Конгрес США схвалив законопроєкт, який не дозволяє президенту вивести країну зі складу НАТО

Конгрес схвалив законопроєкт, який не дозволяє президенту вивести США зі складу НАТО без схвалення Сенату або ухвалення відповідного закону. Про це повідомляє "Голос Америки".

Ініціативу висунули сенатор-демократ Тім Кейн і його республіканський колега Марко Рубіо. Вона стала частиною щорічного Закону про асигнування на національну оборону, який був схвалений Палатою представників у четвер і, як очікується, буде підписаний президентом Джо Байденом.

Положення, ухвалене 65 голосами за при 28 проти, підкреслює прихильність Конгресу альянсу НАТО, який ставав мішенню для критики колишнього президента Дональда Трампа під час його перебування на посаді.

За Байдена значення альянсу посилилося, особливо після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

"НАТО виявило стійкість у відповідь на війну Путіна в Україні та зростаючі виклики в усьому світі", - заявив Тім Кейн.

За його словами, законопроєкт "підтверджує підтримку Сполученими Штатами цього найважливішого альянсу, який є основою національної безпеки" країни.

"Він також посилає потужний сигнал авторитарним режимам у всьому світі, що вільний світ залишається єдиним", - додав він.

Марко Рубіо зазначив, що цей захід слугує важливим інструментом нагляду з боку Конгресу.

"Ми повинні зробити все для захисту наших національних інтересів і безпеки наших демократичних союзників", - заявив він.

Байден приділяє велику увагу НАТО. Він направив до Європи додаткові війська і військові ресурси як демонстрацію сили на тлі війни путіна. За його правління альянс розширився за рахунок Фінляндії та ведеться робота з прийому Швеції.

Трамп, який є провідним претендентом на висунення в президенти від Республіканської партії, посилає неоднозначні сигнали щодо альянсу перед виборами 2024 року. Прихильники колишнього президента стверджують, що його жорсткі висловлювання і критика альянсу спонукали союзників виконувати свої зобов'язання зі збільшення витрат на оборону до 2% ВВП, що полегшило тягар США.

При цьому критики Трампа кажуть, що риторика експрезидента послаблює єдність і силу цілей альянсу. Вони висловлюють побоювання, що Трамп відмовиться від зобов'язань США за пактом про взаємну оборону або повністю виведе США з альянсу.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті