У "ДНР" відреклися від своїх " отців-засновників". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня офіційні ЗМІ "ДНР" нічого не писали про ветеранів "русской весны", нині оголошених екстремістами. Жоден більш-менш наближений до окупаційної влади інформаційний ресурс жодним словом не обмовився про арешт першого "міністра оборони ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) і затримання ще більш першого "народного губернатора" Павла Губарєва.

Так минає земна слава

У повній відповідності з "курсом партії" придворні журналісти "забули" про те, як усе починалося 2014 року. Тоді нікому не відомий випускник історичного факультету Донецького національного університету, який підробляв на новорічних ялинках Дідом Морозом, проголосив себе "народним губернатором".

Усі сепаратистські ресурси в соціальних мережах із захопленням розповідали, як на "колчаківських фронтах" його "контузило" - йому зламали руку, як СБУ зачинила "смолоскипа Новоросії" в темницю. Минуло 9 років, і ніхто з провладних журналістів не відреагував на чергове затримання Павла Губарєва. Тепер уже в Москві, на одиночному пікеті на захист ще одного "отця-засновника ДНР" Ігоря Гіркіна (Стрєлкова).

Заради справедливості зазначимо, що про роль "народного губернатора" у становленні "молодої республіки" забули не всі. Деякі "воєнкори" і блогери все ж спробували згадати його "героїчне" минуле.

"Людина, без якої не було б "Русской Весны" на Донбасі - Павло Губарєв - мій однодумець і соратник у боротьбі за возз'єднання з Росією, затриманий тільки за те, що посмів висловити свою підтримку тому, без кого не було б ЛДНР - Ігорю Стрєлкову. У 2014 році Губарєва - проросійського активіста - заарештували співробітники СБУ, у 2023 році його - російського патріота - затримують російські "правоохоронці"... Чиї права вони охороняють?", - ставить риторичне запитання колишній український журналіст, а нині бойовик "ДНР" і "патріот" чужої країни Геннадій Дубовой. 

Треба зазначити, що затримання і подальший арешт Гіркіна-Стрєлкова теж не стали інформаційним приводом для більшості донецьких ЗМІ. Нагадаємо, Гіркін небезпідставно хвалився, що саме він і його диверсійно-терористичний загін "спустили курок війни на Донбасі".

Тепер же все змінилося - колишнього "міністра оборони ДНР" кремлівські господарі призначили екстремістом і мало хто на Донбасі посмів за нього заступитися. "Є минулі заслуги. Перед країною і Новоросією... чому б не врахувати колишні заслуги Стрєлкова?", - несміливо похвалив Гіркіна один із "воєнкорів" і одразу ж додав у цю ложку меду бочку дьогтю.  "Наговорив Ігор Іванович за останній рік таку купу всього, і стількох людей піддав критиці, що мама не горюй".  Як деяке виправдання зайвої балакучості новоявленого екстреміста Андрій Медведєв запропонував випробувану багатьма адвокатами лінію захисту серійних убивць і маніяків. "Мені здається, що Стрєлков не цілком здоровий. Душевно не здоровий... Його поведінка часом бентежить, і наводить на певні думки", - запропонував він Гіркіну "косити під дурника".

Були щоправда й ті, хто продовжував героїзувати російського диверсанта. Уже згаданий Дубовой в одному зі своїх постів натякнув на жодного разу не екстреміста Євгена Пригожина і обурився, що "зазіхати зі зброєю в руках на законну владу, влаштовувати у воєнний час заколот, який загрожує країні громадянською війною і потоками російської крові, - можна. Говорити про те, що організатори заколоту мають бути покарані, а влада повинна згадати про свою відповідальність перед народом країни, що воює з усім Заходом, - не можна - екстремізм!".

Свої п'ять копійок на захист Гіркіна вставив і Телеграм-канал "ЧП Донецк". Анонімний і тому досить сміливий автор розкритикував центральні ЗМІ, які однозначно записали Стрєлкова у вороги народу. Йому не сподобалася одна із заяв кремлівської пропаганди, що, "в Росії потрібна тотальна зачистка і жорстка військова цензура", і що справа колишнього "міністра оборони ДНР" - це тільки початок...

"Зачищати від тих, хто по-справжньому за країну вболіває, ну, знаєте.... Остання справа", - слабким голосом виступив проти зачистки лідерів "русской весны" першої хвилі "ЧП Донецк".

"Стрєлков у вівторок вибухнув образами (на адресу російського диктатора Путіна - "ОстроВ), у п'ятницю опинився в СІЗО. Усі написані за кілька останніх днів мільйони знаків про зачистку турбопатріотизму в усіх його варіаціях - це обґрунтування кейса "постфактум", - підтримав його ще один анонім.

До речі, донецькі ЗМІ забули не тільки героїв, які вийшли в тираж, а й шанованих, донедавна живих. Так, ЗМІ окупованого Донбасу чесно передрукували кремлівську версію загибелі "при виконанні свого професійного обов'язку" журналіста російського пропагандистського ресурсу "РИА Новости" Ростилава Журавльова. І ніхто не згадав, що дев'ять років тому цей "воєнкор" був одним з активних погромників, яких із сусідніх російських областей Кремль надсилав до Донецька розпалювати, а точніше імітувати, так звану "громадянську війну". Потім він прибився до терористичного батальйону "Заря". Ймовірно, згадувати "героїчне" минуле російського тітушки не захотіли, щоб не кинути тінь на проросійський міф про "всенародне повстання на Донбасі" і воюючих за "русский мир" донецьких і луганських "шахтарів і трактористів"…

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті