Два фільми про війну в Україні здобули нагороди на фестивалі Sheffield DocFest 2023

Нагороди на британському кінофестивалі Sheffield DocFest 2023 здобули два документальні фільми про війну в Україні - "Звідки куди" Мачека Хамела та "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова. Про це повідомляє "Еспрессо"

Оголошення переможців "Sheffield DocFest 2023" відбулося у неділю, 18 червня.

Польсько-українсько-французька документальна стрічка "Звідки куди" режисера Мацека Хамели, який з перших днів російського вторгнення займався евакуацією українців, отримала головну нагороду Міжнародного конкурсу. Як зазначили в журі фестивалю, ця нагорода надається фільмам, які найкраще демонструють сильне художнє бачення та сміливу оповідь.

"Створений з інтимністю та делікатною повагою, ми, члени журі, були приголомшені блискучою простотою цього фільму, який робить нас попутниками у всесвітній одіссеї виживання та втечі", - додали члени журі.

Автори стрічки відреагували на нагороду.

"Нам бракує слів, нас переповнює радість. Кожен фестивальний відбір, кожна нагорода та міжнародне визнання – це ще одна можливість продовжувати підвищувати обізнаність про війну, яка все ще триває. Слава Україні!", – сказали автори фільму.

Окрім цього, спеціальною відзнакою Тіма Гетерінгтона нагородили документальну стрічку "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова. Ця нагорода вручається фільму та режисеру, які найбільше відображають спадщину фотожурналіста та режисера Тіма Гетерінгтона - британсько-американському фотожурналісту, який загинув при висвітленні бойових дій у Лівії у 2011 році.

"Переможець премії Тіма Гетерінгтона 2023 року - це фільм, який є твором дивовижної мужності та моральної ясності, надає зворушливий контекст знайомим зображенням", - сказали члени журі.

Фільм "20 днів у Маріуполі" розповідає про напад росіян на місто 24 лютого 2022 року та через камеру воєнного кореспондента Мстислава Чернова показує свідчення про 20 днів майбутніх подій: бомбардування будинків та пологового будинку, життя людей в блокадному місті та інші жахи війни.

Як повідомлялося, в Україні відбувся показ фільму Шона Пенна Superpower про війну росії проти України. 

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті