«Росії доведеться йти до кінця, до виникнення на карті РФ чогось типу Української автономної республіки». Російські ЗМІ про Україну

Служба зовнішньої розвідки РФ (СЗР) розіслала російським ЗМІ заяву свого очільника Сергія Наришкіна, в якій той повідомляє, що є «достовірні дані про те, що високопоставлені офіційні особи провідних країн Заходу все частіше обговорюють між собою необхідність заміни нинішнього президента України Володимира Зеленського». Прокремлівська газета «Московский комсомолец» називає це «поганою новиною», бо тепер «стало зрозуміло, чому Росія не ліквідує Зеленського»...

«Значить, це в наших інтересах»

«Зокрема, у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у листопаді потенційними наступниками називали головкома ЗСУ Залужного, керівника Головного управління розвідки України Буданова, главу Офісу президента України Єрмака, колишнього радника Офісу президента України Арестовича (внесений у Росії до списку екстремістів і терористів), мера Києва Кличка», - цитує заяву Наришкіна «Московский комсомолец».

«Широка палітра, на будь-який смак - від військового прагматика до недорікуватого боксера. Але чим вони кращі за нинішнього артиста і чому став неугодний Зеленський?», - запитує «МК» і продовжує: «Директор СЗР заявляє, що невдоволення викликає низка чинників: «нездійснені обіцянки Зеленського перемогти Росію на полі бою», «нескінченне хамство українського президента в спілкуванні із зарубіжними партнерами», супроводжуване «безмежним кумівством і корупцією». Але головне в тому, що Зеленський, на думку Заходу, втратив здатність «маневрувати в конфлікті з Росією в інтересах Вашингтона і союзників». А маневрувати - йти на переговори з Москвою - «за оцінками американського розвідувального співтовариства, з урахуванням розвитку ситуації на українському театрі воєнних дій» доведеться, можливо, вже незабаром».

«Так ось, Зеленський «не зможе стати стороною переговорів із Росією в інтересах тимчасового заморожування конфлікту і порятунку русофобського київського режиму», оскільки «занадто далеко зайшов у створенні собі образу безкомпромісного прихильника війни з Москвою до переможного кінця». А ось будь-який із представлених «наступників» нібито зможе реалізувати потрібний Заходу сценарій: створення «санітарного кордону» між Росією і Європою, для чого необхідно буде домогтися «припинення вогню між Москвою і Києвом у момент, коли ЗС України остаточно втратять наступальний потенціал», - цитує далі «МК» заяву глави СЗР.

«Ще раз, як то кажуть, на пальцях, - розтлумачує читачам автор публікації в «МК». - Захід усвідомив, що ще трохи - і ЗСУ втратять потенціал, відновити його прямо зараз військово-промисловий комплекс Європи і США не в змозі, щоб допомогти Україні зібратися з силами, потрібен час, тому конфлікт потрібно заморозити, можливо, віддавши Росії частину територій і наобіцявши «нейтральний статус», «відсутність НАТО», «російську мову» та інші нездійсненні речі - прокочувало ж раніше. А Зеленський на це нездатний».

«Тепер, сподіваюся, зрозуміло, чому новина про можливу заміну Зеленського - погана новина. Абсолютно непримиренний, наполегливий і упоротий до втрати почуття реальності президент України - це гарантія того, що Росія піде, доведеться їй іти до кінця, до виникнення на карті Російської Федерації чогось на кшталт Української автономної республіки. Раз він не може діяти «в інтересах Заходу» - значить, це в наших інтересах. Щоб потім не було ситуації «знову надули», а вона буде, щойно йтиметься про компроміси та домовленості. Залиште Зеленського. Ось, до речі, і стало зрозуміло, чому Росія його не ліквідує», - завершує автор «МК» свою глибоку думку.

«Ця порожнеча все більше діє на нерви»

Заява Наришкіна не пройшла повз першого заступника голови комітету Держдуми РФ у справах СНД Костянтина Затуліна. У розмові з виданням «Газета.Ru» він із готовністю підтакує: «якщо Зеленський не відмовиться від рішення про скасування виборів, то в країні може статися державний переворот».

«Термін повноважень президента Зеленського закінчується у квітні наступного року. Він уже домігся від депутатів у Верховній раді рішення про те, щоб вибори не проводити. У цьому випадку відбулася угода всередині українського політичного класу. Це справляє відразливе враження. Дуже складно буде після квітня місяця розповідати, що треба підтримати Україну, тому що вона демократична країна і бореться з Росією, яка є імперією зла. Але в Росії ж вибори проходять, а в Україні їх скасовано. Якщо Зеленський не відступиться, якщо він не відмовиться від свого бажання не проводити вибори, то можуть бути задіяні інші сценарії - по суті перевороту або кольорової революції», - пророкує Затулін.

«Це, звичайно, ризикований варіант в умовах воєнних дій, і я не впевнений, що Захід усе-таки зробить ставку саме на такий сценарій. Але про всяк випадок, зокрема для того, щоб змусити Зеленського передумати, ухвалити інше рішення, схитрувати і провести нехай фальшиві, але вибори, - я не виключаю, що ця тема мусується», - міркує «заступник голови».

Він вважає, що «риторика західних країн і влади України на сьогодні розходиться, тому шанси на переворот зросли».

«Якщо президент Зеленський не йде, то тоді, як це не називай, потрібно провести переворот. Зауважте, що коли справа стосувалася «майданів», тобто таких самих переворотів у 2014 і 2005 роках, то на Заході всі ці «майдани» видавали за свідчення справжнього демократизму, вольності українського народу. Нині, хоча на Заході продовжують славословити «майдан», сам Зеленський уже відмовляється від того, щоб зробити «майдан», як засіб волевиявлення громадян України чимось сакральним. Він уже сьогодні боїться «майдану», бо він може призвести до його повалення. Тут теж у риторичному ряду є розбіжність між західними пропагандистами і владою України. Ось із чим пов'язані всі ці заяви й аналіз, який проведено СЗР Російської Федерації. Йде гра, спроба до чогось підштовхнути, щось врахувати. Наявність протиріч, що загострилися у вищих ешелонах влади в Україні, пов'язана з провалом українського контрнаступу. У цих умовах, звичайно, шанси на всілякі перевороти зросли», - намагається переконати Затулін.

І не забуває їдко нагадати, що «всі політичні фігури з минулого України зараз зведені в політичну могилу».

«Порошенко, Яценюк, Тимошенко сьогодні обділені увагою. І ясно, що це якраз те живильне середовище, яке може послужити для будь-яких дій, пов'язаних із захопленням влади. Тобто поступово навколо Зеленського, незважаючи на всі його спроби і на те, що він домігся від депутатів Верховної ради угоди, навколо нього виникає порожнеча. І ця порожнеча все більше діє на нерви всім. На Україні та за її межами», - запевняє когось Затулін.

«Хоча й непросто, але чітко»

Видання, що називає себе «Независимой газетой», змушене констатувати, що «інтеграція нових регіонів йде звивистим шляхом».

«Центрвиборчком ухвалив рішення проводити вибори президента РФ на так званих возз'єднаних із Росією територіях України. Як повідомив заступник голови ЦВК Микола Булаєв, представники Міноборони і ФСБ письмово підтвердили, що воєнний стан не буде перешкодою. Перед затвердженням постанови Булаєв нагадав колегам, що у вересні цього року в ДНР, ЛНР, Запорізькій і Херсонській областях відбулися вибори за російським законом до регіональних парламентів і місцевих органів. «Разом ми з цим завданням впоралися і побачили, що сформована за досить короткий термін виборча система чотирьох суб'єктів РФ не просто працездатна, вона діє виключно професійно», - наголосив він. Однак, відповідно до законодавства, успішні консультації із силовими відомствами не забирають у Центрвиборчкому права за необхідності припиняти там виборчу кампанію, а потім, якщо можливо, її відновлювати», - розповідає «НГ».

Насадження окупаційних порядків російською владою на територіях України газету давно не бентежить, зате вона зауважує, що «для проведення будь-яких виборів у нових суб'єктах РФ взагалі придумано безліч особливих ходів».

«Наприклад, екстериторіальні дільниці, які можуть бути створені в будь-яких регіонах Росії, де начебто перебувають вихідці з України. А ще владі ДНР, ЛНР, Запоріжжя та Херсонщини дозволено не встановлювати точної чисельності виборців - їхня кількість виходить за фактом участі в голосуванні. І, звісно, зовсім уже дивні заходи безпеки - це засекречування імен членів виборчих комісій та адрес самих дільниць, які на місцях, природно, усім відомі», - зазначає «НГ».

І зображує стурбованість: «Проте, як видно, політична інтеграція цих чотирьох регіонів із Росією проходить хоча й непросто, але чітко. Більше проблем, ясна річ, з інтеграцією правовою, до того ж насамперед у її соціально-економічних аспектах. У принципі, такий досвід уже було отримано внаслідок приєднання Криму, для чого було запроваджено перехідний період, який відтоді в низці напрямів неодноразово подовжували, а багато в чому він ще діє. Тому, звісно, не дуже зрозуміло, з яких міркувань для завершення інтеграції східноукраїнських земель оптимістично було відведено крайній термін до 1 січня 2026 року. При цьому частина правових норм РФ мала запрацювати ще раніше».

«Але, очевидно, так і не запрацювала, - акцентує «НГ». - А тому днями уряд, наприклад, звернувся до Держдуми з терміновим законопроектом, який депутати ухвалять уже цього тижня. Він стосується обов'язкового страхування автотранспортних засобів (ОСЦПВ). Російська страховка повинна була почати діяти повсюдно вже з 1 січня. Однак, як ідеться в пояснювальній записці, «наразі існує необхідність продовження незастосування правового регулювання ОСЦПВ на нових територіях до 31 грудня 2024 року включно». У чому ця необхідність полягає, кабінет міністрів РФ не уточнює, але й так зрозуміло, що справа в неможливості зробити таку страховку саме обов'язковою. А ось автомобілі, які будуть виїжджати з нових територій, російський поліс мати зобов'язані».

«А зовсім уже свіжа ініціатива про додаткові умови інтеграції нових регіонів з Росією внесена 11 грудня групою депутатів Держдуми і сенаторів. Імена парламентаріїв свідчать про те, що законопроєкт обов'язково буде ухвалено - і тоді держпідприємства, а також юридичні та фізичні особи будуть звільнені від старих українських боргів або рішень судів незалежних від Росії ДНР і ЛНР. Свободу від колишніх стягнень передбачається підтримувати знову ж таки до 2026 року», - констатує нібито «Независимая газета».

«Не потрібно порівнювати Керенського із Зеленським»

Уже всі ЗМІ, здається, заспокоїлися щодо «конфлікту» між Зеленським і Залужним, але тільки не прокремлівський «політолог» Кирило Авер'янов. На сторінках газети «Известия» він вирішив знову поміркувати «про конфлікт між політичним і військовим керівництвом» в Україні.

«Під кінець 2023 року дедалі виразніше виявляється протистояння на українському політичному полі двох фігур, стратегічно важливих для майбутнього всього проєкту «Україна»: президента Володимира Зеленського та головнокомандувача Валерія Залужного. Щоб зрозуміти витоки їхніх нинішніх взаємовідносин, потрібно повернутися в минуле, а точніше, в перші місяці спеціальної військової операції, де російська армія штурмувала маріупольську «Азовсталь». Тоді позиції президента і головкому розійшлися вперше: Зеленський категорично вимагав не здавати завод, Залужний вказував на невиправдані втрати. Уже тоді екснардеп Ілля Кива, якого нещодавно знайшли мертвим, припускав, що Залужний за підсумками боїв за «Азовсталь» просто позбудеться посади. Але це припущення не справдилося - врешті-решт, в Україні не так багато генералів, здатних хоч скількись міркувати і застосовуватися до реальної бойової обстановки...», - втягує глибоко в тему Авер'янов.

І далі багатослівно переказує, як «у червні 2022 року Залужний виступив ініціатором закону...», а «після того, як 4 червня 2023 року ЗСУ розпочали широко розрекламований «контрнаступ»...», а «у жовтні 2023 року він висловився за якнайшвидше завершення даремного контрнаступу...» і т. д. і т. п..., пересипаючи свої міркування, мабуть, для переконливості, цитатами із західних ЗМІ, і договорившись до того, що «убивство в Росії Іллі Ківи, який неодноразово пророкував арешт і навіть ліквідацію Залужного, можливо, покликане відволікти увагу від зростаючих суперечностей між Банковою і ставкою головнокомандувача...».

Нарешті, поглянувши на зведену гору міркувань, Авер'янов запитує себе: «Як розвиватиметься ситуація надалі?».

І відповідає, немов точно знає: «Звичайно, у Зеленського велика спокуса просто звільнити Залужного, поставивши йому за провину, скажімо, ту саму «здачу півдня». Однак тоді відставний генерал із високими рейтингами автоматично отримає чудовий трамплін для політичної кар'єри. До того ж незрозуміло, як відреагують у ЗСУ. Тому, найімовірніше, Зеленський дотримуватиметься іншої стратегії: дискредитація головкому і поступове вилучення в нього важелів реального впливу на армію. До речі, це вже відбувається: наради з низкою підлеглих Залужного Зеленський проводить безпосередньо, про що головком дізнається заднім числом».

Авер'янову ця ситуація «вкрай нагадує драму, що розігралася в Росії влітку-восени 1917 року, коли на чолі країни, що воює, стояв честолюбний і безпринципний прем'єр-міністр Олександр Керенський, а на чолі армії - талановитий генерал Лавр Корнілов».

«Їхні інтереси неминуче вступили в суперечність, і коли Керенський відчув, що Корнілов стає для нього небезпечним конкурентом, він оголосив його заколотником, дискредитував і прибрав з політичної сцени. Звісно, жодною мірою не потрібно порівнювати особистість Керенського із Зеленським, а Залужного з Корніловим, але схема конфлікту між главою держави, який не має відношення до армії, та професійним військовим, який очолює збройні сили, повторюється в історії знов і знов», - застерігає «політолог».

І попереджає ще ось про що: «Паралельно в українській політиці розігрується інший класичний сюжет - конфлікт колишнього покровителя з протеже, який вийшов із покори. Олігарх Ігор Коломойський подав до суду на Володимира Зеленського, оскарживши наказ глави держави, через який бізнесмен був позбавлений українського громадянства. Перед своїм обранням на посаду президента Зеленського вважали проєктом Коломойського, і, найімовірніше, так і було. Однак тепер між ними ворожнеча, яка неодмінно буде й далі розпалюватися. Імовірно, впливовий український олігарх виношує щодо свого колишнього підопічного плани в дусі «я тебе породив, я тебе і вб'ю».

«Не дивно, що в такій несприятливій для себе внутрішньополітичній атмосфері Зеленський думає про скасування виборів президента в Україні наступного року», - підсумовує Авер'янов, який, здається, проспав події минулого місяця.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті