Данія виділила 100 млн данських крон на закупівлю боєприпасів для України

Данія внесла 100 млн датських крон (понад $14 млн - ІФ-У) у спільну європейську закупівлю артилерійських боєприпасів для України по лінії Європейського оборонного агентства. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Міністерство оборони Данії. 

Як заявили у данському Міноборони, очікується, що боєприпаси буде поставлено протягом 2024 року,. 

"Українці все ще перебувають у ситуації, коли їм терміново потрібні артилерійські боєприпаси. Ми повинні щось зробити, і цим внеском Данія - у співпраці з низкою інших країн ЄС - бере на себе відповідальність за постачання Україні 155-мм боєприпасів для її артилерії. Данія сприятиме збільшенню спільних закупівель боєприпасів і, як і раніше, готова підтримувати Україну в довгостроковій перспективі", - заявив міністр оборони Трольс Лунд Пульсен.

Закупівлі здійснюються під егідою Європейського оборонного агентства (EDA), до якого Данія вступила 23 березня 2023 року. Проєкт зі спільних закупівель боєприпасів забезпечує загальну основу і мандат для держав-членів на здійснення спільних закупівель боєприпасів. Проєкт розрахований на 8 років, EDA є утримувачем контракту і координує закупівлі.

"Дуже важливо, щоб допомога Україні ґрунтувалася на широкій співпраці між країнами-союзниками - зокрема й на спільних закупівлях. Зі скасуванням торік "оборонного опціону" ЄС Данія отримала можливість повноцінно брати участь у європейському оборонному співробітництві, зокрема в EDA. Це сприяє не лише наданню допомоги Україні, а й зміцненню данської та європейської безпеки в довгостроковій перспективі", - зазначив Пульсен.

EDA очікує, що боєприпаси буде поставлено у 2024 році.

Як повідомлялося, Данія виділить 2,8 млн доларів на кіберзахист України. 

 

 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті