Візит Путіна до Криму та нові атаки безпілотників: місцеві не розуміють, що це було

Дев'ята річниця анексії Криму пройшла без традиційних народних гулянь, пафосних концертів та салютів. Практично єдиною розвагою для місцевих став "несподіваний" приїзд російського президента Володимира Путіна в окупований Севастополь. Але і ця подія не викликала притоку радості та відчуття захищеності.

Місцевих жителів здивувало, що російський президент жодного слова не сказав про війну чи безпеку в регіоні. Більше того, Путін в принципі не зробив жодної заяви та не провів жодної наради в окупованому Криму. Він також не відвідав столицю кримського півострова Сімферополь і не зустрівся з його "головою" та одним із найяскравіших учасників "кримської весни" Сергієм Аксьоновим. Путін обмежився лише неформальною зустріччю з так званим "губернатором" Севастополя Михайлом Розвожаєвим.

"Круто" та "Продовжуйте в тому ж дусі" – це, мабуть, найяскравіші цитати, сказані Путіним у ході візиту, який звівся до екскурсії музеєм-заповідником "Херсонес Таврійський".

"Продовжуйте що? Рити окопи на пляжах? Продовжувати мобілізацію? Або як під гіпнозом говорити, що ситуація під контролем і немає причин для паніки, коли в нас майже щотижня атака безпілотників? А що буде, коли ЗСУ підуть у контрнаступ і вийдуть на кордон із Кримом? Це у кращому випадку. Я вже мовчу про те, якщо вони підуть далі. Можна нам наступного разу відправити Медведєва (екс-президент РФ Дмитро Медведєв, - ред.), він хоч скаже натхненну промову про нацистів і ядерний попіл, якщо українці підуть на Крим. Начебто дурниця, але нам приємно", - розповіла "ОстроВу" мешканка окупованої Ялти Анастасія.

Окремо вона відзначила наступну після візиту Путіна "атаку українських безпілотників" у Джанкої і мовчання центральної влади про це.

"ОстроВ" розбирався, як пройшла поїздка російського диктатора до окупованого Криму, що про неї думають місцеві жителі і чому розмови окупантів про успішну роботу ППО в Джанкої не витримують жодної критики.

Що це було?

Вперше від початку повномасштабної війни російський диктатор Володимир Путін відвідав окупований Крим. Зокрема, 18 березня, на дев'яту річницю анексії півострова, він побував у заповіднику "Херсонес Таврійський" у Севастополі.

У супроводі так званого севастопольського "губернатора" Михайла Развожаєва та кількох священнослужителів Путін побував на відкритті дитячої школи мистецтв "Корсунь".

Так званий глава Севастополя Развожаєв спробував надати значущості візиту, зазначивши, що Путін нібито приїхав несподівано та (неймовірно) за кермом.

"Наш президент Володимир Володимирович Путін вміє дивувати. У хорошому сенсі. Сьогодні ми мали відкривати дитячу школу мистецтв у Херсонесі. Все було готове для відеоконференції та доповіді президенту по спецзв'язку. А Володимир Володимирович взяв і приїхав. Сам. За кермом. Тому що у такий історичний день президент завжди із Севастополем та севастопольцями. У нашої країни - неймовірний лідер", - написав окупант у Telegram.

На цьому візит закінчено

Все вірно, у розпал повномасштабної війни, коли на території Криму регулярно відбуваються вибухи та залітають невідомі безпілотники, на пляжах вириті окопи, а курортний сезон знаходиться на межі провалу, російський президент приїжджає на відкриття школи мистецтв.

"Це більше походило на туристичну поїздку подихати свіжим повітрям біля моря. І це в розпал війни, безперервної мобілізації, проблемами на фронті. Я собі складно уявляю, як Зеленський зараз їде кудись до Одеси на відкриття культурного центру і на цьому візит закінчився б. Навіть якщо він і відкриє якусь школу, то після цього він заїде до військового шпиталю, проведе оперативну нараду, нагородить військових. А тут і близько такого немає. Може Путін хотів таким чином показати нам, що все гаразд, війни немає, у нас мир та благодать? Якщо так, то не дуже переконливо вийшло. Де хоч одна заява про війну чи про захист Криму?", - обурюється у коментарі "ОстроВу" мешканка Сімферополя Наталія К.

Навіть терорист Гіркін-Стрєлков, говорячи про вояж Путіна до Севастополя, не зміг утриматися від уїдливого коментаря на адресу кремлівського диктатора.

"Вже ордер на арешт йому виписали, а він так досі ні чорта і не зрозумів... Ще рік тому треба було по військових частинах та з'єднаннях їздити, а він все... "чижиків їсть"... тобто історико-археологічні комплекси інспектує... Які споруджуються (!!!) військовими будівельниками. Яким, треба розуміти, більше під час війни зовсім нічим зайнятися. Кретінізм цвіте і пахне, і немає йому кінця і краю... П.С.  хто цього разу веде за ніс президента... лицемірний і боягузливий архі-поп, начебто, ззаду біжить...? П.С. 2. Оскільки президент у нас у СВО категорично не бере участі - зовсім не турбуюся про застосування до мене нового - щойно їм підписаного закону (про дискредитацію армії РФ, - ред.)", - написав він.

Український військовий експерт Роман Світан вважає, що замість Путіна до Севастополя приїжджав двійник. Він також пов'язує приїзд російського диктатора з майбутнім на той момент візитом до Москви глави Китаю Сі Цзіньпіном.

"Спочатку росіяни збивають американський безпілотник, потім начебто Путін з'являється в Криму. Це інформаційний посил перед приїздом китайського лідера", - зазначив він.

Місцеві жителі окупованого півострова, говорячи про візит Путіна, запитують: "Що це було?".

"Це найкоректніша форма питання щодо цього візиту. Якщо ми святкуємо дев'яті роковини возз'єднання, то де тоді свято? Де пафосні промови, привітання? Якщо він приїхав заспокоїти нас і показати, що все під контролем, то чому не відвідати військову частину та "знамениті" фортифікаційні споруди, не виступити і запевнити, що все буде гаразд? А з іншого боку, уявляю, як це виглядало б через два дні, після атаки українських безпілотників на Джанкой. Загалом якийсь незрозумілий був візит. Очікувань було набагато більше", - розповів "ОстроВу" мешканець Євпаторії Михайло.

За словами мешканки окупованого Севастополя Катерини, місцеві ЗМІ та соціальні мережі досить скупо висвітлили візит Володимира Путіна.

"Вони спробували надати значущості візиту, але не вийшло. Настільки скупа була програма, що навіть місцевій пропаганді не було чого показати. Все звелося до того, що це був незапланований та несподіваний візит, подивіться, який у нас сміливий президент. От і все. Не було навіть кадрів його проїзду Керченським мостом. Якщо він сам приїхав на автомобілі за кермом, як розповів наш губернатор, то де епічні відео з поїздки мостом? Враховуючи неоднозначну ситуацію з його підривом і ремонтом, це був би потужний посил кримчанам. Більше шуму у місцевих ЗМІ було від візиту Путіна до Маріуполя, там було що розповісти, але нам від цього не легше, ми боїмося за свою безпеку, переживаємо за ситуацію в нашому регіоні. Невже не очевидно, що у людей є питання? Нас може і хвилює доля культурного центру, але в останню чергу, після війни, мобілізації, потенційно низького туристичного сезону і як наслідок економічних труднощів. Я вже мовчу про те, що кримчани активно виїжджають на материк або за кордон останні кілька місяців", - наголосила вона.

Путін поїхав, війна залишилася

Не встигли відійти місцеві жителі оговтатись від візиту Путіна до Севастополя, як на півострові сталася нова "бавовна". Увечері 20 березня в окупованому Джанкої на півночі Криму пролунала серія потужних вибухів. В результаті в місті на кілька годин зникло світло.

Зрозуміло, місцеві окупанти поспішили заявити про успішну роботу ППО.

"У районі Джанкоя відпрацювала ППО. За попередніми даними, уламки пошкодили домоволодіння та магазин. На жаль, одна людина поранена. На місце виїхав заступник Голови Ради міністрів Республіки Крим Ігор Миколайович Михайличенко. Наслідки зараз оцінюються, будуть ухвалені рішення про компенсації", – заявив так званий голова Криму Сергій Аксьонов.

Щоправда, у місцевих Telegram-каналах не надто повірили в офіційну версію подій. За словами мешканців міста, за звуками було чітко чути саме прильоти та потужні вибухи.

"Потужні вибухи, спалахи, червона заграва від вибухів. Є кілька попадань, напевно, по якимось складам, бо сильно горить", - писали місцеві жителі.

У соцмережах також виникла конспірологічна версія про те, що звуки безпілотників, які атакували Джанкой, були схожі на політ іранських "Шахедів".

Центр стратегічних комунікацій України окремо прокоментував цю інформацію, а також заявив, що Крим стає дедалі небезпечнішим для окупантів. Там також нагадали, що російська окупація принесла в Крим не мир, а війну, і вже з 2014 року півострів перетворено з курорту на театр воєнних дій.

"Україні вже має чим дістати російських загарбників у Криму. Безпечного тилу на українській землі окупанти більше не мають. Ракети "Калібр" у Джанкої – законна військова мета. Адже цими ракетами Росія постійно атакує українські міста, вбиваючи їх мирних жителів. Звуки, характерні для іранських "Шахедів" на відео з Джанкою, можуть бути пов'язані з тим, що російські військові втратили контроль над своїми дронами", - йдеться в повідомленні.

Примітно, що цей інцидент у Джанкої поспішили прокоментувати у Головному управлінні розвідки України. За їхніми словами, внаслідок вибухів було знищено російські крилаті ракети "Калібр".

"Вибух у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму знищив російські крилаті ракети "Калібр НК" під час їх транспортування залізницею. "Калібр НК" - ракети, призначені для пусків з надводних кораблів російського чорноморського флоту. Дальність поразки такої зброї - більше 2500 кілометрів по наземним цілям та 375 кілометрів по морським. Загадкова бавовна продовжує процес демілітаризації Росії та готує український півострів Крим до деокупації", – повідомив Telegram-канал ГУР МО України.

Місцеві окупанти, зрозуміло, спростували цю версію і знову заявили про успішну роботу ППО.

"Залізниця та інфраструктура не пошкоджені. Потяги прямують за розкладом", - заявив так радник так званого «голови» Криму Олег Крючков.

За його словами, всі безпілотники, які атакували місто Джанкой увечері 20 березня, нібито були націлені на цивільні об'єкти, але їх вдалося збити.

Мантру "все вдалося збити" і "ситуація під контролем" трохи руйнує той факт, що вже наступного дня, 21 березня, окупаційна влада Джанкоя запровадила в місті режим надзвичайної ситуації муніципального рівня.

Пізніше з'явилася інформація від проекту незалежних російських журналістів ASTRA, що під час атаки безпілотників увечері 20 березня пошкоджено локомотивне депо, будівлю охорони вокзалу, товарно-матеріальний та паливний склади на залізничній станції в Джанкої.

Журналісти зазначають, що серйозні пошкодження після атаки дронів зафіксовані як мінімум за п'ятьма адресами. Чотири з них належать до залізничної станції (локомотивне депо, будівля охорони вокзалу, товарно-матеріальний та паливний склади), один — це сільськогосподарський магазин на вулиці Перекопській, 51. У магазині наскрізне поранення грудної клітки отримав 33-річний місцевий житель Костянтин Ільїн.

Крім того, вони підтверджують інформацію, що внаслідок атаки на станцію виникли перебої в електромережі локомотивного депо.

Військовий експерт Роман Світан вважає атаку безпілотників у Джанкої "відповіддю" за збитий американський БПЛА у Чорному морі.

"За один знищений американський безпілотник прилетіла відповідь - знищення цілої партії ракет. Швидше за все, була певна інформація про вихід (поїзда з ракетами, - ред.), маршрут, контролювався сам рух... Впіймати партію ракет можна там, де немає потужної системи ППО, ось їх і зловили. Зайшов рій безпілотників і виконав завдання зі знищення платформ з ракетами, плюс паливного складу, плюс складу техніки", - зазначає він.

"ОстроВ" зв'язався з місцевим жителем Джанкоя, який, як він сам стверджує, був свідком вечірньої "бавовни". За його словами, всього пролунало близько десяти вибухів, було також чути автоматну чергу.

"Мабуть, це була одна з наймасштабніших атак на півострів за весь час війни. Вибухів було дуже багато, і серйозність руйнувань досі невідома. Офіційно нам вранці 21 березня повідомили, що все збито, а уламки безпілотників пошкодили кілька будівель. Але місцеві жителі говорять зовсім інше. Були серйозні влучення в районі залізничної станції – там мало будинків, тому немає відео. До міста приїхало багато співробітників ФСБ та військових, і 21 березня кілька районів просто закрили для людей. Там все серйозно", - розповів він.

Мешканка окупованого Севастополя Катерина каже, що місцеві активно обговорюють безпілотники у Джанкої і вже забули про візит російського президента.

"Це ж плювок в обличчя президента, хіба ні? Це навіть сильніше, якщо б це сталося в день його візиту. Таким чином нам дають зрозуміти, що скільки б Путін не приїжджав, безпеку він нам не може забезпечити. Усі навколо тільки й говорять, що про безпілотники в Джанкої, ніхто не обговорює довгоочікуваний візит Путіна. Людям важлива безпека та стабільність. А її немає. І якщо навіть особисто Путін не може це забезпечити, то уявіть стан місцевих жителів. Я вже мовчу про туристичний сезон. Його просто не буде, а відповідей, що робити тим кримчанам, хто живе за його рахунок, немає", - розповіла вона у коментарі "ОстроВу".

У соціальних мережах вже назвали візит Путіна до Криму та Маріуполя прощальними гастролями, а атаку безпілотників у Джанкої – салютом на честь цієї події. Місцеві жителі, з якими вдалося поспілкуватись "ОстроВу", не можуть з цим не погодитися.

 

P.S: Рано вранці 22 березня в центрі Севастополя пролунали кілька потужних вибухів. Місцева окупаційна влада заявила про атаку морських дронів і успішну роботу ППО. Щоправда, після цього було зупинено рух морського пасажирського транспорту у місті, а вибухи були такої сили, що у деяких будинках вибило шибки.

"Вибухи були такі сильні, що тремтіли шибки у всьому центрі, увімкнулися сигналізації. Вив увесь центр. У деяких будівлях навіть вибиті шибки. Я навіть не знаю, що тут можна коментувати. Це просто вишенька на торті після візиту Путіна та атаки на Джанкой. Чекаємо на чергове повідомлення про те, що все під контролем і причин для паніки немає", - розповіла нам місцева мешканка Севастополя.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті