Диктатор путін все ще вірить, що йому "згодом" вдасться завоювати Україну - ISW

Російський диктатор путін продовжує вважати, що згодом зможе виграти війну в Україні, "досягнувши повної перемоги". Про це йдеться у черговому щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), -  повідомляє Бі-бі-сі.

"Ні Україна, ні Захід не переконали його в тому, що він повинен розглянути можливість ухвалення якогось нестандартного або компромісного рішення, — продовжують автори звіту. — Натомість Путін, як і раніше, зосереджений на досягненні своїх початкових військових цілей через затяжний конфлікт, в якому він переможе, або нав'язавши свою волю Україні силою, або зламавши волю українського народу, після того, як вичерпається підтримка Києву з боку Заходу".

На думку експертів ISW, російський президент виходить з того, що обидві світові війни, Громадянська війна в США та Наполеонівські війни закінчилися лише після нищівної поразки однієї зі сторін, коли мирний договір лише зафіксував реальність, що склалася на полі бою.

Однак історія знає і багато зворотних прикладів: Дейтонські угоди поклали край боснійському конфлікту, збройний конфлікт у Північній Ірландії завершився підписанням угоди в Белфасті, а арабо-ізраїльська війна Судного дня 1973 року – резолюцією Ради безпеки ООН.

За останні півроку Москва кинула на наступ по всій лінії фронту більшу частину 300 тисяч мобілізованих резервістів та 40 тисяч достроково випущених ув'язнених, нагадують автори звіту, але "результати цих зусиль не вражають".

У той же час усі світові ЗМІ (російські та українські в тому числі) обговорюють український контрнаступ, що готується: всі впевнені, що воно відбудеться - питання лише в тому, де і коли.

"Це стало б для Путіна підходящим моментом, щоб зробити висновок, що Росія не може силою нав'язувати свою волю Україні і що він має шукати компромісне рішення. Однак він явно не дійшов такого висновку", - підсумовують автори, нагадуючи, що пропозиція Пекіна допомогти у досягненні миру путін під час особистої зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном чемно пообіцяв розглянути - і на цьому розмови про мирний процес закінчилися.

Оскільки розмовляти з путіним доводиться його мовою і виходячи з його реалій, резюмують автори документа, ЗСУ "мають завдати [силам росіян] збитків такої міри, щоб Путіну та його найближчому оточенню... стало ясно, що російські збройні сили не можуть сподіватися покращити результат війни, продовжуючи бойові дії".

Втім, навіть якщо контрнаступ Києва виявиться досить успішним, його одного може бути недостатньо, "оскільки Путін не прийме того факту, що насправді завоювати Україну він нездатний", - зазначають експерти ISW.

Як повідомлялося, рашисти продовжують зазнавати великих втрат.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті