"Ніхто не приїхав", або Травневі свята у Криму

"Ніхто не приїхав. Це все, що вам потрібно знати про початок туристичного сезону в Криму. Травневі свята – це чудовий показник того, яким буде літо. Іноді за 10 днів травневих свят вдається заробити більше, ніж за червень. Нам, місцевим, можна навіть не дивитися на статистику і цифри, ми чудово все бачимо за кількістю людей у центрі міста, кафе, ресторанах та громадському транспорті.

Дійсно, регулярні вибухи та атаки безпілотників, а також окопи на пляжах навряд чи можуть сприяти розвитку туристичного бізнесу. Крім того, цього року значно ускладнилася логістика, адже авіасполучення з материковою частиною РФ так і не було налагоджено, а хвалений Кримський міст працює напівсили. Туристи скаржаться, що їм доводиться стояти годинами в чергах, а потім проходити принизливу перевірку, щоб в'їхати на півострів.

За словами голови Мінекономрозвитку РФ Максима Решетнікова, "торік турпотік до Криму знизився на третину порівняно з 2021 роком. Цього року ми теж думаємо, що ситуація буде дещо мінус йти".

Щоб хоч якось підтримати туристичну галузь на плаву, російський уряд вирішив направити 2,7 млрд. рублів на підтримку зайнятості тургалузі Криму.

"Туристична галузь Криму сьогодні перебуває у дуже важкому становищі – місця на літо у санаторіях та топових готелях продані на 50%, в решті – на 30%. До того ж сьогодні існує велика проблема з персоналом, у тому числі суттєво знизився потік сезонних працівників. Туризм у Криму виступає одним із драйверів економіки півострова, у поточній ситуації йому безумовно потрібна підтримка", - вважає президент Російського союзу туріндустрії Ілля Уманський.

Про те, що Крим цього року зіткнеться із напруженою ситуацією у туристичній сфері, заявив навіть так званий голова регіону Сергій Аксьонов. Причиною цього глава окупаційної влади назвав "логістичні труднощі".

Ще 16 березня в ефірі російського телеканалу "Соловйов Live" Аксьонов стверджував, що курортному сезону в Криму "нічого не загрожує".

"Туристичний сезон буде сто відсотків... З тими заходами, які за дорученням президента було вжито, я можу сказати відразу: Криму нічого не загрожує. Правоохоронців тут більш ніж достатньо, жодних ризиків тут не бачу, ніяких окремих обмежень для туристів тут не буде ", - заявив він.

Щоправда, яким чином велика кількість правоохоронців допоможе від анонсованого контрнаступу української армії, загадкових вибухів чи атак безпілотників, Аксьонов вважав за краще не коментувати. Його "мантра" про те, що Криму нічого не загрожує, вже не сприймається всерйоз серед місцевих мешканців.

"Ми це вже проходили минулого року. Спочатку були ракети, потім безпілотники, потім Кримський міст і таке інше. Таке враження, що у нас уже все було. Тому говорити про те, що більше ризиків немає - смішно. Не знаю, на кого це розраховано. На туристів? Ну, може бути. Мені здається, зараз у всіх є інтернет, і кожен потенційний турист може почитати, що тут діється і які є ризики вже зараз. Я вже мовчу про пригнічені настрої, пов'язані з майбутнім контрнаступом ЗСУ ", - зазначила мешканка Євпаторії Ірина.

Низькі показники

Похмурі прогнози щодо туристичного сезону-2023 ще наприкінці березня описав російський блогер Олександр Горний, який живе в Криму.

"Ще березень не закінчився, а представники кримської тургалузі підраховують збитки нового сезону. Не всі можуть працювати за соціалкою, набиваючи пансіонати пенсіонерами, і не у всіх солодкі готелі в солодких місцях. Йдеться про масовий туризм, невеликі та середні готелі, і всій тій інфраструктурі, що харчується на цій темі. Власники кабаків та наметів, таксисти та екскурсоводи, сільгоспвиробники та просто комерсанти, чию продукцію споживає масовий турист, включаючи пиво, води та морозиво, вони будуть розорятися, а кількість робочих місць скорочуватиметься”, - написав він .

За словами місцевих жителів, травневі свята у Криму є чудовим показником того, як пройде основний туристичний сезон. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну півострів на травневі свята приймав 300-500 тисяч туристів (за даними окупаційної влади). Лише аеропорт Сімферополя в період з 1 по 12 травня 2019 року прийняв 134 052 пасажири (у 2018 році цей показник був нижчим на 4 %, тобто близько 128,6 тисячі осіб).

Що ж до травневих свят 2023 року, то, за офіційною інформацією, у період з 28 квітня по 9 травня до Криму залізницею приїхало 54 тисячі осіб. Навіть якщо зважити на те, що ще якась частина туристів прибула автобусами та власним автомобільним транспортом, навряд чи фінальний показник сильно збільшиться.

Цього року саме залізниця є найшвидшим, найбезпечнішим і найзручнішим способом дістатися до Кримського півострова. Якщо ж їхати автомобілем, то доведеться провести чимало часу в чергах на Кримський міст. У соціальних мережах та на туристичних порталах публікуються інструкції про те, як проходити огляд на мості.

"На підходах до мосту здійснюється огляд. Водії транспортних засобів заздалегідь повинні підготувати всі необхідні документи, ознайомитися з переліком заборонених до перевезення речей і речовин, запакувати багаж так, щоб його було зручно розвантажити та завантажити – це значно прискорить проходження контролю. Рекомендується брати до уваги, що легкові автомобілі з важким великогабаритним багажем проходять огляд через сканер, що збільшує його час, тоді як пасажирів з легким багажем пропускають через рамку металодетектора і вони проходять огляд значно швидше", - йдеться в повідомленні.

У соціальних мережах можна знайти десятки історій про те, як люди стоять годинами у чергах, щоб пройти огляд. До того ж, останнім часом стала поширеною практика перекриття мосту на невизначений час без пояснення причин.

"Хто ж захоче так ризикувати і витрачати свою дорогоцінну відпустку на пробки на мосту, якщо можна поїхати в інші російські регіони? Відповідь очевидна. Коли ми спілкуємося з клієнтами і плануємо поїздку, першим питанням стоїть логістика: як дістатися так, щоб це було швидко і безпечно. Ми настійливо не рекомендуємо їхати власним транспортом. Варто обирати поїзд або туристичний автобус. Квитки у вільному доступі є. Те, що останній місяць твориться на мосту, це кошмар", - розповіла співробітниця одного з кримських туристичних агентств Анастасія.

Російський блогер Олександр Горний також визнає, що годинні черги на Кримському мості відлякують туристів. Він критикує за це місцеву окупаційну владу.

"Міжсезоння було погане, трафік однозначно впав, а внутрішній туризм ніколи не буде драйвером кримської тургалузі. З відкриттям Кримського мосту до Криму рвонули наші сусіди, розглядаючи Крим, як можливість провести свята та вихідні. Кілька годин по Кримському мосту та Тавриді, і ось ти вже кайфуєш від кримського повітря… Останні роки завжди було багато туристів вихідного дня з материка, що добре було видно за автомобільними номерами… Зараз картина дуже сумна, звичайно, фанати доїдуть, але простояти зайву годину у пробці у черзі на огляд мало хто захоче. Скільки Крим втратив туристів після трагедії на мості? Відповідь проста - багато, дуже багато, і поки не буде вирішено питання огляду на мості протягом 15-20 хвилин максимум, величезний сегмент потенційних туристів просто випилюється.

Так що туристи, багато моїх знайомих, хто зіткнувся з пробками на огляді, відмовляються від поїздок на материк, що серйозно знижує активність, у тому числі і ділову. Міст відновлено, рапортували про дострокове відкриття 4-х смуг, а та ж дупа і навіть не у профіль, а з ручкою, і питання не вирішене за такий час”, - написав він.

Окупаційна влада не публікує "офіційну" статистику щодо того, скільки всього туристів відвідало Крим на травневі свята. Але деякі дані все ж таки просочуються. За словами так званої голови адміністрації Ялти Янини Павленко, під час травневих свят готелі міста було заповнено на 60-70%. І це при тому, що Ялта вважається найпопулярнішим і найпривабливішим курортним містом на півострові, де за весь час повномасштабної війни не було "прильотів".

"Я боюся знайти статистику такої заповнюваності Євпаторії чи Керчі. За моїми скромними оцінками, готелі Євпаторії на травневі були заповнені відсотків на 20, це дані з реальних місць розміщення. Звідки в Ялті 60-70% мені важко сказати. Можливо, в статистику бралися тільки великі готелі, куди приїжджають навіть внутрішні кримські туристи на вихідні", - розповів один з кримських турагентів.

Глава російського союзу туріндустрії в Криму Борис Зелінський говорить про "катастрофічну ситуацію" з продажем турів на півострів. Як стверджує Зелінський в інтерв'ю виданню The Moscow Times, представники місцевого турбізнесу навіть підготували звернення до прем'єр-міністра Росії з проханням надати їм підтримку.

За словами Зелінського, росіяни не лише вкрай мало бронюють тури на Кримський півострів, але ще й надто неохоче їх оплачують. Крім того , чотиризіркові та п'ятизіркові готелі виявилися практично незатребуваними через "логістичні складності" та військові дії.

"Категорія людей, які звикли до відпочинку в об'єктах високого рівня, не хоче до нас їхати через транспортні обмеження і те, що Крим на сьогодні став практично прифронтовою зоною", - заявив він.

Як стверджує Зелінський, раніше на травневі свята до екскурсійного туру "Кримська кругосвітка" вирушали 300–400 осіб, проте цього року бажання виявив лише один турист .

Ціни знижуються, але це не допомагає

Цінову політику у туристичній сфері Криму зараз формують зовнішні обставини, а не економічна доцільність, вважає співробітниця кримського турагентства Анастасія.

"Цього року об'єктивно потрібно піднімати ціни на розміщення, транспорт, екскурсії, ресторани і так далі. Але бізнес не може собі цього дозволити, тому що втратить взагалі всіх клієнтів. І якщо до ресторанів ходять також і місцеві, іноді вони й на екскурсії організовуються, то з розміщенням справи набагато гірші. Великі готелі роблять знижки які тільки можна, закривають поверхи і корпуси з метою економії, але якось ще тримаються. А от невеликі готелі, будинки відпочинку та "приватники" страждають найбільше. А якщо клієнти і є, то вони вимагають великі знижки та круті умови. Погляньте на ціни в інтернеті: кімната в будинку відпочинку в Євпаторії зараз коштує 1000 рублів на добу. Таких цін у житті там не було. І ви думаєте він забитий? Ні , він порожній. Тому господарі ухвалили рішення його закрити до липня, очікуючи на розпал сезону. І таких історій сотні, якщо не тисячі", - розповіла вона "ОстроВу".

На думку російських експертів, яких цитують росЗМІ , Крим цього року - єдиний курорт, який не коригував середню вартість розміщення, тоді як тарифи в Краснодарському краї та Абхазії зросли в середньому на 10-15%. Відпочинок у Криму зараз коштує в середньому навіть дешевше, ніж минулого року.

Однак, судячи з результатів опитування в Телеграм-каналі "Дах ТурДома", більшість туристів не готові цього літа їхати до Криму. Такий варіант відповіді обрали 65% із понад 1500 респондентів, які проголосували 16 квітня. Ще 9% учасників хотіли б відвідати Крим, але вже обрали інше місце.

"Як правило, це пов'язано з транспортною проблемою - дістатися до півострова з інших регіонів зараз можна тільки поїздом або автомобілем. Проте не можна сказати, що спецпропозиції кримських готелів зовсім не цікаві. 5% тих, хто проголосував, готові приїхати, "якщо буде суперціна " , а ще 2% вже сплатили відпочинок", - пише російський портал.

Наприклад, минулого тижня найбільший кримський готель "Ялта-Інтурист" (понад 1100 номерів) пом'якшив умови бронювання. Як зазначено на сайті, туристам пропонується зафіксувати ціну свого відпочинку у період із 1 червня по 30 вересня. При бронюванні достатньо сплатити лише 25% від вартості проживання, а частину, що залишилася, можна внести за 30 днів до заїзду. При цьому при повній передоплаті діє знижка – 10%, яку можна додати до програми лояльності і таким чином отримати вигоду до 35%.

Спецпропозиції анонсовані,чи такі що вже діють, є і в інших великих готелях. Так, Mriya Resort обіцяє, що 17-18 квітня при бронюванні сімейних вілл на все літо туристи отримають знижку 40-50%. Це найдорожчий вид розміщення, тому ціни на сайті не афішуються - за подробицями пропонується звертатися безпосередньо до готелю.

Що стосується інших готелів, то у "Ялта-Інтурист", з урахуванням 10% знижки, розміщення на червень починається від 6300 руб. за номер, включаючи сніданок. Для порівняння: при бронюванні у лютому номери пропонувалися від 9000 руб. У сімейному комплексі "Чорноморець" (4*) на літо на сайті діє "найкраща ціна", що дозволяє відпочити за 11 200 руб. на день удвох на "все включено" - у лютому було від 16 тис. Санаторій "Ай-Петрі" готовий поселити у червні двох осіб за 4200 на добу з триразовим харчуванням.

За даними системи бронювання Ostrovok.ru, розміщення у Криму на весну в середньому коштує 3,65 тис. руб. за ніч, і це в середньому на 15% дешевше, ніж торік. Розміщення в Ялті подешевшало і коштує 4,8 тис. руб. за ніч, у Севастополі - 3,8 тис. руб., У Керчі -2,5 тис. руб.

"І це тільки початок. Попереду акцій буде більше. Але у великих готелях будуть якісь люди, вони виживуть. А от приватний та частково нелегальний бізнес (коли бабуся здає кімнату біля моря) не те що постраждає, а помре. Щонайменше, на цей сезон. Єдина категорія, яка хоч якось протримається на плаву, це великі пансіонати, табори, профілакторії, куди направлятимуть бюджетників за державне фінансування", - зазначила у коментарі "ОстроВу" кримський турагент Анастасія.

"Глава Асоціації малих готелів Криму" Наталія Стамбульникова каже, що невеликі кримські готелі середні ціни на літо залишають на рівні 2022 року, а при акціях раннього бронювання знижки можуть бути до 25%.

"Зараз у невеликих готелях та гостьових будинках, яких по півострову найбільше, бронь номерів на літо складає в середньому 10 відсотків: на Південному березі та в Севастополі десь 15%, а на Західному не більше п'яти. До того ж, через логістику, що ускладнилася, багато хто навіть не бронює номери. Так було і минулого року - туристи могли постукати в будь-який готель у будь-який час, розуміючи, що місця знайдуться, тому зв'язуватися з бронею і передоплатою не хотіли", - сказала вона.

Загалом російські експерти сходяться на тому, що нинішній сезон у Криму буде одним із найскладніших.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті