Екс-посол США в росії розповів, чи засудить Китай агресію РФ проти України

Надзвичайний і Повноважний Посол США в росії з 2011 по 2014 рік Майкл Макфол вважає, що Китай і на далі не буде засуджувати повномасштабне вторгнення РФ в Україну, проте продовжить дотримуватися нейтралітету. Про це він сказав в інтерв'ю Еспресо.

За словами Макфола ставлення китайського уряду до російського повномасштабного вторгнення в Україну залишається неоднозначним та незрозумілим, оскільки президент РФ путін та голова Китаю Сі Цзіньпін мають тривалу історію стосунків.

"Путін та Сі мають довгі стосунки протягом тривалого часу. Це такий автократичний альянс проти демократичного світу - звичайно, йдеться не про формальний альянс, а про партнерство, яке в першу чергу підживлюється антагонізмом по відношенню до США", - сказав він.

Проте, посол залишився враженим поміркованістю підтримки РФ Китаєм. Він вважає, що Сі Цзіньпін не підтримує війну.

"Сі Цзіньпін не підтримує війну. Лише шість чи сім країн підтримали Путіна і Росію на Генеральній Асамблеї ООН, і Китай не був серед них. Він утримується. По-друге, Китай не надає військової допомоги. Він дуже обережно поводиться, бо хоче уникнути санкцій. Звичайно нам потрібно більше старатися в цьому напрямку, однак зважаючи на те, що китайський лідер навіть у 2014 не визнав анексію Криму, те, як мало Китай зробив для Росії викликає подив", - зазначив Макфол.

Посол додав, що президент України та дипломати ведуть "розумну дипломатію з Китаєм". На його думку, це утримує Китай на узбіччі.

"Я був би радий, якби Китай підтримав Захід і засудив цю війну. Але не думаю, що це станеться. Втім, підтримувати китайський нейтралітет - це дуже гідна мета, яку вдалось досягти українській дипломатії", - підсумував він.

Нагадаємо, колишній посол США в РФ розповів, чого найбільше боїться путін. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті