Журналісти з натхненням брехали, що охочих вкласти гроші в зруйнований Донбас так багато, що деяким доводиться відмовляти. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня влада окупованого Донбасу влаштувала святкову "роздачу слонів". Щоправда, щедрі подарунки жителям "ДНР"/ЛНР" більше походили на мильні бульбашки, що однак не завадило місцевим ЗМІ активно озвучувати порожні, зате численні обіцянки швидкого кращого життя...

Це солодке слово "інвестиції"

Головним словом тижня було слово "інвестиції" - саме їхній приплив обіцяли змученому і розореному російською окупацією Донбасу. Так, ватажок "ДНР" Денис Пушилін 13 липня провів у Єнакієвому засідання так званого "регіонального Інвестиційного комітету". На ньому, як написали місцеві ЗМІ, було розглянуто "проєкти будівництва багатоквартирних будинків, хлібозаводу та оптово-роздрібного ринку"

Їхні читачі та глядачі з подивом дізналися, що в Донецьку, наприклад, скоро почнеться бум житлового будівництва. Причому нові сучасні будинки будуватимуть там, де сьогодні рвуться снаряди, тобто в прифронтових районах обласного центру.

"Буквально кілька слів про плани щодо розвитку частини Куйбишевського та Кіровського районів Донецька. У рамках презентованого проєкту передбачено комплексну забудову території житловими, соціальними та торговельними об'єктами. Проєкт цікавий, масштабний... Сьогодні ці райони прифронтові. І те, що інвестори готові вкладати кошти в їхній розвиток, вселяє впевненість... у мирному майбутньому", - зі сторінок "офіційних" і не дуже видань радісно повідомив російський чиновник Євген Солнцев, присланий на окупований Донбас у якості "голови уряду ДНР". Ватажок "республіки" Денис Пушилін обіцяв виділити "забудовникам землю в оренду без торгів" і закликав усіх місцевих чиновників "максимально сприяти інвесторам у реалізації їхніх проєктів".

Жителів Маріуполя порадували тим, що, знову ж таки, інвестори мають намір побудувати в їхньому місті сучасний хлібозавод. "Розповім коротко про сам проєкт: проєктна потужність заводу 25 тонн готової продукції на добу; передбачено цехи з випікання кондитерської продукції, а також виробництва безалкогольних напоїв; роботу підприємства забезпечуватимуть майже 55 осіб; щомісячні відрахування до бюджету ДНР становитимуть щонайменше 2 млн рублів. Завдяки реалізації цього проєкту ми повністю зможемо закрити потребу Маріупольської агломерації та прилеглих населених пунктів у хлібобулочних виробах", - відзвітував Артем Крамаренко, який називає себе "заступником голови уряду", у себе в Телеграмі.

Дісталося обіцянок і реальному сектору економіки "ДНР". Так, 14 липня на позачерговому засіданні "уряду" було ухвалено таку собі "Державну програму розвитку промисловості "ДНР" на 2024-2026 роки". У переказі місцевих інформаційних ресурсів її суть зводиться до того, що "зараз зношеність основних фондів наших підприємств перевищує 70%. Технологічне оснащення часто морально і фізично застаріло", але для того, щоб переламати ситуацію, "будуть спрямовані адресні інвестиції на реконструкцію і розвиток обробних виробництв". Нібито вже наступного року вони становитимуть понад 250 мільйонів рублів.

Ще 700 мільйонів, пишуть місцеві видання, буде виділено на будівництво заводу залізобетонних виробів у Макіївці. Окрилений такими перспективами макіївський "мер" Владислав Ключаров заявив, що "є передумови до заходу в місто інвесторів, які будуть вкладати в наші підприємства... Йдеться про підприємства металургії, коксохімії та інші". 

Гауляйтер окупованого Чистяково (Торез), зі свого боку, повідомив журналістам, що найближчими роками на шахтах міста буде введено в дію дев'ять вугільних лав.

Жителі "ДНР", яким уже дев'ять років обіцяють райське життя в "русском мире", мають усі підстави не повірити в ці обіцянки. Насамперед тому, що в жодній із публікацій не прозвучало жодного імені інвестора - усі вони анонімні. Спікери, а отже, і журналісти, з натхненням брехали про те, що охочих вкласти гроші в зруйнований Донбас настільки багато, що деяким навіть доводиться відмовляти. "Ми розглядали велику кількість інвесторів, були з Кемерова і з Москви. На сьогодні відібрано 3 інвесторів на 6 шахт. Найближчим часом будуть підписані договори", - вкотре пообіцяв Андрій Чертков, один із російських "парашутистів", закинутих у "ДНР" Кремлем.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті