Майбутній прем'єр-міністр Польщі обіцяє "негайно взятися" за деблокування вантажних перевезень на кордоні з Україною

Лідер найчисельнішої коаліції в новообраному парламенті Польщі, майбутній прем'єр-міністр Дональд Туск обіцяє "негайно взятися" за деблокування вантажних перевезень на кордоні з Україною. Про це повідомляє "Голос Америки".

Туск оголосив, що вже провів зустрічі з кандидатами на міністерські посади в новому уряді, який, за його словами, розв'язуватиме проблеми, які останнім часом постали між Варшавою і Києвом. 

Дональд Туск сказав журналістам 8 грудня, що сподівається на голосування за новий кабінет вже у вівторок, 12 грудня, і приведення уряду до присяги у середу, щоб наступного дня брати участь у саміті Європейського Союзу в Брюсселі.

Саміт ЄС 14-15 грудня має серед іншого розглядати такі ключові питання як можливість початку переговорів про членство України, а також про кількарічну програму європейської допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

Туск окремо критикував те, що було названо прорахунками чинного уряду Матеуша Моравєцького і заявив, що негайно візьметься за виправлення таких проблем як блокування вантажних перевезень на кордоні Польщі з Україною, де з польського боку накопичилися багатокілометрові черги з тисячами вантажівок.

За словами Туска, він діятиме в інтересах польських перевізників, але домагатиметься розв'язання питань так, щоб блокада кордону була припинена.

Між Києвом та Варшавою також триває напруженість внаслідок того, що Варшава всупереч позиції ЄС запровадила заборони на імпорт українського збіжжя.

Дональда Туска запитували, чи зміг би він впливати на прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який перед грудневим самітом ЄС гучно заявляв, що голосуватиме проти рішень про допомогу Україні і проти переговорів про її вступ в Європейський Союз.

Туск зауважив, що зв'язки Віктора Орбана з росією і російським президентом путіним, як він висловився "органічні", а тому применшив свої можливості переконувати угорського керівника.

Як повідомлялося, опозиційні партії у Польщі узгодили кандидатуру Туска на посаду прем'єра.

Напередодні Чехія, Польща, Словаччина та Угорщина домовилися "зробити все можливе, щоб не допустити поразки України".

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті