Паспорти для переселенців та посвідчення на повернення в Україну: що нового

Внутрішньо переміщені особи вже багато років стикаються із проблемою оформлення українського паспорта. Навіть процес вклеювання фото в документ міг зайняти кілька місяців. Як би уряд не спрощував процедуру, глобально проблема не вирішувалася, а з початку повномасштабного вторгнення РФ вона лише посилилася. І лише через 8 місяців процес зрушив із мертвої точки.

Для мешканців тимчасово окупованої території на період воєнного стану спростили оформлення паспорта (внутрішнього та для виїзду за кордон). Зокрема, звернутися за оформленням документа тепер можна до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби (ГМС), а процедура встановлення особистості максимально спрощена (розширене коло свідків та додалася можливість їхнього опитування в режимі відеоконференцзв'язку).

Крім того, уряд запустив експериментальний проект щодо оформлення посвідчення особи на повернення в Україну для громадян, які опинилися за кордоном або на окупованій території без документів (наприклад, вони були втрачені). Це особливо актуально для тих українців, які були примусово вивезені на територію держави-агресора .

Зазначимо, що загальна кількість українців, вивезених до Росії, залишається невідомою. Human Rights Watch зазначає, що багато хто з них був переміщений або насильно, або в умовах, які роблять подібну депортацію незаконною.

За словами постійного представника України в ООН Крістіни Гайовішин, РФ примусово депортувала 2,5 млн. українців, серед яких близько 40 тисяч – це діти.

"Наших людей переселяють у віддалені регіони, Сибір та Далекий Схід. За нашими даними, понад 2,5 мільйона українців, у тому числі близько 38 тисяч дітей, були примусово перевезені з південних та східних регіонів країни", — заявила вона.

"ОстроВ" з'ясовував нюанси спрощеної процедури щодо отримання паспорта та посвідчення на повернення в Україну.

Оформлення паспорта спростили

Кабінет міністрів врегулював порядок оформлення та видачі внутрішніх та закордонних паспортів громадянам України у період воєнного стану.

Так, 17 листопада 2022 р. набула чинності постанова №1220, згідно з якою полегшується порядок оформлення паспортних документів, у тому числі для мешканців тимчасово окупованих територій.

Ключові зміни, внесені постановою:

  1. Оформлення закордонного паспорту для дитини у закордонній дипломатичній установі тепер можливе на підставі звернення лише одного з батьків.
  2. Отримати для дитини виготовлений паспорт у ЗДУ (у закордонній дипломатичній установі) та ДМС зможе інша близька особа, яку вкажуть батьки/законні представники.
  3. Громадяни України, які не змогли отримати готовий паспортний документ у зв'язку з окупацією певної території або розгортанням активних бойових дій, можуть сформувати е-паспорт громадянина України або закордонний е-паспорт у додатку "Дія" .
  4. Якщо людина зверталася за оформленням паспорта до територіального підрозділу ГМС, який наразі не діє, він може продовжити оформлення або отримати вже виготовлений документ в іншому територіальному підрозділі ДМС.
  5. Для видачі громадянам виготовлені паспорти пересилатимуться від одного територіального підрозділу ДМС до іншого на території України або закордонних дипломатичних установ.

Отримання паспорта громадянина України та закордонного паспорта за межами України у ДП "Документ" здійснюється міжнародним поштовим відправленням за письмовою заявою та за рахунок коштів заявника.

Повнолітні громадяни України, які проживали на тимчасово окупованій території та не оформлювали паспорт, можуть зробити це на підконтрольній території. Для цього необхідно звернутись до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби України (ДМС).

Документи, які потрібно надати для оформлення паспорта:

  • заява-анкета;
  • свідоцтво про народження (у разі відсутності – витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження);
  • оригінали паспортів батьків або одного з них (у разі відсутності - заява про необхідність оформлення паспорта із зазначенням паспортних даних батьків та письмове пояснення поважних причин відсутності таких документів);
  • усі наявні документи з фотозображенням особи (у разі відсутності - письмова заява з інформацією про адресу місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарань тощо, відомості про свідків, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи).

Якщо документів із фотографіями немає, то проводиться процедура встановлення особи за допомогою свідків.

Одним із найважливіших оновлень, особливо для мешканців тимчасово окупованої території, стало розширення кола свідків, які беруть участь у процедурі встановлення особи при отриманні паспорта, можливість опитування свідків у режимі відеоконференцзв'язку (у разі неможливості свідків бути присутніми особисто).

Так, свідками можуть бути:

  • один із членів сім'ї,
  • близька людина чи сусід, які досягли 14-річного віку.

До членів сім'ї можуть належати:

  • чоловік, дружина, у тому числі й колишні,
  • батько, мати, вітчим, мачуха,
  • син, дочка, пасинок, падчерка,
  • рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка),
  • племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка,
  • дід, бабуся, прадід, прабабуся, онук, внучка, правнук, правнучка,
  • зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки),
  • усиновлювач або усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб'єкта.

Ці свідки повинні бути дієздатними, мати документи, що підтверджують їхню особу та підтверджують, що особа є членом сім'ї або близьким. Це може бути свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про народження, рішення суду та інші документи. У свою чергу, сусіди мають надати довідку про реєстрацію місця проживання або витяг з реєстру територіальної громади.

У разі відсутності зазначених документів такі відомості перевіряються за реєстрами та базами даних.

Дуже важливо, що встановлення особи з опитуванням членів сім'ї або близькими особами заявника може здійснюватися в режимі відеоконференцзв'язку (у разі неможливості їхньої особистої присутності) . Під час проведення процедури надаються документи, що підтверджують, а їх копії надсилаються на електронну адресу підрозділу ДМС, який проводить відеоконференцзв'язок.

За результатами опитування складається акт та приймається рішення про оформлення або відмову в оформленні паспорта.

Це також дуже важливо, якщо у переселенця, який, наприклад, переїхав із Донецька до Києва, на новому місці немає близьких людей чи родичів. Такого нововведення дуже не вистачало для швидшого оформлення паспорта, зазначають правозахисники. Адже раніше переселенцям могли взагалі відмовляти в оформленні паспорта або навіть у вклеюванні фото, якщо Державна міграційна служба не могла підтвердити особу. Були кричущі випадки, коли ВПО з ОРДЛО та Криму не вклеювали фото навіть за наявності свідоцтва про народження та інших документів.

З подібною проблемою зіткнувся один із журналістів "ОстроВа", коли йому відмовили в оформленні біометричного закордонного паспорту через прописку в окупованому Криму.

"Мені тоді сказали, що не можуть перевірити мою особу, у реєстрах мене немає. Українського паспорта виявилося недостатньо. Навіть довідка внутрішньо переміщеної особи не допомогла. Довелося йти до банку, брати виписку, а також приносити свідоцтво про народження та посвідчення журналіста з місця роботи Але навіть тоді мені сказали, що не факт, що паспорт мені дадуть. У кращому разі його оформлять, але не через місяць, як усім, а через півроку чи навіть більше", - згадує переселенець.

Наразі такі проблеми мають зникнути з розширенням кола осіб, які можуть підтвердити особу, а також із можливістю відеоконференцзв'язку.

"У мене мама на той момент жила в Криму, а більше у мене немає родичів. Отже можливість відеозв'язку дуже спростить життя переселенцям, у кого родичі залишилися на окупованих територіях", - вважає переселенець.

Зазначимо, що термін проведення процедури оформлення паспорта не повинен перевищувати двох місяців .

Дізнатися про місцезнаходження та графік найближчого підрозділу або центру можна на сайті ДМС або за телефоном гарячих ліній:

  • з питань надання адміністративних послуг:
    • +38 (050) 138-29-11 (Водафон) – лише голосові дзвінки;
    • +38 (096) 915-00-28 (Київстар) – голосові дзвінки та текстові повідомлення у месенджері WhatsApp;
  • з перевірки стану оформлення документів: +38 (096) 033-24-42 (Київстар) – голосові дзвінки та текстові повідомлення у месенджері WhatsApp.

Такі нововведення можуть стати в нагоді жителям Криму та ОРДЛО, які багато років проживають на непідконтрольних територіях і не мають українського паспорта. Наприклад, мешканець Севастополя Михайло розповів "ОстроВу", що завдяки такій процедурі планує в майбутньому оформити український та закордонний паспорт своєму синові, якому лише нещодавно виповнилося 17 років.

"У мого сина немає українського документа. Українське свідоцтво про народження ми втратили, а паспорт він отримував уже російський. Але натомість у нас є родичі, які проживають у Києві, і тепер він зможе після закінчення війни виїхати та отримати нормальний документ, який визнається в усьому світі. Рік тому ми дізнавалися, як він може отримати український паспорт, але тоді була дуже складна і довга процедура, треба було їхати батькам, обходити купу інстанцій. Зараз начебто все спростили. - Розповів він "ОстроВу".

Посвідчення на повернення

21 жовтня Уряд України ухвалив рішення щодо реалізації експериментального проекту щодо оформлення посвідчення особи на повернення в Україну для громадян, які опинилися за кордоном. Проект поки що запущено на один рік.

Цей проект допоможе українцям, які перебувають (були примусово депортовані) без документів на території третіх країн, у тому числі на територію Росії та Республіки Білорусь, де консульські установи та дипломатичні представництва України не працюють, повернутися додому.

Цим можуть скористатися також жителі тимчасово окупованих територій , які втратили українські документи або в яких не вклеєне фото в паспорт.

Якщо раніше таке посвідчення можна було оформити лише звернувшись особисто до зарубіжних дипломатичних установ України, то тепер документ можна оформити віддалено.

Оформлення та передача посвідчення може здійснюватися без особистої присутності , а лише за зверненням близьких осіб, законних представників або за допомогою Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Більше того, посвідчення на повернення можна оформити дітям до 18 років, які виїжджають із окупованих територій через РФ, якщо вони не мають жодних документів українського зразка (або лише свідоцтво про народження).

"Посвідчення особи повернення в Україну оформлятимуть особам, інформація про яких є в Єдиному державному демографічному реєстрі чи інформаційних системах ДМС. А також дітям, незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах", - обіцяють у Державній міграційній службі України.

Для оформлення посвідчення можна звернутися до будь-якого територіального органу Державної міграційної служби на території України.

Крім того, заявку можна подати, звернувшись на гарячу лінію Міністерства з питань реінтеграції окупованих територій за номером 15-48 .

На території України у ДМС можуть звернутися представники або члени сім'ї особи, на ім'я якої буде оформлено таке посвідчення. Зокрема:

  • один із батьків або інший законний представник особи до 18 років;
  • один із батьків (повнолітньої особи);
  • одне із подружжя;
  • повнолітня дитина;
  • рідний брат/сестра.

Цю інформацію перевірятимуть працівники ДМС за даними Державного реєстру актів громадянського стану громадян.

" Якщо у депортованої особи немає родичів в Україні або вони не можуть звернутися до підрозділу ДМС через перебування на окупованій території, посвідчення на повернення особи можливо буде оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС ", - зазначає Міграційна служба.

Оформлення посвідчення здійснюватиметься безкоштовно протягом п'яти робочих днів з дня подання заяви-анкети встановленого зразка. Термін дії документа – до трьох місяців.

Для оформлення посвідчення законний представник член сім'ї подає до територіального органу ДМС такі документи:

  1. письмову заяву із зазначенням :
    • відомості про особу, на ім'я якої оформляється посвідчення (прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), у тому числі змінені, дата народження, місце народження, унікальний номер запису в Реєстрі (за наявності), зареєстроване/задеклароване місце проживання тощо). п.),
    • обставин, що зумовлюють необхідність оформлення посвідчення,
    • спосіб подальшої передачі посвідчення такій особі.
  2. свідоцтво про народження або документ про реєстрацію народження, видані компетентним органом іноземної держави та легалізовані в установленому порядку, або е-свідоцтво про народження, або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження - у разі оформлення посвідчення особи у віці до 18 років, щодо якого відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС .

    У разі відсутності свідоцтва про народження такі відомості вносяться працівником ДМС на підставі інформації, зазначеної у письмовій заяві, яка надалі перевіряється працівником Державної міграційної служби.

  3. документ, що засвідчує особу законного представника , члена сім'ї, (документ, що засвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що засвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, е-паспорт, е-паспорт для виїзду за кордон, е-вид на тимчасове проживання, е-вид на постійне проживання), та документ, що підтверджує повноваження особи (у разі подання документів законним представником) або факт споріднених відносин (у разі подання документів членом сім'ї).
  4. дві кольорові фотографії особи віком до 18 років , щодо якої відсутня інформація в Реєстрі або відомчій системі ДМС, розміром 3,5 х 4,5 см (для вклеювання в посвідчення) та розміром 10 х 15 см (для внесення відцифрованого образу особи) шляхом сканування до відомчої системи ДМС).

Посвідчення оформляється без внесення підпису особи, на ім'я якої вона оформляється.

Оформлене посвідчення передається територіальним органом ДМС законному представнику , члену сім'ї або надсилається Мінреінтеграції для організації подальшої передачі особі, на ім'я якої вона оформлена.

Єдина проблема, яку потрібно вирішити самостійно, це знайти спосіб передати документ людині.

Владислав Булатчик, "ОстроВ"

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті