"Допоможіть синові, його призвали, незабаром відправляють до Херсона". Як проходить могилізація у Криму

Минулого тижня російський диктатор володимир путін оголосив у РФ "часткову" мобілізацію. На практиці все виявилося прозаїчніше: військкоми вручають повістки всім підряд, незалежно від віку, бойового досвіду та стану здоров'я. Невипадково в інформаційному просторі мобілізацію називають "могілізацією".

Незважаючи на "ура-патріотичні" гасла, росіян, які бажають воювати добровільно, знайшлося небагато. У різних куточках країни спалахнули акції протесту, а глава Чечні Рамзан Кадиров взагалі відмовився від мобілізації в регіоні через нібито перевиконання плану раніше.

У Дагестані пройшли масові мітинги проти мобілізації з гаслами "Ні війні!" та розмовами про те, що це "Росія напала на Україну". 

В результаті влада змушена була заявити про призупинення мобілізації. Але «призупинці» не повірили і акції протесту продовжидись.

У Рязані мобілізований здійснив самоспалення на знак протесту, в Усть-Ілімську мобілізований розстріляв військкома, у Пермському краї росіянка зарізала 4-річну дитину і намагалася покінчити життям через мобілізацію чоловіка. А в соціальних мережах почалася ціла кампанія із закликом швидко одружитися з мобілізованими, щоб у разі смерті можна було отримувати допомогу та пільги.

Поки на російських кордонах вишиковуються багатокілометрові черги охочих залишити країну, в окупованому Криму місцева "влада" провела блискавичну мобілізацію (до якої, очевидно, готувалися заздалегідь).

За інформацією Представниці президента України в Криму Таміли Ташевої, лише кримським татарам було виписано 1,5 тисячі повісток, і цей процес триває.

"Ми бачимо, що це показова акція покарання кримських татар з боку окупаційних адміністрацій та кремля, які не підтримували окупантів усі ці роки, і зараз активно підтримували дії ЗСУ та виступали проти війни. Що це означає для кримських татар? – Це катастрофа! Кілька тисяч кримськотатарських чоловіків, які можуть бути вбиті або скалічені на війні, - для нечисленного кримськотатарського народу це точно вплине на кілька майбутніх поколінь кримських татар. Чоловіків у кримських татар (наслідки депортації) менше", - повідомила Таміла Ташева.

З "ОстроВом" зв'язалася мешканка Криму Світлана (ім'я змінено з метою безпеки), та розповіла, що кілька днів тому було мобілізовано її 22-річного сина Михайла.

"Допоможіть синові, його закликали, скоро відправляють до Херсона. Ми нічого не могли зробити. Раніше він служив в армії на терміновій службі, але він ніколи не хотів бути військовим. Після служби він влаштувався працювати кухарем у японський ресторан, мріяв стати шефом, а про службу в армії хотів якнайшвидше забути, бо окрім марної роботи там нічим не займалися. А зараз його відправляють на війну, як же так?", - поскаржилася вона нашому виданню.

"ОстроВ" розбирався, як проходить мобілізація в окупованому Криму, які є способи її уникнути, і що робити, якщо вас відправили на фронт.

Фото "проводів" групи мобілізованих у Ялті


Мобілізація у Криму

Після оголошення путіним мобілізації окупаційна влада Криму одна з перших виступила із заявою про підтримку цього рішення.

"Кримчани єдині у підтримці президента та його рішень, у тому числі у проведенні часткової мобілізації. Уряд Криму надасть усю необхідну допомогу та сприяння військовим комісаріатам республіки у проведенні комплексу мобілізаційних заходів", - заявив глава Криму Сергій Аксьонов.

За інформацією "ОстроВа", повістки на окупованому півострові почали розносити вже в день оголошення мобілізації .

"Так, ми чули від знайомих, що вдень 21 вересня вже під дверима були військкоми з повістками. Комусь телефонували, до когось прийшли особисто, а когось висмикували на роботі. Очевидно, готувалися і звіряли данні заздалегідь. Дзвонила кума, яка працює консьєржкою в Севастополі, і розповідала, що військові прийшли з повістками ввечері 21 вересня, вони ввічливо розпитали її, чи живуть ці люди в квартирах, чи вони вдома і так далі. , Коли вони виходили, по ним було видно, що завдання виконали. Тож темпи були дуже швидкі", - розповіла нашому виданню мешканка Сімферополя Марія.

Про те, що повістки почали розносити вже в перший день оголошення мобілізації , пишуть місцеві жителі у соціальних мережах.

До приватного будинку Світлани в районі Євпаторії постукали вранці 22 вересня.

"Це було годині о 8 ранку. Стукали дуже активно, кілька хвилин. Я зараз не працюю, так що я спала, а син після пізньої зміни також ще відпочивав і не прокинувся. І крики: "Відкривайте, поліція, військкомат!". Я нічого не зрозуміла, відчинила двері, на порозі стоять троє чоловіків у військовій формі, які тут же зайшли до хати, не представившись і взагалі без жодних пояснень... Я вже подумала, що син щось накоїв і за ним прийшли. Після цього у жорсткій формі запитали, де мій син і попросили його покликати для вручення повістки щодо мобілізації. Зачитали мені якийсь указ, закон та ще щось", - згадує жінка.

"Коли спустився мій син, йому зачитали кілька статей, вручили повістку і сказали з'явитися у військкомат того ж дня ввечері. За неявку пригрозили кримінальною відповідальністю та кількома роками в'язниці. Все сталося дуже швидко та жорстко. Видно, вони вже натренувалися, відрепетирували всі фрази ", - каже Світлана.

За її словами, фінальною фразою військових була: "Ми зафіксували, де ви мешкаєте".

"Мені навіть здалося, що ця фраза більше до мене адресувалася", - згадує жінка.

Після цього Світлана зв'язалася з кількома знайомими та юристами, але вони нічим не змогли їй допомогти.

"Якщо взяв повістку і розписався - то вже назад дороги немає. Максимум, на що можна сподіватися, це медичні проблеми. Але син здоровий", - згадує вона відповіді юристів.

У результаті сім'я ухвалила рішення, що Михайло все ж таки поїде у військкомат, але там спробує пояснити, що служити не хоче і від нього не буде ніякого толку.

Молодий чоловік зателефонував також на свою роботу, де розповів про те, що сталося. Він розраховував, що робоче місце буде збережено, але там йому натякнули, що якщо він хоче забрати останню зарплату та "відпускні", то краще написати заяву за власним бажанням та відправити її на "Вайбер". В іншому випадку пригрозили звільненням за статтею та утриманням усіх виплат.

"Виявилося, що він не один такий у ресторані. Призвали ще одного кухаря з іншої зміни та одного офіціанта. Щоправда, один із них точно не служив, але я не знаю, як там склалася доля", - розповідає Світлана.

У військкоматі Михайлу повідомили, що він призваний з мобілізації, тому його бажання чи небажання воювати не має жодного значення. На запитання, коли буде медична комісія, відповіли: "Коли потрібно".

У результаті лише наступного дня мобілізованим було проведено подобу медкомісії, суть якої зводилася до того, що "наявність голови, двох рук і ніг прирівнювалася до здорового та придатного".

Але найстрашніше не це, каже Світлана.

"Він же мені постійно пише. Телефони хоч не відібрали. Так от, їм на шикуванні сказали, що оскільки вони нещодавно служили і всі пам'ятають, так звана підготовка займе кілька днів. І з середи, 28 вересня, вони вже нестимуть службу в Херсоні. Тобто у найгарячішій точці. Що вони там робитимуть – не кажуть”, - розповідає вона.

Про терміни служби мобілізації також нічого не сказали. Єдина відповідь, яку вдалося почути, — це до кінця «спеціальної військової операції».

"Зараз я вже знаю, що не треба було брати повістку і йти у військкомат. Але хто ж знав, що все воно так буде. Що тепер робити? Начебто все за законом, він служив і зі здоров'ям все гаразд, але де справедливість? Не хоче він воювати. Ніхто не хоче. Яке ж це горе", - розповіла Світлана журналісту "ОстроВа".

Все, що ми могли порадити, це докладно вивчити та переслати синові інструкцію, як здатися в український полон, де йому буде збережено життя, а також виходити на акції протесту проти війни та мобілізації.

Світлана лише зітхнула, подякувала за час і висловила надію, щоб "це все швидше закінчилося".

Варто зазначити, що 25 вересня Аксьонов першим з російських губернаторів заявив про виконання плану та завершення мобілізації на півострові .

За інформацією "ОстроВа", ця інформація не відповідає дійсності. Декілька наших співрозмовників у Криму розповіли, що роздача повісток триває й донині (станом на 28 вересня).

"Повістки продовжують виписувати, хоч і не так активно, як минулого тижня. Особливо в гірській місцевості та невеликих селищах. Та й Сімферополь не відстає. На вулицях поки не ловлять, але на підприємства повістки приходять. Хтось не з'явився за ранніми повістками. Їх зараз шукають і приводять. Тож процес іде", - розповів "ОстроВу" співрозмовник на півострові.



Кого не повинні мобілізувати

Окремо зупинимося на темі, хто не підлягає мобілізації.

Відповідно до статті 18 Федерального Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в РФ", відстрочка від призову на військову службу з мобілізації надається громадянам:

1) заброньованим у порядку, що визначається Урядом Російської Федерації;

2) визнаним тимчасово не придатними до військової служби за станом здоров'я – терміном до шести місяців. Зазначимо, що йдеться про категорію "Г".

"Зараз не ясно, як проходитиме медичний огляд при мобілізації. Він має бути, і має застосовуватися розклад хвороб, але яка з граф застосовується - незрозуміло. Вважаємо, що вони керуються графою III, тому що прирівнюють людей до контрактників", - пише громадська організація "Заклик до совісті".

Там зазначають, що важливо отримати медичні документи про захворювання та направити заяву до військкомату про залучення їх до особистої справи. Відстрочка надаватиметься, ймовірно, якщо за захворюванням є право на лист непрацездатності (лікарняний), є загострення хронічного захворювання, що потребує невідкладного лікування, направлення на госпіталізацію, є травми, а також стан після нещодавно проведених операцій.

3) зайнятим постійним доглядом за батьком, матір'ю, дружиною, чоловіком, рідним братом, рідною сестрою, дідусем, бабусею або усиновителем , які потребують постійного догляду за станом здоров'я відповідно до висновку федеральної установи медико-соціальної експертизи в сторонньому постійному догляді, або інвалідами I групи, за умови відсутності інших осіб, зобов'язаних згідно із законом утримувати зазначених громадян.

"Потрібно підготувати висновок медико-соціальної експертизи та документи про склад сім'ї. Проживання разом за пропискою не обов'язково", - пишуть російські юристи з "Заклику до совісті".

3.1) опікун або піклувальник неповнолітнього рідного брата і (або) неповнолітньої рідної сестри за відсутності інших осіб, зобов'язаних згідно із законом утримувати зазначених громадян.

Для цього необхідно підготувати рішення органу опіки при адміністрації.

4) які мають на утриманні чотирьох і більше дітей віком до 16 років або мають на утриманні та виховують без матері одну дитину та більше у віці до 16 років (громадянам жіночої статі, які мають одну дитину та більше у віці до 16 років, а також у разі вагітності, термін якої становить не менше 22 тижнів).

Щоб підтвердити утримання, потрібні копії свідоцтв про народження на всіх дітей, довідка з місця проживання про склад сім'ї, вагітність дружини — довідка з жіночої консультації.

"Виховувати без матері" означає, що матері немає в живих, або що її позбавили батьківських прав. Розлучення та оформлення опікунства не стануть підставою для відстрочення.

4.1) тим, хто має дружину, термін вагітності якої становить не менше 22 тижнів, і мають на утриманні трьох дітей віком до 16 років;

5) матері яких крім них мають чотирьох і більше дітей віком до восьми років і виховують їх без чоловіка ;

6) членам Ради Федерації та депутатам Державної Думи.

Крім того, було прийняте рішення не мобілізувати студентів очної та заочної форм навчання, співробітників IT- галузі та оборонно-промислового комплексу.

Якщо ви підходите під одну з цих категорій, то юристи рекомендують заздалегідь зібрати всі необхідні документи та тримати їх при собі.



Що робити, якщо мобілізували

Враховуючи, що незабаром російське законодавство буде поширене на інші захоплені РФ території (Донецька, Луганська, Запорізька та Херсонська області), ці рекомендації варто врахувати не тільки кримчанам.

Немає сумнівів, що найближчим часом путінська мобілізація буде поширена на всі анексовані території.

Щодо тих, кого незаконно призвали (хто не служив, не має потрібну спеціальність, не придатний за станом здоров'я тощо), то для них у РФ та регіонах створені гарячі лінії, куди можна поскаржитися. Наприклад, можна звернутися безпосередньо до Міноборони РФ за телефоном 112.

На "офіційному порталі уряду Республіки Крим" розміщено кнопку та форму звернення на ім'я "глави регіону" Сергія Аксьонова, де можна поскаржитися на хід мобілізації. Крім того, Аксьонов обіцяє особисто читати та реагувати на всі повідомлення на своїй сторінці у "Вконтакті".

Юристи та громадські організації рекомендують також звертатися до місцевих ЗМІ, піднімати галас та "відбивати" своїх родичів, поки їх не відправили на фронт.

Для тих, хто підпадає під мобілізацію і не хоче потрапити на війну, російське опозиційне видання "Медуза" створило свою інструкцію . Основні пункти:

1. Найголовніша порада: якщо можете, терміново їдьте з Росії. Це все ще можливо.

2. Друга найважливіша порада: навіть не наближуйтесь до військкомату.

3. Ігноруйте дивні дзвінки та повістки, які прийшли до вас поштою чи інтернетом.

"Порядок денний вважається врученим, тільки якщо ви особисто прийняли його в руки і розписалися в документі. Всі інші способи відправки повісток не накладають на вас жодних зобов'язань — як і дзвінки з військкомату. Вас не зможуть покарати за ігнорування таких повідомлень. Якщо ви все-таки взяли слухавку, коли вам зателефонували з військкомату, просто негайно та без пояснень припиніть цю розмову", - пише видання.

4. Усіма силами намагайтеся уникнути зустрічі зі співробітниками військкомату. Не відчиняйте двері незнайомим людям. Чи не живіть там, де ви прописані.

5. Пам'ятайте, що роботодавець теж може вручити вам повістку або розповісти військкомату, де ви знаходитесь. Працюйте віддалено.

6. Якщо вам таки вручили повістку, ви можете її проігнорувати. За це карають лише маленьким штрафом (принаймні поки що).

"Поки ви не поїхали до місця служби, ризик кримінального переслідування за відмову брати участь у війні не такий великий. За неявку на порядок денний на заходи з мобілізації, уточнення документів військового обліку передбачено лише адміністративну відповідальність за статтею 21.5 КоАП, максимальне покарання - штраф до 3000 рублів ", - пишуть юристи "Заклику до совісті".

З моменту прибуття у військову частину громадянин набуває статусу військовослужбовця. Якщо військовослужбовець відмовлятиметься від участі у війні або піде з частини, його вже з більшою ймовірністю посадять за статтями 332 і 337 КК РФ у новій редакції.

7. І ще раз: не ходіть у військкомат! Після того, як ви туди з'явилися, шанси на реальний термін за ухилення зростають у рази .

У Представництві президента України в АРК, у свою чергу, оприлюднили інструкцію для мешканців Криму, насильно мобілізованих до російської армії, як правильно здатися в полон ЗСУ .

Насамперед, там також зазначають, що найкращий спосіб уникнути мобілізації – це сховатися та загубитися.

Якщо не вдалося виїхати з Криму, то рекомендується виїхати з місця прописки, тимчасово змініть місце проживання та не повідомляйте про нього нікому та жодним способом.

У разі вручення повістки – не йдіть до військкомату.

А от якщо все вищезгадане не спрацювало, то рекомендується здаватися в полон української армії.

"Здатися в полон - єдиний вихід зберегти життя, адже Україна дотримується норм міжнародного права та Женевських конвенцій", - зазначає українське представництво у Криму.

Для отримання інформації, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їх рідним та близьким слід дзвонити чи писати до будь-якого месенджера за номерами:

+38 066 580 34 98

+38 093 119 29 84

За інформацією представника української розвідки, мобілізовані росіяни вже масово дзвонять на гарячі лінії та дізнаються, як правильно здаватися в полон. Серед тих, хто звернувся, є українці з ОРДЛО та Криму.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті