«Найважливіше виявляти обережність і стратегічне терпіння». Російські ЗМІ про Україну

В інтерв'ю урядовій «Российской газете» заступник секретаря Ради безпеки РФ Юрій Коков натхненно розповів «про секретні біолабораторії США та зброю з України, що розповзається по всьому світу». «Говорити про перемогу над тероризмом передчасно. Нині у світі продовжують діяти сотні різних терористичних угруповань», - стурбовано заявив представник країни, яка сама перетворилася на одну з головних терористичних загроз світу.

«Знайти точки дотику...»

«...Під час проведення спеціальної військової операції було отримано свідчення, що на території України під патронажем Пентагону здійснюється військово-біологічна діяльність. Додаткова небезпека виникає і через прагнення терористів до володіння сучасними високоточними засобами озброєння..., - переконує Коков читачів «Российской газеты». - Нестримні та безконтрольні постачання бойового озброєння нацистському київському режиму призвели до великої кількості людських жертв, різкого загострення криміногенної обстановки в країні та зростання незаконного обігу зброї. Очевидно, що ця зброя може бути використана для вчинення терактів у будь-якій точці планети. Це наочно демонструють українські нацистські формування, які активно застосовують терористичні методи. Наприклад, здійснюючи масовані обстріли з використанням західних артилерійських та ракетних систем цивільних об'єктів та місць скупчення мирного населення у Донецькій та Луганській народних республіках, а також на інших звільнених територіях. А багаторазові обстріли Запорізької АЕС взагалі виходять за межі адекватних дій і за всіма кваліфікуючими ознаками, визначеними ухваленою в рамках ООН Міжнародною конвенцією про боротьбу з актами ядерного тероризму, якраз і є таким актом».

Обурений Коков і тим, що «проти Росії активно застосовується інформаційна зброя»: «З її допомогою розпалюються русофобські настрої в західних країнах, просувається ідеологія нацизму та геноциду щодо російськомовного населення, тиражуються сфабриковані брехливі матеріали про події в Україні, обмежуються можливості доступу до альтернативних джерел інформації».

Заступник секретаря Ради безпеки РФ нарікає, що «нині США перервали усі двосторонні контакти і намагаються видавити Росію з усталених міжнародних форматів співробітництва на цьому напрямі».

І нагадує про виключно ангельські плани Кремля: «Тому, незважаючи на всі наявні проблеми та серйозні розбіжності, я все-таки вважаю, та й життя влаштоване таким чином, що розум має взяти гору над амбіціями, а загальнолюдські цінності переважити спрагу влади та наживи. Впевнений, що спільними зусиллями ми зможемо знайти точки дотику та зробити світ безпечнішим та добрішим. Іншого шляху для збереження життя на нашій планеті просто не існує».

«Треба ховатися – по селах, по підвалах»

Кремлівська газета «Взгляд» розкрила черговий підступний план Київа: «Україна готує на Харківщині нову провокацію проти Росії».

«На Москву знову посипалися звинувачення з боку Києва, який стверджує, що російські військові нібито влаштовували тортури та масові вбивства населення у Харківській області. Все вказує на те, що Україна в населених пунктах області, які знаходилися під контролем Росії, готує повторення провокації на зразок Бучі – з пред'явленням трупів «жертв окупації». На роль жертв неонацисти визначили прихильників Росії», - розкриває «Взгляд» суть плану.

Газета цитує колабораціоніста Ганчева – так званого «главу адміністрації звільнених територій Харківської області», який охоче заявив провідним російським каналам, що «в зайнятих ЗСУ населених пунктах Куп'янськ і Великий Бурлук найманці їздять і розстрілюють людей, і все це знімають на камеру». «Я так розумію, що треба зачистити ці міста. І уявити, що поки були російські війська, отак вони знущалися, трупи валяються на вулиці», – поспішає повідомити Ганчев.

Коментувати ситуацію «Погляд» пропонує своїм кишеньковим московським експертам, серед яких є Лариса Шеслер – «керівник Союзу політемігрантів і політв'язнів України».

«Якщо Київ зараз піде на повторення провокації за аналогією з Бучею, то як би незграбно ця провокація не була проведена, Захід не прийме доказів і доказів Москви на свій захист», – запевняє Шеслер.

А «Взгляд» додає: «Європейські політики також приїжджатимуть туди, жахатимуться на камеру та їдимуть. Тим самим, за задумом Заходу, ніби посилювати своєю присутністю «доказову базу» на місці режисованих «звірств російської армії».

При цьому «Взгляд» тицяє пальцем: «Показово, що (судячи з записів у Twitter) у Харківській області, в районі Ізюма як мінімум з минулих вихідних знаходиться Бернар-Анрі Леві – французький ідеолог «яструбиного» глобалізму, натхненник західної агресії проти Югославії, Лівії та Сирії... Леві опублікував своє фото з бійцями ЗСУ поблизу Харкова. Зазначимо, що Леві за цей рік уже не вперше наносить візити на Україну... Відома його поїздка в березні до Одеси, згодом київська влада відвезла французького глобаліста і в Бучу. Леві взяв активну участь у розкручуванні звинувачень Росії у «вбивствах мирних громадян».

Підключає «Вгляд» до коментарів та колишнього донецького журналіста, яки тепер називає себе політологом,  Володимира Корнілова. Той із Москви охоче доповідає: «Західних політиків, які приїжджали в Україну, київська влада вивозила до міст Буча та Ірпінь та їх околиці. Крім іншого, демонстрували сильні руйнування, нібито заподіяні російською артилерією. Щоправда, сторона, що приймає, не акцентувала увагу на тому, що в момент так званої окупації ці міста були під контролем ЗС РФ – і російські військові, відповідно, ніяк не могли обстрілювати ті ж міста».

«Наразі, коли Київ цілком може піти на повторення випробуваної брехні, треба застерегти місцевих жителів від спроб чи розвінчати брехню західних постановників провокацій, зауважила Шеслер. Остерігатися слід навіть тим, хто, навпаки, захоче попрацювати з режисерами фейків, додала вона. «Перших не залишать живими зі зрозумілих причин, других – щоб не залишати свідків. Тож Росії тут не варто чекати на докази на захист своєї позиції», – констатує співрозмовниця».

«Корнілов також нагадав: українська влада офіційно на рівні глав відомств озвучувала прямі загрози «колаборантам» про те, що вони переслідуватимуться, що на них чекає сувора кара за законами воєнного часу. «А потім вони ці трупи представлять, начебто це «жертви російських окупантів». Це обкатаний ще у Бучі сценарій. Росія ж, ймовірно, вказуватиме, що так само, як і в Бучі, у Харківській області не було трупів на вулицях, коли звідти йшли російські військові. Цьому є безліч відеопідтверджень, але Захід все одно повірить у київський наратив», – прогнозує експерт».

«Всі, хто не встиг виїхати з Харківської області, зараз у небезпеці. Хтось із них причаївся, хтось поїхав до родичів, але основна маса, звичайно, сидить удома і чекає на свою долю. Це стосується і великої кількості моїх знайомих – до них вже приходили співробітники СБУ з обшуками», – лякає Корнілов.

«Досвід Миколаєва та Одеси показує, що у цих близьких до зони СВО містах українські силовики затримували людей на вулицях, нагадала Шеслер. «Перевіряли контактну базу в телефонах, Telegram-канали, на які підписано людину. За найменшої підозри затримували», – лякає вона і «радить співвітчизникам, які опинилися в районах, зайнятих ЗСУ, позбавлятися SIM-карток або видаляти всі контакти російських військових, співробітників волонтерських організацій».

«Оптимальний варіант поведінки для місцевих мешканців – виїхати. В інший регіон, до Європи, наскільки можна – до Росії, отримати статус біженця. Тим же, хто не може виїхати, треба ховатися – по селах, підвалах, де тільки можна. Іншого виходу немає», – втішила Шеслер прихильників Росії.

«Накручування ставок»

Газета «Известия» опублікувала статтю проректора Дипакадемії МЗС РФ Олега Карповича під гучним заголовком «Ставки зроблено» - «про те, як Росію намагаються вивести з рівноваги через заборонені болючі прийоми».

У статті Карпович стверджує, що «український конфлікт багато експертів, дипломатів і політиків давно називають точкою неповернення, перехід до якої за фактом поклав край глобалістським мріям про вічну однополярність».

«Проблема лише в тому, що надто багато наших колишніх партнерів на Заході не можуть і не хочуть змиритися з неминучим. Саме тому, схоже, переміг підхід, при якому окремі архітектори антиросійської коаліції починають, по суті, пропонувати світовій спільноті вибір між двома варіантами «кінця історії» - алегоричним, за Фукуямою, або цілком реальним, спричиненим ядерною катастрофою», - розмірковує Карпович.

«На перший погляд таке накручування ставок може здатися дивним, – продовжує він. - Лідери колективного Заходу, як здається, при здоровому глузді не можуть вести світ до глобального зіткнення, що загрожує всьому живому. Але геополітичні імпровізатори, що засіли у Білому домі, на Даунінг-стріт та в інших коридорах влади, виглядають настільки захопленими затіяною ними «великою грою» в Україні, що питання відповідальності перед міжнародною спільнотою та й власними виборцями йдуть на другий план».

«То які ж методи виступають як кинута в багаття каністри з бензином? Насамперед мова про постачання Україні озброєнь, які, за первісною версією, мали використовуватися виключно з оборонною метою. Тепер нові системи на кшталт високоточних американських ракет HIMARS націлюються на російську територію, причому самі представники США відкрито визнають, що вважають той же Крим «законною метою». Продовжують завдаватися ударів по прикордонним суб'єктам нашої країни. Водночас організовуються теракти на кшталт убивства Дар'ї Дугіної у Підмосков'ї, не кажучи вже про хвилю смертоносних диверсій у Запоріжжі та на Херсонщині. Росію явно провокують на жорстку та руйнівну відповідь... Фактично Росію через заборонені болючі прийоми прагнуть вивести з рівноваги, перетворивши на заручницю американсько-європейських внутрішньополітичних ігор», - проголошує Карпович.

У той же час, він вважає, що «в цій ситуації найважливіше виявляти обережність і стратегічне терпіння, які в жодному разі не можна плутати зі слабкістю».

«Безумовно, наша країна має всі необхідні ресурси для того, щоб і центри прийняття рішень, і канали постачання озброєнь в Україну були виведені з ладу. Але необхідно ясно усвідомлювати, що в рамках спеціальної військової операції нам протистоїть не збіговисько українських націоналістів, а військово-промисловий комплекс цілої низки ядерних держав і держав НАТО, що діє у зв'язку з провідними спецслужбами відповідних країн», - застерігає Карпович.

Але завершує все одно по-кремлівськи пафосно та смішно: «...Успішний фінал спеціальної військової операції стане найефектнішою відповіддю організаторам цієї масштабної геополітичної провокації. І якщо київський режим вже зараз виглядає приреченим, то і багато його покровителів, зробивши ставку на загострення, фактично пишуть самі собі політичні некрологи, зачитувати які доведеться вже їх прагматичнішим змінникам у не такому віддаленому майбутньому».

«Негр «селфіться»

Кремлівська любителька «Комсомольская правда» розповіла, як «на Ізюм наступала не Україна, а збірна НАТО».

«Наступ українських сил змінив конфігурацію фронту. Фактично ми пішли з Харківської області – у нас там залишається невелика смуга на схід від міста Куп'янська, яке тепер поділено на дві частини – річкою Оскол. Західна частина під контролем України. Ліва – під нашим. Сама лінія фронту тепер теж проходить Осколом. На сьогодні її тут вдалося стабілізувати, поступ супротивника зупинено», - вводить «КП» у курс справи.

І продовжує: «А ось на півночі Харківської області лінія зіткнення тепер – фактично кордоном із Росією. Щоб не втратити людей, які могли потрапити в черговий котел, наші підрозділи у Вовчанську та Козачій Лопані були виведені за «стрічку». Найближчим часом на цьому напрямі війська України навряд чи будуть надто активними. Наразі їм треба поповнити колосальні втрати, які Київ зазнав за тиждень свого наступу, розподілити сили, налагодити логістику. І на випадок російського контрнаступу організувати ешелоновану оборону».

«Нам теж треба скористатися цією паузою, щоб добре окопатися на нових рубежах і грамотно розмістити виведені з Ізюму з Балаклеєю гарнізони, приготуватися до відбиття нових атак», - з розумним виглядом додає «КП».

«Розрахунок Києва зрозумілий. Перед тим, як піти в атаку на нові позиції вздовж Оскола, українці хочуть відрізати російське угруповання від постачання. А для цього їм треба взяти Червоний Лиман і вийти на трасу, що веде до Куп'янська з ЛНР...», - розмірковує кремлівська газета і переходить до розповіді про «збірну НАТО».

«Тим часом у соцмережах все нові та нові відео доводять, що в українському наступі на Харківщині брали участь іноземці. Американці записують ролики біля стели Ізюма, британець у лісопосадці демонструє приклад свого автомата, який прошила куля. Негр «селфіться» на фоні стріляючої гаубиці. Камера, встановлена ​​на шоломі одного із штурмовиків військовому позашляховику «Хамві», фіксує нову для України тактику наступу, яку ми вже бачили в операції США в Іраку «Буря в пустелі». Броньовані машини швидко мчать до селища. Оператор поливає першу лінію будинків із кулемета. «Подай патрони, подай патрони!» - кричить він англійською напарнику. Потім дістає гранатомет і лякає найближчою хатою».

«У принципі участь іноземців у боях на боці Києва – давно не секрет. Відомо, що кожен розрахунок американської реактивної системи «Хаймарс» в Україні має обов'язковий куратор із США. І кожен удар цієї системи узгоджується із Вашингтоном. Але тут відчувається якісно новий рівень. За непідтвердженими, але такими, що викликають довіру, у наступі на Харківську область брали участь найманці найвідомішої у світі ПВК «Academi», у минулому – «Black Water»... Якщо врахувати, що в київських військах ще й зброя, надіслана Заходом, виходить, з нами воює вже не сама Україна, а збірна НАТО».

«Втім, як відомо, рветься там де тонко. Важливо без істерик та емоцій зробити висновки з того, що сталося. Причому оперативно, – закликає «КП». – Приходять сигнали про те, що українці знімають свої мінні поля у районі Вугледару (це на південний захід від Донецька). Що може говорити про підготовку тут наступу. У разі його стрімкості за Харківським сценарієм, південь ДНР може виявитися відрізаним від півночі. Надходять сигнали і про прибуття до цього району української бойової техніки... Активізувалися безпілотники ворога над Донецьком. Що може побічно говорити про намір Києва спробувати штурмувати столицю ДНР. Втім, з таким же успіхом всі ці «рухи тіла» можуть бути відволікаючим маневром. А головний удар Україна готує десь в іншому місці. Наприклад, у Запоріжжі».

«...Київ говорить про обстріл Запорізької АЕС, мовляв, це Росія бомбить атомну станцію, яка перебуває під її ж контролем. І про обстріли міст Донбасу в Києві вже 8 років так кажуть – мовляв, сепаратисти б'ють самі по собі... У разі, якщо подібні «самообстріли» інфраструктури України стануть систематичними, це серйозно позначиться на її військовій логістиці. На підвезення ешелонів із боєприпасами та технікою із Заходу. І це зовсім не помста за українські обстріли міст та мостів на звільнених територіях. Просто холодний військовий розрахунок, попередження, що ми можемо відійти від «лицарських» методів спецоперації, якими досі дотримувалися, якщо Київ не залишить свої терористичні прийоми», - лякає загрозливо «КП».

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті