Литва видає візи росіянам та білорусам лише з гуманітарних міркувань – голова МЗС

Литва продовжує видавати візи громадянам РФ та Білорусі лише з гуманітарних міркувань, які в уряді Литви цілком здатні відрізнити від інших мотивів. Про це розповів очыльник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс в інтерв'ю "Deutsche Welle", опублікованому 15 серпня.

"Ми практично припинили видачу віз людям, які їдуть на відпочинок, і видаємо лише візи з гуманітарних міркувань, – сказав Ландсбергіс. – Для нас це не нова дискусія, і ми вважаємо, що це має бути загальноєвропейським рішенням, тому що, як ви знаєте, поки Шенген працює так, як зараз, наші кордони пропускають людей як губка".

Він наголосив, що Литва прийняла це рішення досить рано, ще у 2020 році, і "не тільки з політичних причин, а й з практичних". Згодом, коли розпочалася війна, до Литви попрямував величезний потік людей, які шукали притулку.

"Вони тікали від переслідування, наприклад, з Білорусі, яке почалося вже давно", – наголосив глава литовського МЗС

За його словами, можливості консульства обмежені, воно може видати лише обмежену кількість віз.

"Так що потрібно відповісти на дуже просте запитання: кому ви дасте візу першим?, – пояснив Ландсбергіс. – Сім'ї людини, яка може зазнавати переслідувань, батько чи мати якої зазнають переслідувань, або туристу, який хоче провести кілька прекрасних днів на узбережжі Литви? Відповідь очевидна".

Раніше повідомлялося, що в РФ не виключають, що росіянам припинять видавати шенгенські візи.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті