Бюджет РФ роз'їдають секретні витрати і війна - Bloomberg

Рік війни проти України значно змінив економічні пріоритети РФ - третину бюджетних витрат росіяни приховують. Про це 28 березня повідомляє Bloomberg.

"Зростання видатків зумовлене закупівлями військової техніки, зарплатами мобілізованих росіян і прагненням завершити деякі знакові інфраструктурні проєкти до кінця поточного президентського терміну в березні наступного року. Пізня стадія виборчого циклу також є причиною, через яку ми вважаємо, що уряд пам'ятатиме про ризики підстьобування інфляції та спробує утримати дефіцит бюджету нижче 4% валового внутрішнього продукту", - заявив економіст по РФ Олександр Ісаков.

Згідно з даними Міністерства фінансів, до кінця березня секретні витрати РФ зросли до 2,4 трильйона рублів (31 мільярд доларів). Ця сума більш ніж удвічі перевищує рівень секретних витрат минулого року. Згідно з планами на 2023 рік секретна частка російського бюджету має становити близько чверті.

"Збільшення секретних витрат вказує на зростання витрат, пов'язаних із війною. Логічно припустити, що туди ж включено витрати на нові території", - сказала російська економістка Олександра Сусліна.

Зазначається, що наразі витрати на оборону в росії тепер поступаються тільки державним соціальним програмам. Сама ж по собі секретність свідчить про масштаби фінансових зобов'язань, пов'язаних із військовими зусиллями, які, як обіцяв Путін, не матимуть "обмежень".

Витрати на "національну оборону" на 24 березня досягли 531 мільярда рублів, збільшившись удвічі порівняно з минулим роком. Крім явного тягаря війни на державні фінанси росії, те, що також відображає статистика, суперечить коментарям, зробленим офіційними особами після того, як дані за січень і лютий показали, що росія має рекордний бюджетний дефіцит.

Нагадаємо, раніше глава ГУР Буданов повідомляв, що до кінця весни росія не зможе забезпечувати ведення війни проти України.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті