"У разі "заморозки" конфлікту на нас чекатимуть запеклі бойові дії з усім Заходом". Російські ЗМІ про Україну

Отакої: як не намагалася Велика Британія засекретити свої дії в Україні, а московський "політолог" Денис Голяков розгадав їх на раз-два. І не просто розгадав, а в газеті "Московский комсомолец" абсолютно безкоштовно з усіма поділився. Отже, приготуйтеся: Велика Британія готує в Україну "відкриту інтервенцію". "Вони намагаються "відпиляти" для себе шматок України і згодом постаратися його максимально утримати або отримати максимальну кількість вигоди...", - оголошує Голяков подробиці підступного ворожого задуму. А ще він знає, "яким чином Зеленський вирішив оплатити послуги Великобританії"...

"Отримують цілий Причорноморський регіон..."

"Московский комсомолец" переказує "повідомлення ЗМІ" про те, що "вже влітку англійці мають намір офіційно оголосити про перекидання дивізій на Україну".

"Бази для британського військового контингенту вже готують в Одеській і Київській областях, а також у Львові. За офіційною версією, робиться це для підтримки бойових винищувачів F-16 і систем протиповітряної оборони, які планується передати ЗСУ влітку. По суті ж головна задумка такого маневру полягає в тому, щоб у разі прориву російської армії в Одеську та Миколаївську області залучити Північноатлантичний альянс до конфлікту на підставі п'ятого пункту колективного договору", - заявляє "МК".

Далі продовжує політолог-провидець Денис Голяков: "Британія завжди відрізнялася найагресивнішою політикою щодо Російської Федерації. Так склалося історично. Зовсім недавно ми чули заяву міністра оборони Великої Британії Гранта Шеппса про те, що зараз вони готові поставити на Україну для участі в бойових діях військові сили чисельністю до двох бригад. Формально на них планують покласти обов'язки з охорони та захисту аеродромів, на яких розміщуватимуться винищувачі F-16, які, виходячи з раніше озвученого, передадуть для потреб ЗСУ влітку 2024 року. Розміщуватися ці дві бригади будуть в Одеській області. Вони повинні будуть узяти на себе охорону всієї логістичної інфраструктури і, відповідно, всі військові об'єкти. Ба більше, їхнє завдання - перекрити можливі напрямки руху російських сил у бік Придністров'я. Але це все красиві слова...".

"Ми знаємо, що Велика Британія бере активну участь у конфлікті вже зараз. Британські війська перебувають безпосередньо в зоні бойового зіткнення. Британський спецназ готує диверсантів СБУ і Головного управління розвідки ЗСУ для роботи в прифронтовій смузі й тилу російських сил і, звісно ж, для рейдів на територію Російської Федерації - у Бєлгородську, Брянську, Курську області. Чого хочуть домогтися англійці такими діями - очевидно. Безумовно, під прикриттям допомоги Україні вони проводять свою експансіоністську політику, тобто отримують цілий Причорноморський регіон разом із портом, із виходом до моря", - розкриває "правду" Голяков.

"Іншими словами, це такі сили вторгнення під прикриттям допомоги. Насправді ж це буде вже відкрита інтервенція з боку Великої Британії. Вони намагаються "відпиляти" для себе шматок України і згодом постаратися його максимально утримати або отримати максимальну кількість вигоди від того, що їхня військова адміністрація буде там займатися управлінням і розподілом ресурсів. Не варто забувати, що Одеська область - один із найбагатших регіонів в Україні. Очевидно, саме в такий спосіб Зеленський вирішив оплатити послуги Великої Британії за участь у цьому конфлікті", - з гіркотою підсумовує Голяков.

Одночасно з ним тому ж "Московскому комсомольцу" ще один московський "військовий експерт" Євген Лінін "розкриває таємний сенс планів Києва з організації нового контрнаступу".

"Коли ми читаємо, що ЗСУ планують проводити контрнаступ у 2024 році, то слід розуміти, що це їхнє уявлення про зовсім іншу реальність. І під контрнаступом вони мають на увазі, звісно, не дії з руйнування лінії оборони російських сил, прорив далеко вглиб наших позицій і вихід на територію якихось російських регіонів. Абсолютно ні. Зазвичай під контрнаступом ЗСУ розуміють локальні бої за якесь нічого не значуще село, якусь територію, яка ні до чого не зобов'язує і на якій згодом навіть не зможуть закріпитися", - зневажливо міркує Лінін.

Він переконує, що "заяви про контрнаступ звучать не для нас, не для російських військових, не для російських громадян - Київ анонсує свої плани для внутрішнього споживача в Україні, бо громадяни цієї держави мають вірити, що в них є якісь перспективи, що для них може настати ще якесь світле майбутнє".

"Те ж саме стосується і зовнішніх партнерів України. Для них транслюється те, що готується якийсь наступ: "Давайте нам зброю, вона нам необхідна, тому що ми будемо не просто захищатися, а підемо в атаку. Ми будемо звільняти свої території". Ось посил для Заходу. Але річ у тім, що в реальності стратегічною ініціативою на всьому протязі лінії фронту володіють тільки російські сили. Змінити ситуацію ЗСУ не можуть", - наполягає Лінін.

"Маючи перевагу в живій силі, задіюючи американські танки "Абрамс", БМП "Бредлі", натовську артилерію і велику кількість дронів, ЗСУ навіть на локальній ділянці бойових дій нічого не домоглися. Тому говорити про те, що Україна зможе організувати у 2024 році контрнаступ - це царина фантазії. Причому хворої", - заспокоює "військовий експерт" своїх московських читачів.

"Перспективи видаються ілюзорними"

Газета з незрозумілою для Росії назвою "Свободная пресса" поспішає поділитися новиною: "США готують на осінь розчленування України". Новину цю "СП" прочитала в американському виданні The American Spectator, і вона кремлівській газеті почасти до душі.

"Чим закінчиться російсько-український конфлікт? Жовтневим сюрпризом. Україна, яка стала незалежною 24 серпня 1991 року, буде розпущена, і виникне Нова Україна на підставі односторонньої заяви нинішнього уряду України за підтримки вищого військового командування", - стверджує The American Spectator.

Нібито "нова Україна буде компактною, згуртованою і добре інтегрованою політично, економічно і соціально; і матиме кордони, які явно захищатимуться".

Такий сценарій "Свободной прессе" не подобається: "Якщо його реалізують, вийде, що мети СВО не буде досягнуто, і це створить передумови для "відкладеної війни". Тож нікого не повинні бентежити красиві словосполучення на кшталт "Нова Україна". Нова Україна можлива тільки під контролем Росії, інакше це буде "стара" Україна, тобто "Антиросія".

Статтю в The American Spectator "радник президента Російської асоціації прибалтійських досліджень" Всеволод Шимов вважає "передвиборчим хайпом".

"Будь-яка "нова Україна" може виникнути тільки в разі політичного перевороту, - заявляє в коментарі для "СП" Шимов. - Нинішній режим для Заходу цілком легітимний. Тому не дуже зрозуміло, про що тут ідеться... Захід ніякої іншої України, крім націоналістичної, не бачить і не знає. У Росії зараз немає важелів впливу на внутрішньоукраїнські процеси. Тому в чому "новизна" цієї гіпотетичної України, взагалі незрозуміло".

Якщо все ж таки допустити подібний сценарій, погоджується Шимов, "це ж буде просто "заморозка".

"Заморожування можливе, але це означатиме остаточний перехід конфлікту в затяжну, можливо, на десятиліття, стадію, без якогось чіткого вирішення... Заморожування може бути корисним тільки в разі радикального погіршення ситуації для Києва", - міркує Шимов.

Ще один московський "політолог" - "голова КРОО "Центр політичної просвіти" Іван Мезюхо переконаний, що "заморожування конфлікту - це максимум, на який може розраховувати Байден".

"Я взагалі вважаю, що США усвідомлюють те, що ніякої України в кордонах 1991 року ніколи більше не буде. Вашингтон побоюється, що України і зовсім не стане. У його інтересах зберегти хоч якусь Україну: усічену, ампутовану, скорочену, та будь-яку", - зарозуміло вказує Мезюхо.

І в тому ж дусі наполягає: "Якщо виходити із сьогодення, то нинішня Україна - це не позитивний проєкт для власного народу, а суто русофобське державне утворення (не держава). Збереження такої України в інших кордонах - це відкладене наше військове протистояння із Заходом. Ми пропонували Україні вирішити цілі СВО мирним шляхом. Для цього, крім демілітаризації, існує й інша мета - денацифікація. Стамбул і Мінськ показали, що київська влада не хоче самоденацифікуватися. Поки що я не бачу обставин, за яких цілі СВО могли б бути досягнуті шляхом мирних переговорів з офіційним Києвом. Якщо гіпотетично відбудеться саме таке "заморожування", про яке пише The American Spectator, то в такому разі на нас чекатимуть відкладені запеклі бойові дії з усім Заходом".

І "доцент кафедри політології Фінансового університету при уряді РФ" такий собі Дмитро Єжов у коментарі для "СП" також суворий і непохитний: "У строгому сенсі, не США Україну створювали, не їм її і розпускати. Ось тільки фінального розуміння цього немає ні в американських керівних колах, ні в лавах американських журналістів і аналітиків, які вирізняються завидною фантазією. Зрозуміло, що напередодні президентських виборів у США робитимуться спроби зобразити кінцевим вигодонабувачем від розв'язання української кризи Америку, що уособлює колективний Захід, хоча б в очах електорату, однак подібні перспективи видаються ілюзорними".

"Не враховується і висока ймовірність нового Майдану в Україні, виникнення якого може спровокувати закінчення терміну президентських повноважень Зеленського. Водночас "нова" Україна неминуче виникне, але це стане не результатом заморозки конфлікту, а реалізації цілей СВО у вигляді демілітаризації та денацифікації", - проголошує доцент-шовініст Єжов.

"Адекватні лідери розуміють..."

На сторінках газети "Известия" черговий кремлівський "політолог", такий собі "експерт зі східноєвропейського регіону" Кирило Авер'янов міркує "про реакцію польського істеблішменту на пропозицію президента Франції залучити війська західних країн в Україні".

"На присутність натовських військових у зоні СВО вказують нещодавні заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца і канцелярії британського прем'єр-міністра Ріші Сунака. Минулого року міністерство оборони Латвії підтвердило присутність своїх військових в Україні. Очевидно, що і поляки воюють на боці київського режиму, про це свідчать численні новини про загиблих у зоні конфлікту польських громадян", - заявляє Авер'янов, не називаючи жодного джерела таких "новин".

"Перше, що потрібно розуміти, - Польща, поза всякими сумнівами, готується до участі у великій війні, - заявляє Авер'янов. - Варшава вважається сьогодні лідером за витратами на військові потреби серед усіх країн НАТО... Однак на сьогодні відкритим залишається питання, хто здійснюватиме командування і технічне оснащення коаліції східноєвропейських країн НАТО".

"...Заворушення, що виникло в польському уряді після слів Макрона, пов'язане не з сумнівами Варшави щодо готовності відправити свої війська на Україну (поляки, поза всяким сумнівом, готові до цього), а з тим, під чиїм патронажем це робити. Компліментарні висловлювання Радослава Сікорського на адресу Еммануеля Макрона свідчать про те, що глава МЗС Польщі вважає за доцільне зробити ставку на Париж. Інші члени кабінету Дональда Туска, включно із самим прем'єром, мабуть, схильні дочекатися пропозицій щодо інтервенції на Україну, які надходять від Вашингтона", - гадає путінський "політолог".

"Як видається, інтересам східноєвропейських країн відповідає не вибір патрона на Заході, який поведе їх на забій, а категорична відмова від ідеї інтервенції в Україну, від кого б вона не виходила. Оскільки керівництво Росії ясно дало зрозуміти, що поява натовських військ у зоні російсько-українського конфлікту поставить питання про застосування нашою країною ядерної зброї. Притомні лідери східноєвропейських країн розуміють, на що їх підштовхують західні колеги по Північноатлантичному альянсу. Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і його угорський колега Віктор Орбан недвозначно заявили, що не збираються відправляти свої війська на Україну. Залишається сподіватися, що перелік розсудливих керівників у Східній Європі з часом розширюватиметься", - повчально підсумовує Авер'янов.

"Бедный Папа! Он не вылезет из шкапа"

Просочена кремлівським шовінізмом газета "Комсомольская правда" обурена: "Режим Зеленського накинувся на Папу римського: понтифіка відправляють в окопи і закликають покаятися".

"Бедный Папа, Бедный Папа! Он не вылезет из шкапа", - строфа відомого дитячого письменника Григорія Остера у світлі останніх подій читається із зовсім іншим змістом, ніж у неї закладав автор. Варто було тільки Папі римському Франциску просторікнути щось не надто виразне про необхідність "стороні, що програла" в Україні, викинути "білий прапор" і постаратися перейти до переговорів, як у Києві понтифіка не лише в цю саму "шафу", як названо шафу в п'єсі Чехова, загнали, але ще й утрамбували. Але ж, здавалося б, Франциск просто проявив звичайне християнське людинолюбство", - трактує на свій лад "КП".

"Збунтувалися навіть ієрархи українських греко-католиків (УКГЦ), які безпосередньо підпорядковуються Римо-католицькій церкві. Глава УКГЦ Святослав Шевчук дав Папі однозначно трактовану відповідь. - Україна зранена, але не підкорена, вона змучена, але стоїть і встоїть, - заявив Шевчук. - Повірте мені, нікому й на думку не спадає здатися, навіть там, де сьогодні тривають бойові дії - послухайте наших людей у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах. Щодо бойових дій у Сумах, Харкові та Одесі товариш явно погарячкував. Або передбачив майбутнє? Хай там як, тим, хто сумнівається в перемозі ЗСУ, він запропонував прийти до храму УКГЦ і висповідатися, бо "сумніви означають брак довіри до живого Бога, який присутній у тілі українського народу". Виходить і Папі римському теж пора на сповідь Шевчуку?", - єхидно підсміює "КП".

І опускається до звичних для себе хамських вульгарностей: "Ганяти Папу по "шафі", м'яко кажучи, мокрими ганчірками заходилися не тільки релігійні ієрархи України, а й представники світської влади. Ясна річ, що тут не обійшлося без всюдисущого (чи в даному випадку треба писати роздільно - ?) глави МЗС Незалежної Дмитра Кулеби... Ось так от: один примушує понтифіка покаятися, другий кличе на сповідь, а третій і зовсім закликає у фронтові окопи, а інакше він і слухати не буде, що там понтифік бурмоче. Ви абсолютно праві, це я про Зеленського, про кого ж іще".

"Ну, а про те, яка вакханалія в Україні вибухнула в соцмережах після пропозиції Франциска, говорити і зовсім не доводиться. Там з'явилися карикатури повішеного на флагштоку Папи в білій сутані, тисячі образ, зокрема й у вигляді добірних матюків, звинувачення Франциска в тому, що він - фашист, "путінська підстилка", гнида, убивця тощо. Так може дійти і до того, що в Україні можуть оголосити Папу Римського "несправжнім" і "видалити його з поля", зажадавши заміну. А що, у цих "розуму" і нахабства на таке вистачить. Нехай уже Папа "в шафі" сидить. Там безпечніше...", - підсумовує кремлівська газетка.

Огляд підготував Михайло Карпенко, "ОстроВ"

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті