Азербайджан судитиме колишнього "президента" НКР. У лютому 2022 року він дякував путіну за "визнання "ДНР" і "ЛНР"

Колишнього ватажка карабаських сепаратистів Араіка Арутюняна притягнуто до кримінальної відповідальності. Про це йдеться в заяві Служби державної безпеки Азербайджану, - повідомляє турецьке агентство "Анадолу".

Згідно зі спільною заявою СДБ Азербайджану і Генпрокуратури, під час розслідування було встановлено, що Арутюнян, "перебуваючи на "посаді" "президента Нагірно-Карабаської Республіки" (НКР), брав участь у проведенні на території Азербайджанської Республіки агресорської війни, займався збором, навчанням та фінансуванням найманців, а також залученням їх до військового конфлікту і військових операцій".

Крім того, встановлено обґрунтовані підозри в тому, що Араік Арутюнян брав участь у формуванні збройних формувань, не передбачених законодавством Азербайджану, в організації їхньої діяльності, в озброєнні цих злочинних формувань зброєю, комплектуючими, бойовими припасами, вибуховими речовинами, військовою технікою та армійським спорядженням, в організації тренувань із підготовки до використання цієї зброї, а також у контрабандному доставленні її до Азербайджану та фінансуванні тероризму.

У результаті слідчо-оперативних заходів з'явилися обґрунтовані підозри в тому, що Араік Арутюнян із метою вчинення терактів займався організацією таких злочинів, як мінування територій Азербайджану, пуск балістичних та інших видів ракет по населених пунктах і цивільних об'єктах у місті Гянджа та Бардінському районі Азербайджану, розташованих поза фронтовою зоною, що призвело до загибелі й поранень великої кількості цивільних осіб, організацією терористичних атак зі спричиненням великої шкоди цивільній та військовій інфраструктурі, - йдеться у повідомленні.

У спільній заяві СДБ і Генпрокуратури Азербайджану також ідеться про те, що 28 жовтня 2020 року Араіка Арутюняна було притягнуто як обвинуваченого за відповідними статтями Кримінального кодексу Азербайджану, щодо нього рішенням суду обрано запобіжний захід у вигляді арешту, його оголосили в міжнародний розшук.

3 жовтня 2023 року Араік Арутюнян був затриманий СДБ Азербайджану в місті Ханкенді.

Наразі СДБ і Генпрокуратурою Азербайджану тривають необхідні слідчо-оперативні заходи.

Нагадаємо, що в лютому 2022 року Араік Арутюнян привітав рішення російського диктатора путіна визнати незалежність так званих "ДНР" і "ЛНР".

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті