Євросоюз збільшить реверсне постачання газу в Україну

Головні зусилля ЄС у напрямку підтримки України в сфері енергетики, спрямовані на забезпечення дієздатності всієї енергосистеми, включаючи її електричну та газову складові. У цьому контексті вже до кінця року Євросоюз має намір збільшити обсяги реверсного постачання газу в Україну, - заявила Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон,  - повідомляє Укрінформ.

Про це сьогодні йшла мова у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з міністром енергетики України Германом Галущенком.

«Ми в постійному контакті з енергетичною платформою ЄС, а також з двома енергетичними групами (із закупівлі газу – ред.). Україна, разом з Молдовою та Грузією, будуть здатними скористатися перевагами спільних закупівель газу, LNG та водню. Разом із країнами, що межують з Україною, ми збільшимо обсяги реверсних поставок (газу) між ЄС і Україною до кінця поточного року, і ми готові сприяти продовженню цих мереж», - зауважила Кадрі Сімсон.

Вона нагадала, що Україна має найбільші газові сховища у Європі, і це у спільних інтересах сторін скористатися ними для забезпечення безпеки постачання газу. За її словами, вже невдовзі нові правила ЄС щодо газових сховищ будуть інтегровані в документи Енергетичного співтовариства.

«Ми, і країни-члени також допомагають Україні у відновленні або ремонті пошкодженого (енергетичного) обладнання. Нові агрегати для цього закуповуються за кошти Фонду енергетичної підтримки України, який був утворений в рамках Енергетичного співтовариства», - сказала Єврокомісар.

Міністр енергетики України Герман Галущенко підтвердив зацікавленість української сторони у такому енергетичному співробітництві з Європейський Союзом.

«На сьогодні ми маємо найбільш сховища у Європі. Ми можемо просто зараз прийняти більше 20 мільярдів кубометрів газу в українські сховища, які знаходяться у Західній частині країни і є доволі безпечними. Я хочу подякувати Євросоюзу та країнам-членам за допомогу та підтримку українського енергетичного сектору. Ми почали отримувати необхідне обладнання від наших друзів буквально через день після початку війни. Фонд (енергетичної підтримки України – ред.) є дуже важливим. З ним ми можемо відновитися швидше, ніж робили б це самотужки», - наголосив український урядовець.

Як повідомлялося, Країни Європейського Союзу погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті