«Все узбережжя Азовського моря буде скоро перетворено на туристичний кластер». Російські ЗМІ про Україну

Російські ЗМІ практично поголовно вибухнули прокльонами на адресу України щодо нового приводу – через «гоніння на Російську православну церкву». Прокремлівські священики та політики не забули відпустити більше отруйних стріл на адресу київської влади та церковних ієрархів. А газета «Известия» вирішила піти ще далі, надавши слово гнівного викривача ще й якомусь телеведучому Андрію Доброву. Той явно не промах – зміг легко ув'язати «заборону православної церкви» в Україні із «забороною пропаганди гомосексуалізму» в Росії...

«Ми ж не дарма голі груди на екрані розмиваємо...»

«В Україні, здається, хочуть заборонити православну церкву. Законопроект про це зареєстрували у Верховній раді. І це все дуже серйозно, служба безпеки України вже провела обшуки у Києво-Печерській лаврі та ще кількох монастирях. Адже це раніше поліція не мала права заходити до церкви. А тепер... Грабуй, бухай, убивай, як говорили ще недавно...», - гнівно вступає на сторінках «Известий» телеведучий Добров, нагадуючи, що «глави української церкви після початку військової операції провели собор, на якому фактично відкинули залежність від Москви ...».

«Українські ієрархи швидко «зняли з посад» священиків, які нібито грішили підтримкою російської релігії, ... есбеушники продовжили обшуки, постійно знаходячи якусь проросійську літературу, гроші та громадян Росії. Насправді – навчальну літературу, пачки гривень та людей без паспорта... Тож на цьому тлі заяви про законопроект про скасування церкви не випадкові. І це є тривожним фактом. Але навіть не для України, а для Росії», - тривожно мовить побожний телеведучий.

Він пафосно застерігає: «Хочемо ми цього чи ні, але наші уявлення про традицію, норму побудовані на православній традиції. І кордони ці раніше сягали далеко, на багато православних країн Європи. Греція, Болгарія, Чорногорія, Македонія, Румунія… та Україна. Усі вони раніше були об'єднані не лише спільною вірою, а й загальною традицією. Але політичні зміни, вбудовування у формат неолібералізму відбувалися там виключно під відсіканням від традицій. Під розкол церков. Під дискредитацію. Як у Греції нещодавно, після приходу лівих політиків на чолі з Ципрасом - переконаним атеїстом. Коли дозволили співжиття гомосексуалістів. Коли влада раптом почала закривати російські компанії і висилати російських дипломатів...».

Телеведучий Добров не дає Греції прийти до тями і продовжує викривати: «На горі Афон серйозно заговорили про заборону росіянам відвідувати святині. І зараз Греція – не просто народ із загальними для нас традиціями. Ця країна більше нічим не відрізняється від інших європейських клієнтів США. Нинішній грецький прем'єр є одним із головних проамериканських політиків. Так, зараз вони не віддають Україні засоби ППО, але просто тому, що їм загрожує Туреччина».

При цьому Добров наводить як приклад Сербію, яка «змогла пережити таку саму зміну релігійної парадигми, інакше зараз би і серби «обамериканилися».

«Тепер те саме відторгнення відбувається в Україні. Саме під боротьбу із «російським світом». І там теж гей-паради, нова естетика, святість Макдональдса і так далі. Розсмикнувши великий православний світ частинами, підкоривши їх своїм політикам, Захід отримує лише Московську патріархію. Київській владі залишиться просто заборонити «московське» православ'я - тим більше в країні вже є кілька «інших» православних церков...», - не вгамовується телеведучий.

«Що далі? Не зрозуміло. Можливо, споконвічне православ'я Московського патріархату буде вірою одного ізольованого, як здається на Заході, російського народу. Можливо, далі почнуть знищувати його також. Принаймні ми тепер бачимо, як наша держава починає фіксувати моральність у законах. Саме тому Держдума ухвалила у третьому читанні закон про заборону пропаганди гомосексуалізму. І серед дорослих також, а не лише підлітків, як раніше...», - робить різкий поворот у релігійній темі Добров.

І пояснює глибину своєї думки: «Здавалося б, що ми так товчемо навколо теми гомосексуалізму? У Росії їх два відсотки. Багато хто з цих людей і не думає про пропаганду. Але якщо раніше для Росії це було питання моральне, то тепер - суто політичне. Це та сама лазівка, через яку можна спробувати порушити наші християнські культурні та моральні підвалини».

Пом'якшуючи гнів, телеведучий заспокоює, що «гомосексуалізм не заборонено у Росії. За нього не садять до в'язниці. Гомосексуалісти рівні у правах, як і всі громадяни. До них не застосовуються спеціальні закони. Вони просто – звичайні люди. Справді, талановиті у багатьох сферах».

«Але пропаганда сексуальних відносин – як гомосексуальних, так і звичайних – суперечить нашим нормам. Вибачте, ми ж не дарма голі груди на екрані розмиваємо. Тож зрозуміло, чому держава дублює деякі моральні категорії, які раніше провадила церква. Розуміючи, що чистою моральністю зараз не допомогти. І підтверджуючи ці категорії законами. Які не можна скасувати, як це вже зробили з поняттям «сім смертних гріхів», - робить висновок телеведучий, так і роз'яснивши читачам «Известий», а Україна тут до чого?

«Конструювання позитивної реальності»

Така собі «Независимая газета» повідомляє приголомшливу новину – «лівобережжя Херсонщини забудують житлом і затоплять туристами», і розкриваючи інтригу, уточнює: «У суб'єкті Росії № 89 проходить експеримент із конструювання позитивної реальності».

«Адміністрація Херсонської області – суб'єкта РФ № 89, якщо мати нові території в алфавітному порядку, судячи з усього, діє під прямим управлінням Кремля, що давно помітно за офіційними інформаційними ресурсами її влади. Але останнім часом у регіон зачастив перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко. Вріо губернатора Володимиру Сальдо залишено роль ретранслятора хороших новин для мешканців: на лівобережжі Дніпра ось-ось почнеться масове житлове будівництво і взагалі вся місцевість скоро перетвориться на туристичний кластер. На тлі евакуації населення це схоже на якийсь експеримент зі створення доповненої реальності – ясна річ, позитивної», - докладніше повідомляє «НГ».

Газета нагадує, що «з лівого берега Дніпра з-під українських обстрілів активно евакуюється населення... Наприклад, останніми днями всі сили кинуті на вивіз маломобільних громадян із Каховки».

«В офіційних телеграм-каналах це представлено по-справжньому героїчною роботою. Але одночасно наголошується, що самі органи влади регіону залишаються на своїх місцях, їх турбота про населення триває», - зазначає «НГ», але одночасно насторожено констатує: «Вся така медіакартинка дуже нагадує ту, що транслювалася наприкінці жовтня – на початку листопада перед найбільшим залишенням Херсона російськими військами. До речі, влада РФ досі так і не представила логічної картини цього рішення. У тому сенсі, що військово-географічна потреба була пояснена одразу, а от політичної оцінки факту окупації частини території країни не прозвучало».

«А ще, судячи з тих самих інформресурсів, можна виїхати з Херсонської області до Криму чи Краснодарського краю або ще далі, щоб там вибудовувати своє життя. Таким людям від федеральної влади має бути або компенсація в 100 тис. руб., або житловий сертифікат. У Міністерстві праці та соцполітики Херсонщини пропонують не переживати, якщо на перше звернення буде відмова – мовляв, критерії даної допомоги щоразу стають дедалі вільнішими. Іншими словами, федеральний Центр ніби відкупляється від нових громадян такими невеликими сумами. До речі, влада регіону щойно відкрила своє представництво в Криму – і спеціально наголошується, що воно займатиметься проблемами переміщених осіб...», - додає «НГ».

Мабуть, не знаючи, як подати свої сумніви, «НГ» пояснюється витіювато: «Однак варто все-таки помітити, що деякі прикмети якихось неприємних у перспективі подій більшості спостерігачів, звичайно, тільки здаються. Тому що насправді є заяви того ж таки Сальдо, які, мабуть, більш співвідносяться з реальністю, ніж аналіз новинних років про життя на Херсонщині. А вріо губернатора, наприклад, запевняє, що президент РФ дав доручення розвивати населені пункти на лівобережній частині Херсонської області. Тож у Генічеському районі – самому місті Генічеськ та на Арабатській стрілці – буде розпочато масштабне будівництво житла. «Щойно будівельники почнуть зводити будинки – економічна ситуація зміниться. Це буде кроком… навіть не кроком – стрибком у майбутнє», – заявив він».

«Знову ж таки за дорученням президента вже розробляється план розвитку Генічеська та Арабатської стрілки та відповідна проектно-кошторисна документація. Причому окрім житла будуватимуться школи, дитячі садки, лікарні та інші соціальні об'єкти. Сальдо уточнив, що це будівництво ось-ось розгорнеться тими ж темпами, які зараз демонструються в Маріуполі», - переказує «НГ» марення Сальдо.

Газета не може не нагадати, що у Маріуполі «волонтери, до речі, роздають електрообігрівачі, а то й буржуйки – у багатьох населених пунктах нових суб'єктів РФ це зараз дуже популярні товари».

«Але, природно, тут не більш ніж тимчасові труднощі, оскільки, за словами Сальдо, все узбережжя Азовського моря від Маріуполя до Генічеська буде вже скоро перетворено на туристичний та природно-заповідний кластер», - робить висновок «Независимая газета», мабуть, добре розуміючи, наскільки смішні ці кремлівські плани.

«Виручають китайські налобні ліхтарі»

«Московский комсомолец» уїдливо розповів про «ноу-хау українського блекауту: як зварити борщ за допомогою шахтарської амуніції».

З притаманною йому «комсомольською» фантазією «МК» починає переказ свого позаштатного київського кореспондента: «На Україні нарешті встановилася морозна погода. Однак припинення ранкових туманів і сльоти нікого не тішить. Усі, навпаки, напружилися в очікуванні наступних масованих ракетних обстрілів. Якщо врахувати, що до повного та безповоротного блекауту достатньо 12-16 точних влучень по майже «убитій» українській енергосистемі, приводів для оптимізму залишилося небагато. Вище керівництво «Укренерго» клянеться: персонал компанії нібито навчився ліквідувати наслідки російських ракетних атак ударними темпами, відключень на кілька діб українцям можна більше не побоюватися... Віялові відключення залишаються актуальними...».

Кореспондент «МК» явно смакує і відверто прибріхує: «Наче на дворі, як і раніше, лихі 90-ті. Уявіть ситуацію: мобільний зв'язок ні в кого не працює, стаціонарні телефони, залежні від електрики, також. Інтернет у смартфонах у кращому разі пропонує позавчорашні новини. Дротове радіо – у лічених людей старшого покоління воно якимось дивом у будинках ще збереглося – «фуричить», але з багатогодинними перервами. Про те, що відбувається в країні та у світі, можна дізнатися хіба що завдяки напівзабутим у XXI столітті транзисторним приймачам – і якщо їх акумулятори не розряджені...».

«Після другої та третьої масованих атак на українські об'єкти енергетики та критичної інфраструктури відновлювальні роботи, на щастя, тривали не так довго. Лінія електропередач, на яку «запитаний» мій будинок, відновила стабільну роботу приблизно за 19 годин після першого загальноукраїнського оголошення повітряної тривоги. Торгові установи та банки вже не замикалися наглухо зсередини, їхній персонал терпляче пояснював публіці причину тимчасового припинення роботи. Деякі торговельні мережі продовжували обслуговувати покупців. Щоправда, розрахуватися за товар можна було лише готівкою: банківські картки «не читалися» через відсутність Інтернету...», - намагається не відірватися від реальності кореспондент «МК».

«За спостереженнями кореспондента «МК», народ переважно схильний до послуху. Спроб спровокувати масові хвилювання через відключення світла в моєму місті не було. Незручності, пов'язані з відсутністю у квартирах елементарних здобутків людської цивілізації, не викликають в українців прагнення зганяти злість на оточуючих. Навпаки: люди поводяться підкреслено ввічливо, водії перестали носитися вулицями аки пригорелі і терпляче перечікують потік пішоходів на регульованих та нерегульованих перехрестях».

«Замість заздрості мої земляки намагаються регулярно перевіряти залишок заряду у своїх мобільних телефонах (в крайньому випадку використовуються лише як ліхтарики), тримати в квартирах наповнені догори ємності з питною водою. Борщі та супи українські жінки продовжують варити навіть в умовах непроглядної темряви. Виручають китайські налобні ліхтарі – вельми ходовий товар, починаючи з 10 листопада...», - підсумовує кореспондент «МК».

«Ми скоро переклацаємо їх...»

«Майже одразу після початку спецоперації підтвердилося, що націоналісти готували напад на Донбас, Крим та навіть на інші прикордонні області Росії. Було виявлено відповідні документи, та й вони особливо не приховували цього. Більше того, у Херсоні було знайдено медалі – «За взяття Криму». Що буде далі? Ми їх однозначно переможемо. Російські солдати люблять і вміють воювати - і вони переможуть поза всяким сумнівом! Знайомі хлопці з ПВК кажуть, ми скоро переклацаємо їх...».

Вгадайте, кому належить ця пафосна тирада? Бойовику ПВК «Вагнер», кремлівському політику, якомусь російському губернатору? Не гадайте - не вгадаєте. Слова ці в інтерв'ю пропутинському виданню «Аргументы недели» промовив якийсь Дмитро Раєвський – «лікар-новатор, політолог, член-кореспондент Міжнародної педагогічної академії, засновник мережі клінік інтегративної медицини, педіатр, психолог, онкопсихолог та підприємець».

З місця в кар'єр «психолог» Раєвський доводить, що українських «нациків» давно настав час «роздовбати» за допомогою невеликих китайських безпілотників, «який коштує 3 тисячі доларів».

«Ну і про що тут взагалі казати?! Можна ж було раніше у Китаї закупити їх та кількома транспортними літаками переправити сюди. Вже на місці вкласти в них вибухівку, оскільки вони продаються без неї, і вирішити це наболіле українське питання», - гарячкує «лікар-новатор» Раєвський.

«Отже, виходячи з потреб наших військових, які зараз звільняють Донбас, ми створили КБ «Валькірія», де на основі у тому числі китайських запчастин створюємо класні безпілотники та поставляємо їх у зону бойових дій», - повідомляє він.

«...З початку березня я став підтримувати народ Донбасу, наприклад, віддав туди два автомобілі, а також постійно посилав гроші для того, щоб волонтери купували там продукти харчування і давали людям, що потребують... Я відразу взяв собі за правило - годувати тисячу сімей Донбасу... Здебільшого ми годуємо дітей, нині загалом їх понад шістсот. До речі, у мене є папір від депутата закзібрання Донецька, який давав мені списки, кого і чим там треба годувати», - переказує свої героїчні будні «член-кореспондент» Раєвський, звичайно, не заїкаючись, від чого це раптом «народ Донбасу» почав голодувати.

Раєвський нарікає, що після 24 лютого в соцмережах його передплатники з України «прокляли мене, багато хто відписався, і щодня мені надходило кілька сотень погроз. Навіть у лічку писали про те, що знають, де я живу, називали адресу, обіцяли прийти, убити тощо».

«Тобто «видавали» за повною програмою, але я продовжував і продовжую вести прямі ефіри, своєрідні політичні огляди та роз'яснення на захист Росії. А нормальні люди пишуть мені слова подяки, кажуть, що я їх дуже заспокоюю, що я втішник. А я все пояснював і пояснюю, розповідаю, тому люди заспокоюються і в буквальному сенсі цього слова перестають божеволіти», - переконує читачів «Аргументів тижня» прокремлівський «лікар-новатор».

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті