Екс-посол США в росії розповів, чи засудить Китай агресію РФ проти України

Надзвичайний і Повноважний Посол США в росії з 2011 по 2014 рік Майкл Макфол вважає, що Китай і на далі не буде засуджувати повномасштабне вторгнення РФ в Україну, проте продовжить дотримуватися нейтралітету. Про це він сказав в інтерв'ю Еспресо.

За словами Макфола ставлення китайського уряду до російського повномасштабного вторгнення в Україну залишається неоднозначним та незрозумілим, оскільки президент РФ путін та голова Китаю Сі Цзіньпін мають тривалу історію стосунків.

"Путін та Сі мають довгі стосунки протягом тривалого часу. Це такий автократичний альянс проти демократичного світу - звичайно, йдеться не про формальний альянс, а про партнерство, яке в першу чергу підживлюється антагонізмом по відношенню до США", - сказав він.

Проте, посол залишився враженим поміркованістю підтримки РФ Китаєм. Він вважає, що Сі Цзіньпін не підтримує війну.

"Сі Цзіньпін не підтримує війну. Лише шість чи сім країн підтримали Путіна і Росію на Генеральній Асамблеї ООН, і Китай не був серед них. Він утримується. По-друге, Китай не надає військової допомоги. Він дуже обережно поводиться, бо хоче уникнути санкцій. Звичайно нам потрібно більше старатися в цьому напрямку, однак зважаючи на те, що китайський лідер навіть у 2014 не визнав анексію Криму, те, як мало Китай зробив для Росії викликає подив", - зазначив Макфол.

Посол додав, що президент України та дипломати ведуть "розумну дипломатію з Китаєм". На його думку, це утримує Китай на узбіччі.

"Я був би радий, якби Китай підтримав Захід і засудив цю війну. Але не думаю, що це станеться. Втім, підтримувати китайський нейтралітет - це дуже гідна мета, яку вдалось досягти українській дипломатії", - підсумував він.

Нагадаємо, колишній посол США в РФ розповів, чого найбільше боїться путін. 

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті