Через похолодання в енергосистемі України виник дефіцит - Укренерго

Сьогодні похолодання збільшило споживання - це призвело до виникнення дефіциту в енергосистемі. З 11 до 19:00 для збалансування енергосистеми буде застосовано аварійну допомогу зі Словаччини, Румунії, Польщі. Про це повідомляє "Укренерго".

У компанії наголосили, що в енергосистемі склалась важка ситуація — споживання через похолодання перевищує прогнозоване на 2,7%.

"Це еквівалентно роботі 2 додаткових блоків ТЕС. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей. На деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні", — йдеться у повідомленні.

Споживання електроенергіїВ Укренерго зазначили, що 7 грудня температура нижча за прогнозовану.

"Диспетчерський центр "Укренерго" вже зранку бачить, що споживання суттєво перевищило прогнозний рівень. Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію", — йдеться у повідомленні.

Вчора, 6 грудня, середньодобова температура була на 0,6°C вище, ніж позавчора, 5 грудня. Добовий максимум споживання вчора був вранці, його показник був на 0,6% нижче, ніж 5 грудня.

"Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі Укренерго змушене сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт", — зазначили у компанії.

Водночас в Укренерго наголосили, що ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

Експорт електроенергії сьогодні відсутній. Імпорт здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1122 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 323 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Нагадаємо, раніше в "Укренерго" заявили, що ситуація в енергосистемі України є доволі складною, можливий дефіцит в енергосистемі. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті