Лубінець зустрівся з омбудсменом РФ у Туреччині та обговорив повернення в Україну мирних жителів, дітей та поранених військових

У Туреччині відбувся третій раунд переговорів омбудсмена Дмитра Лубінця та його російської колеги Тетяни Москалькової. Про це 13 січня у Telegram повідомив Лубінець.

"Протягом більше двох годин обговорили гуманітарні питання. Зокрема, ініціативу про прискорення та поглиблення питання повернення наших військовополонених та звільнення цивільних заручників", - повідомив український омбудсмен.

За словами Лубінця, Україна виділяє три категорії цивільних полонених, яких зараз утримує росія. Йдеться про тих, кого окупанти затримували з 2014 року і до початку повномасштабного вторгнення в Криму (158 осіб) та на Донеччині з Луганщиною (373 особи), а також про мирних жителів, яких рашисти викрадали та викрадають з 24 лютого 2022 року (мова про більш ніж 20 тисяч осіб).

Також він передав Москальковій списки українців, які потребують медичної допомоги, але про долю яких наразі нічого невідомо. Йдеться людей старше 70 років; а також і про тих, кому старше 65 років і вони перебувають у тяжкому стані. Усього таких людей понад 2 тисяч.

Лубінець зазначив, що російська сторона попередньо погодилася дізнатися, де ці люди та в якому стані вони перебувають. Це є першим кроком, після якого можна порушувати питання про повернення їх додому.

"Адже якщо їм не висувають звинувачення, то, відповідно до міжнародного гуманітарного права, рф їх повинна відпускати. Ми будемо напрацьовувати механізми, яким чином повертати наших громадян додому", - написав Лубинець.

Також у ході переговорів Москалькова заявила, що у росії перебувають українські діти, які хочуть повернутися до України. Щоправда, вона не назвала жодних прізвищ чи будь-яких особистих даних дітей. Саме тому Лубинець закликав звертатися до офісу омбудсмена тих, хто шукає дітей.

Зрештою, він повідомив і про перебіг переговорів щодо повернення поранених українських захисників.

"Під час спілкування домовилися, що РФ на підставі Женевських Конвенцій розгляне пропозицію щодо проведення репатріації поранених військовослужбовців", - додав уповноважений з прав людини.

Нагадаємо, під час переговорів Лубінця та Москалькової президент Туреччини запропонував відкрити гуманітарний коридор до Туреччини для поранених у результаті бойових дій.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті