненого раніше числа у 4337 військовополонених українців входять як звільнені з полону особи, так і ті, що продовжують утримуватись у місцях несвободи. Про це заявило Мінреінтеграції 17 листопада.

"Інформуємо, що Комісією з питань встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України було встановлено факт позбавлення волі щодо 4337 осіб (763 цивільних та 3574 військових). З них 1953 – звільнених із полону осіб (як цивільних, так і військових)", зазначається у повідомленні.

У міністерстві додали, що до людей, щодо яких встановлено факт полону, також входять особи, які утримувались або продовжують утримуватись РФ чи окупаційною адміністрацією з 2014 року.

Мінреінтеграції наголосило, що Комісія не веде облік кількості осіб, які наразі фактично перебувають у полоні, а встановлює факт позбавлення особистої свободи за результатами розгляду заяв та наданих заявниками підтверджувальних документів і наданих підтверджень від ЦАР (Центрального агентства з розшуку) МКЧХ у Женеві. 

Зазначається, що Комісія може встановити такий факт лише у випадку надходження відповідного звернення від звільненого з полону або членів сім’ї полоненої особи. 

"Однак багато утримуваних у полоні осіб або члени їхніх родин не зверталися до Мінреінтеграції і як наслідок не встановлювали факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України", - зазначили у міністерстві.

Також Мінреінтеграції додало, що цифру у 4337 полонених не варто тлумачити як точну кількість осіб, яка на цей момент продовжує перебувати у неволі РФ.

Як повідомлялось раніше, уряд виділив ще 180 мільйонів гривень на виплати держдопомоги полоненим.

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті