"Всі гроші кинули на війну", або чому Севастополь залишився без води

"То води немає, то електроенергії, то газу, то тепла, то каналізацію прорве, то інтернет відключать на кілька годин. І це все за останні кілька місяців. І раніше була погана погода, сніг та підтоплення, але такого неподобства, як останнім часом, я не пам'ятаю за все своє життя... Досміялися з українців, які минулу зиму сиділи без світла... Тепер вони в теплі і з водою, а ми в повній дупі. Всі гроші кинули на війну, а про простих людей та їх проблеми забули", – сказала "ОстроВу" мешканка Севастополя Катерина, у будинку якої вже кілька днів немає води.

Увечері 18 січня на Севастополь обрушилася сильна злива, що призвела до затоплення безлічі будинків та автомобільних доріг. За даними окупаційної влади, за одну ніч у місті випало 13 мм опадів, що становить третину від звичайної місячної норми. Вода затопила електропідстанцію та міські гідровузли.

Того ж дня у Севастополі та інших містах Криму відбулося масове відключення електроенергії та води. Як повідомила окупаційна влада, перебої з електрикою пов'язані з "аварійним відключенням у мережах Кримської енергосистеми". Але якщо світло вдалося відновити за кілька годин, то без води деякі жителі Севастополя сидять досі (25 січня).

Ситуація з відсутністю водопостачання виявилася настільки критичною, що місцева "влада" оголосила позапланові канікули та вихідні. За їхніми словами, відсутність води у більшості районів та будинків міста пов'язана з "потужною повінню".

"Кілька днів у нашому будинку немає води. Я такого не пам'ятаю навіть у 90-х роках. На вулиці холод, місцями ожеледиця, а ми не можемо помитися, приготувати їжу і взагалі нормально жити. Місто не пристосоване до такого життя, не було підготовлено". Підвіз води організований жахливо, люди стоять на морозі в чергах, лаються, злі, нервові, не розуміють, чому так сталося. Влада тільки відмовки нам кидає і не може нормально пояснити, чому так сталося, що це за погода така унікальна, що раніше такого не було. У місті просто колапс", – розповіла "ОстроВу" місцева мешканка Ірина.

Вона також зазначила, що у магазинах складно знайти бутильовану воду (у пляшках і на розлив). Залишилися лише дорогі позиції, але і вони поступово зникають.

"Логістика нормально не працює", – нарікає пенсіонерка.

При цьому, в деяких будинках водопостачання відсутнє повністю, в інших - подається за графіком (дві години вранці та дві години ввечері). Але навіть ці "щасливчики" скаржаться на її жахливу якість.

Водою не можуть забезпечити навіть дитячі лікарні.

"І знову хочеться звернутися до адміністрації та головного лікаря дитячого комплексу чи може відразу до уряду! Все розумію: аварія, води немає, вже всі увійшли в становище, але! Дитина два дні терпіла і не ходила в туалет у великих справах, і коли терпіння закінчилося, у туалеті не виявилося води навіть для змивання, не кажучи вже про те, щоб руки помити! І при цьому санітарочка, матом волаючи на дитину, висловлювала своє обурення з приводу запаху та брудного унітазу! Ось у мене виникло запитання, куди і як діти у лікарні мають ходити до туалету? Може як собачкам у парк по сусідству зганяти, ямку вирити?! Адміністрація міста начебто взяла на контроль підвезення води чи на туалети ця вода не поширюється? Не хочеться лаятись, але обставини змушують", – пише Надія Д. у соцмережі.

Що каже "влада"

Окупаційна "влада" Севастополя заявила, що відключила водопостачання мешканцям нібито через значне забруднення води.

"Випало багато снігу, і буквально за добу він розтанув. Пішла різка притока брудної води з гір у річку Чорну, піднялися ґрунтові води. Показники були перевищені майже в сотні разів. Подібна природна ситуація була в Севастополі востаннє в 70-х роках", – повідомив "губернатор" міста Михайло Развожаєв.

За його словами, через підйом річок і схід селевих потоків різко підвищився рівень каламутності води: якщо в звичному режимі завись становить 1,5 мг на літр, зараз вона зросла до 58 мг на літр. Тобто вода стала бруднішою майже в 60 разів.

"За такої каламутності води різко погіршується швидкість обробки води. Саме тому ми зупиняємо водозабори та проводимо чистку системи", – пояснив окупант. Развожаєв оголосив, що води не матиме більшість севастопольців мінімум до 24 січня.

"Ця вимушена зупинка системи, необхідна для накопичення та санітарного очищення води, дозволить нам увечері 24 січня дати воду вже в штатному режимі. Якщо продовжимо подавати воду періодами процес може затягтися на тиждень або більше. Прошу всіх поставитися до ситуації з розумінням. Все, хто може, мають зробити запаси води. Водоканалу доручив ще раз опрацювати логістику підвезення води до житлових будинків", – додав так званий "губернатор" Севастополя.

Щоправда, місцевий "Водоканал" дає песимістичніші прогнози: остаточно проблема з водопостачанням у Севастополі вирішиться за тиждень, якщо не буде нових опадів.

В результаті було прийнято рішення 23 та 24 січня зробити вихідними днями, з 22 січня у місті закрили школи та дитячі садки. У дошкільних закладах працюють лише чергові групи – для дітей, чиї батьки продовжують ходити на роботу.

У місті організовано підвезення води за спеціальним графіком. Місцеві жителі кажуть, що люди вистоюють величезні черги на морозі, щоб поповнити запаси води, часто води не вистачає чи машина зовсім не приїжджає у вказаний час.

"Бардак коїться. Є розклад, коли за певною адресою привозять воду. Ось ми 22 січня пішли на 15-00, прийшли, стоять чоловік 20 із порожніми баклажками, чекають на воду. Простояли ми півтори години, жодна машина так і не приїхала. А у людей сім'ї, робота, а вони просто так простояли. Куди йти? До кого звертатись? Ми живемо неподалік моря, так ми пішли і набрали морської води, хоча б унітаз змивати можна і руки помити", – розповіла "ОстроВу" мешканка міста Ірина.

Окремо місцевих жителів обурює той факт, що в одних будинках вода (хоч і брудна) подається, а в інших її цілими днями немає.

"Губернатор" Севастополя визнав, що проблеми з водопостачанням мають різні прояви у різних районах міста. Він це пояснив тим, що схема водопостачання у місті – "одна з найскладніших у РФ через рельєф".

"Ці відмінності обумовлені значною віддаленістю деяких районів від міських гідровузлів, особливостями розташування будинків (у низинах або, навпаки, на височинах), а також поверховістю будівель. На обстановку також впливає ажіотаж серед мешканців: коли вода починає надходити, багато хто намагається запастись нею на максимальну кількість часу, що може призвести до того, що вода не встигає досягти інших споживачів і натиск знижується", – повідомив він.

Але найкритичніша ситуація склалася у передмісті Севастополя, де затопило десятки приватних будинків та садових ділянок. У деяких населених пунктах частину жителів довелося евакуювати.

У селищі Цукрова Головка (передмістя Севастополя) склалася вкрай важка ситуація: мешканці перебували два дні без водопостачання та електроенергії. Електрику включали лише в суботу вдень, водопостачання не вдалося відновити досі.

Жителі Цукрової Головки навіть звернулися до міської влади з проханням про допомогу у розчищенні дороги до криниці, яка для багатьох є практично єдиним джерелом питної води.

"Наразі ця дорога перетворилася на суцільне грязьове болото, яким після дощу не може проїхати жоден транспортний засіб. Ранкові заморозки допомогли мешканцям: бруд затвердів, і люди змогли дістатися джерела, щоб поповнити запаси. Однак денне танення льоду знову призвело до того, що дорога стала непрохідною. Жителі Цукрової Головки звертаються до влади з проханням розрівняти дорогу за допомогою грейдера та покрити її щебнем", – пишуть місцеві ЗМІ.

Реакція місцевих жителів

Соцмережі та місцеві форуми розриваються повідомленнями від незадоволених мешканців Севастополя. Насамперед їх обурює система підвезення води.

"Де вода на Остряках????? Ні їсти приготувати, та й взагалі нічого!!!!!!! Підвезення води немає!!!!!! Доводиться купувати воду по 150 рублів, щоб хоч чаю попити, може, тепер ми, жителі міста, виставлятимемо рахунки водоканалу?”, – пише Володимир Г.

"Я сьогодні прийшла на Комуністичну, 40, машини немає, натовп людей стоїть з баклажками. І потім люди писали, що так і не приїхала. Точніше, машина приїжджала, але все злили в інфекційку. А за рештою чотирьох адрес, де я відстояла черги за ці два дні, машини стояли, як і було зазначено в телеграм-каналі водоканалу», – пише Світлана С.

"Просто слова з пісні: "Як завжди нас обдурять – нічого не дадуть". Ось уже третю добу як без води Киянченко, Гусєва, 6-а Бастіонна. І третю добу мешканців все годують обіцянками подачі води на певний час. Але з кожним разом, все зрушують години подачі води. І ось сьогодні нова обіцянка з 20-00 до 00-00 годин. І ось уже 20-40, а води в крані немає. Це знущання. Не викупатися, не випрати, не помити посуд. Це жах”, – пише Сусанна А.

«Який Вам підвіз??? Чим? Містом виділено 20 цистерн, плюс допомога від Кримради 6 машин і 8 від Міноборони. Так чим? 34 машини, не вистачить навіть на мікрорайон. А у нас дехто, не будемо вказувати пальцем, активно будує місто-мільйонник. А відбутися могло лише одне, "поперло" лоток водозабірника і, щоб його остаточно не розірвало, воду вночі скинули, а оскільки русла забиті, вода змила насип і затопила навколишні населені пункти (відео ось про це і свідчення очевидців у мережі вже є, сам учора слухав). Це диверсія з недбалості, і тут можна викликати федеральний слідчий комітет і давати по мізках всій банді", – пише Дмитро Г.

У мережі навіть з'явилося відеозвернення до голови Слідчого комітету РФ.

У тому, що сталося, багато місцевих жителів звинувачують "владу", яка своїми корупційними діями довела системи міста до жахливого стану.

"Тобто своїми корупційними діями урядовці вже не просто розкрадають бюджет, а ставлять під загрозу життя севастопольців? У людей дома опинилися затопленими через крадіжки чиновників. Це мені здається вже не крадіжка, а диверсія”, – пише Ерік А.

"Шановний Уряд Севастополя та керівництво ГУПС "Водоканал", у мене питання до вас, а чи буде перерахунок оплати за ці дні, поки з крана капала вода з піском і брудом, або, як завжди, виставлені рахунки будуть, як за алмазну?", – йдеться на сторінці одного з місцевих форумів.

Але знаходяться і ті, хто намагається захищати окупаційну владу. Здебільшого такі люди пропонують подумати про тих, хто постійно живе без води та згадати 90-ті роки, коли водопостачання було за розкладом і "якось жили".

"Б****, народ, ви чим не задоволені, тим що опадів багато? Тим, що уряд не справляється? А якщо зараз потоп почнеться, куди писати будете? Як Ленінград жив у блокаді? Ми настільки стали розпещеними, що обурені, що немає води в туалеті магазину. Я в СРСР не пам'ятаю туалетів в магазинах. Якось жили. Машина майже в кожній сім'ї, а то й дві. Ну сядьте, прокотіться до джерела наберіть води, або вам хтось винен? Не подобається правління, так займіться відставкою уряду Севастополя", – вважає Віталій Ж.

"Народе, добре вже нити. Люди в селах все життя без води живуть. Кому цікаво, погугліть. Тургенівка, Дачне, Білокам'яне, подивіться графіки подачі. Дві години о 5 ранку, дві о 10 вечора. У Залізничному літом стабільно води немає. А у нас теж і діти, і прання, і приготування. Розумію, що важко, звісно, міським перебудуватися на незвичайний для них режим життя, але можна і потерпіти", – пише Данило І.

"Бідні-нещасні, навіть у такий непростий час, коли люди вже багато років живуть не тільки без води, а й без достатньої їжі, інші в холоді та бруді, гинуть. Як же ви житимете в більш серйозній ситуації? Поплакалися, побурчали і легше стало? А потерпіти – ні? Все буде добре!", – вважає Олена Р.

"А цікаво просто.... Чому раніше подібних ситуацій не було..? За подібних, а то й більш потужних опадах... Чи манагери зараз виключно рукосракі пішли..?", – пише Галина Г.

Багато (якщо не більшість) коментарів присвячено місцевому "губернатору" Михайлу Развожаєву, якого нещадно критикують і закликають піти у відставку.

"Развожаєва у відставку!!!! Ця людина доведе місто до гуманітарної катастрофи! Ще пару днів проблем з водою і отримаємо купу хворих діточок і дорослих! Развожаєв – найгірший губернатор!", – стверджує Наталія К.

"Гірше Развожаєва у нас ще не було. Я зараз Меняйло згадувати почав із ностальгією. Він нічого в місті не робив хорошого, але й не робив поганого", – пише Діма Ч.

"Кожен новий губернатор гірший за попереднього, цікаво, скільки ще їх потрібно, щоб остаточно зробити це місто непридатним для життя?", – запитує Олексій Ч.

"Те, що зараз відбувається у місті – це недбалість уряду. Ніколи не було підтоплення, а все через те, що нічого не робиться, тільки картинка з ТБ і те тільки з підконтрольного. Що зробив губернатор і його команда для міста, а ось і нічого... історичний бульвар скільки років не працює? І це тільки одне з багатьох. Я не беру проблему з посипанням доріг, коли сніг", – пише Катерина Н.

Станом на 24 січня більша частина Севастополя все ще залишалася без води, в деякі будинки вона не подавалася 7 днів поспіль.

"У Гагаринському районі, де я проживаю, води немає шостий день. Одного разу застали якийсь каламутний бруд, який ішов пару годин і все, ми його набрали, щоб було чим унітаз змивати. Добре, що хоч море є, один порятунок. А всі ці підвезення - це для камер зроблено і в певних місцях, у нас все глухо. Загалом, "СВО йде за планом": економіка котиться до біса, ціни зростають, туристів немає і не передбачається, тривоги гудуть, безпілотники та ракети літають, люди (хто може) із Криму виїжджають", – констатує мешканка Севастополя Катерина.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті