У Казахстані жінку засудили до п'яти років колонії за заклики до сепаратизму

Суд міста Алтай у Східно-Казахстанській області засудив 43-річну місцеву жительку до п'яти років колонії за заклики до сепаратизму (частина 1 статті 180 КК РК) через коментар в інстаграмі про знесення пам'ятника Леніну. Про це повідомляє "Настоящее время" з посиланням на казахську службу "Радио Свобода/Азаттик".

З огляду на те, що у засудженої жінки є неповнолітні діти, суд відстрочив виконання вироку на п'ять років, уточнює видання.

За версією слідства, у серпні цього року мешканка Алтаю, коментуючи відео про демонтаж пам'ятника Леніну, під час якого монумент упав на землю через необережність робітників, написала, що "рано чи пізно Східний Казахстан приєднає до Росії, та, що належить до російської території, і подивимося, куди полетять інші пам'ятники".

Це висловлювання, за даними прокуратури, обурило підписників сторінки, на якій було розміщено відео, і на жінку донесли в поліцію. Лінгвістична експертиза встановила, що в словах жінки присутні "риторика ненависті" і "сепаратистські погляди".

На суді жінка заявила, що висловлювала свою думку і не закликала до порушення конституційного ладу, але суд вирішив інакше.

Демонтаж пам'ятника Леніну в місті Алтай для подальшого ремонту було погоджено з місцевою владою в травні цього року. При цьому частина городян була проти його ремонту і закликала прибрати його. У серпні поліція Алтаю повідомила, що почала розслідування за фактом падіння пам'ятника Леніну з постаменту, але його підсумки не були оголошені.

У повідомленні наголошується, що останніми роками зросла кількість справ за статтями про сепаратизм щодо жителів Північного Казахстану, а після початку війни в Україні влада Казахстану почала пильно відстежувати сепаратистські настрої в регіоні, особливо на тлі заяв російських чиновників і пропагандистів про "повернення" територій.

Минулого року двоє жителів Уральська - Денис Рудних і Христина Кольченко - отримали реальні терміни за статтею про сепаратизм. Приводом для справи стало те, що в лютому 2023 року вони підтримали в соцмережах росію у війні проти України.

Як повідомлялося, за участь у війні проти України "вагнерівець" у Казахстані отримав майже 7 років в'язниці.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті