«Не бачу іншого варіанту, крім капітуляції». Російські ЗМІ про Україну

Черговий кремлівський «військовий експерт», якийсь Олександр Михайлов, назвав «чинники, які змінять хід спецоперації в Україні». «Російське угруповання військ у зоні проведення спеціальної військової операції підготувало плацдарм для наступу та оборони. Наші солдати готові до бойових дій за мінусової температури набагато краще, ніж противник», - впевнено проголошує «експерт» в інтерв'ю газеті «Комсомольская правда».

«Мені здається, за грудень, січень та лютий...»

«Удари по інфраструктурі знеструмлюють залізничні колії сполучення... Зараз західна техніка в основному ремонтується на території Польщі та взагалі Східної Європи. Цю логістику порушено. І тому для зимового періоду, коли так необхідне додаткове продовольство, вуглеводневе паливо, електрогенератори і так далі, все те, що дозволяє угрупованню нормально функціонувати в зимовий період, доставка всього цього до лінії зіткнення пов'язана з великими логістичними проблемами», - діловито повідомляє «військовий експерт» Михайлов на сторінках «КП» щодо ситуації на українських позиціях.

Відповідаючи на запитання, «наскільки серйозним є контрнаступ російських Збройних Сил, і на якому напрямку можливе просування наших військ», Михайлов туманно зазначає, що «погодні умови призводять до деякої скутості, обидві сторони переходять на зимовий період, йде і переобмундирування бійців, і вступ військової техніки, яка підготовлена до зимового періоду, укомплектована відповідними рідинами та паливно-мастильними матеріалами. Це і постачання до військ супутньої техніки, яка дозволяє створювати більш комфортні побутові умови».

А далі Михайлов запевняє: «У цьому плані російські війська підготовлені набагато краще. У нас сформована тривала та глибоко ешелонована лінія оборони. Вона проходить вздовж лівого берега Дніпра і далі лінією дотику аж до Харківської області. З нашого боку сконцентровані додаткові сили особового складу, мобілізовані росіяни беруть під контроль населені пункти нових регіонів Росії, забезпечують там правопорядок. Плюс матеріально-технічна база, що накопичена на майбутній зимовий період».

«Експерт» не уточнює, звідки у нього такі однозначні дані, проте продовжує наполягати, що «щодо цього з українського боку все набагато сумніше».

«І ми бачимо, всі спроби ЗСУ за останні кілька тижнів хоч трохи просунутися зазнали невдачі. Після перегрупування російських військ із Херсона на лівий берег більше жодних населених пунктів під контроль України не переходило, - переконує Михайлов. - Навпаки, низка населених пунктів перейшла під контроль Росії. Насамперед це населені пункти в ДНР. Просування у бік Артемівська та звільнення невеликих населених пунктів в агломераціях та подальша перспектива виходу до Слов'янська та Краматорська – це веде до досягнення того головного результату, повного звільнення територій Донбасу. Сподіватимемося, що найближчими тижнями цієї мети буде досягнуто».

Мабуть, «впевненість» Михайлова настільки не стикується з реальністю, що навіть кореспондент «КП» невпевнено перепитує: «Ось найближчими тижнями, ви думаєте?».

«Я маю на увазі визволення ДНР. Тижні - поняття розтяжне, - відповідає Михайлов. - Але, на мою думку, взимку, тобто за грудень, січень і лютий, відбудеться перелом у ході бойових дій. Тому що російська армія краще підготовлена до зими – і матеріально, і технічно. Російська техніка воює за низьких температур, на відміну від західної, яка не завжди перевірена в цих умовах і широтах. Та й підрозділи найманців, на яких ґрунтується ця колективна підтримка української армії… Я дуже сумніваюся, що вони готові вести бойові дії за реальних мінусових температур і за відсутності належного забезпечення тилу. Мені здається, що вони вже після Нового року втечуть з України масово».

«Я думаю, що зима все розставить на свої місця, генерал Мороз традиційно на російській стороні. Положення на фронті може призвести до політичних пропозицій з боку київського режиму, який має проблеми і з енергетикою, і із західними партнерами, які все менше й менше готові забезпечувати режим озброєннями. Мені здається, формати та масштаби допомоги Україні незабаром будуть переглянуті у бік суттєвого зменшення. І про це буде сказано або перед Новим роком, або відразу після вустами європейських політиків. Серед української еліти це, звісно, викличе розчарування. Але треба сказати, що навіть американські еліти, які безпосередньо займаються конфліктом, явно втомилися від української повістки», - сміховинно підсумовує «експерт» Михайлов.

«ЗСУ зроблять спроби наступу...»

Ще один російський «експерт», полковник запасу Віктор Литовкін на сторінках газети «Московский комсомолец» висловлює переконання, що до січня «ЗСУ зроблять спроби наступу на оперативно значущих ділянках фронту, щоб спробувати змінити ситуацію у свій бік».

«ЗСУ будуть робити спроби наступу. Це очевидно, на це їх женуть західні куратори. Сполученим Штатам Америки потрібні, з одного боку, успіхи української армії, з іншого – більше трупів, щоб говорити про «кровожерливість росіян», які вбивають «мирних» українців, та роздмухувати інформаційні атаки на Росію. Насправді продовження поточного конфлікту, на якому американці заробляють, поставляючи зброю Україні, і який, на думку Заходу, руйнує російську економіку, виснажуючи фінансові та людські ресурси, для них дуже важливий. Американці гнатимуть українських військовослужбовців на забій, чого б це не коштувало», - наполягає «запасний» полковник.

На запитання, «на яких напрямках очікується наступ ЗСУ», Литовкін відповідає: «Є Запорізька АЕС, яку Україна мріє повернути собі. Є Донецький напрямок, бо там українські сили мають можливість обстрілювати Донецьк та сусідні мирні міста ДНР, щоб мстити мешканцям Донбасу за відмову жити з Україною однією державою. Не виключено наступ на Херсонському напрямку. Там розташована Каховська ГЕС, яку Україні хотілося б мати у своєму підпорядкуванні, бо через неї та через Каховське водосховище вони можуть впливати на Крим. Вибір напрямків для атак ЗСУ досить великий».

На запитання, «як погодні умови можуть вплинути на спроби наступів», російський полковник видає просто геніальну відповідь: «І ми, і українці, по суті, один і той самий народ, який звик жити та воювати за таких умов». Щоправда, відразу вносить «уточнення»: «Звичайно, зараз у ЗСУ багато західної колісної техніки, що ускладнює їм бойові дії. Бездоріжжям, брудом вона гірше рухається, ніж гусенична. Тим більше, не факт, що західна техніка зможе нормально працювати в умовах низьких температур. Але я не думаю, що це буде великою перешкодою, тим більше погода в Україні мінлива - то мороз і сніг, то відлига і багнюка».

Насамкінець полковник поспішає заспокоїти, що наступ ЗСУ «однозначно не може увінчатися успіхом».

«Зараз на фронт до наших військ прийшло поповнення. Президент заявляв про 75 тисяч мобілізованих, які вже знаходяться на передній лінії, є ще 75 тисяч на другій та на третій. Є також 150 тисяч, які проходять тренування та злагодження на полігонах. У нас достатньо військ, щоб протистояти наступу ЗСУ. Зараз оперативна ініціатива знову належить російським збройним силам і це вселяє певний оптимізм», - переконує російський полковник.

«Конфлікт може закінчитися дуже швидко»

Поки кремлівські «експерти» обіцяють успішний наступ військ РФ, перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров в інтерв'ю офіційній «Парламентской газете» розповів про «головну умову припинення конфлікту на території України».

Для початку Джабаров жорстко пройшовся по екс-канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка днями заявила, що Мінські угоди дозволили Україні виграти час і підготуватися до протистояння з Росією.

«Нас вкотре обдурили. Я думаю, що Європа втратила всі шанси на те, що ми колись знову почнемо їй вірити. Якщо такий шановний політик, як Ангела Меркель, може заявляти, що Мінські угоди - за невиконання яких, нагадаю, Євросоюз вводив проти Росії санкції! - були лише ширмою, висновок можна зробити лише один: Європа разом з Америкою давно готувалися до війни. Власне США вже й не приховують, що повністю керують тим, що відбувається на території України», - гнівно висловився Джабаров.

На його думку, «пані Меркель, на жаль, повністю зіпсувала враження про себе як великиго та мудрого політика і повністю себе дискредитувала. І не лише себе, а й політику всіх європейських країн».

«Як їм можна вірити після цього? А найприкріше те, що всі нинішні проблеми, виявляється, можна було вирішити у 2014 році, якби нам не ставили палиці в колеса!», - обурюється кремлівський політик.

Втім, гнів він швидко змінює на милість: «Це лише якийсь історичний проміжок, причому досить невеликий. Ну, не обійдеться Європа без Росії. І ми навряд чи захочемо вже зовсім захлопувати перед нею хвіртку. Ми надто міцно і глибоко вросли один в одного... Тому що втрата такого великого сусіда, як Росія, обернеться для Європи катастрофою. Я вже не говорю про наше ресурсне багатство і про те, що Росія завжди була гарантом безпеки Європи. Згадайте історію: скільки разів траплялося, що Росії доводилося втручатися у конфлікти на територіях європейських країн та наводити там лад».

Ну, а відповідаючи на запитання, «які конкретні кроки потрібно зробити Києву, щоб припинити конфлікт», Джабаров доводить, що «вже зараз країни Заходу часто не можуть забезпечувати всі запити української влади на постачання нового озброєння».

«Але конфлікт справді може закінчитися дуже швидко, якщо київський режим віддасть владу та піде у відставку. Я особисто не бачу іншого варіанта, окрім капітуляції України. Тому що мир на її території можливий лише за умов Росії. А вони прості: Україна не має бути країною - членом НАТО, там має бути дружній нам режим і, звичайно, неприпустимі жодні загрози на адресу наших нових чотирьох регіонів», - самовдоволено проголошує Джабаров.

«Ахметов проти не посміє жодного слова вякнути...»

Так звана «Свободная пресса» вхопилася за інтерв'ю Ріната Ахметова газеті The Washington Post.

Але перед тим, як прокоментувати висловлювання Ахметова, «СП» дає читачеві свої вступні установки: «Офіс Зеленського пресує Ахметова грамотно та методично. Вже підвищено податок на видобуток руди та планується підвищення цін на перевалку в порту, звідки й куди доставляються руда, вугілля та інші копалини, які видобувають компанії Ахметова. Ще влада збирається обмежити термін служби напіввагонів - саме їх використовують для перевезення руд. Це означає, що Ахметову доведеться витрачатися на оновлення рухомого складу. Словом, суцільні витрати. Але й це ще не все: розробляється законопроект щодо зниження ризиків щодо енергозабезпечення. Відповідно до нього буде посилено відповідальність власників електростанцій за несвоєчасний ремонт та недотримання норм щодо запасів палива. І до купи: посилюється діяльність антимонопольного комітету. Лобістську діяльність, якою так чи інакше займається великий бізнес, потрібно буде реєструвати».

Прокоментувати інтерв'ю Ахметова газета попросила кремлівського політолога Сергія Маркова, який одразу заявляє: «Ахметов бреше. Жодного захоплення влади з боку Зеленського немає. Узурпація влади в Україні відбулася 2014 року з боку спецслужб США, які встановили свою диктатуру. Вони дозволяють обиратись лише тим, кому їм хочеться, коли треба – фальсифікують вибори. Фактично в Україні встановлено їхнє повне всевладдя. Так, є диктатор, але це не Зеленський, а США. І проти цього диктатора Ахметов не посміє жодного слова вякнути. Бо знає, що за це буде негайно знищений. До речі, Ахметов сам і обслуговує диктатора, фінансуючи нацистські формування».

Марков запевняє, що «Вашингтон наказав своєму слузі Зеленському зменшити роль олігархів. І Зеленський із задоволенням це робить. Оскільки частину майна, що віджимається в олігархів, він забирає собі і членам своєї команди».

«Тепер Ахметов і скиглить. А чого скиглити? Не треба було підтримувати хунту, на чолі якої стоять американські спецслужби. І не треба було давати гроші націкам. І те, що ми зараз спостерігаємо – це бійка павуків у банці, спроба шляхом інтриг вирішити протиріччя всередині однієї злочинної організації, якою є чинний київський режим», - стверджує Марков.

Він упевнений, що «у американців усі схеми є ще й економічно вигідними. Для встановлення своєї диктатури в Україні вони використали позабюджетні фонди різних американських компаній. За це США мають передати цим компаніям контроль за значними шматками української економіки. А олігархи заважають це зробити. Тому що забирають саме у них».

«Тому США хочуть створити в Україні справжню «бананову республіку», в якій іноземні корпорації, які контролюють головні сектори економіки, призначають угодних їм міністрів, прем'єра, президента. У випадку з Україною йдеться про американські корпорації. Отже, Штати хочуть встановити більш тверду систему правління, за якої вони не залежатимуть від забаганок місцевих олігархів, а зможуть повністю контролювати політичну систему. Робити це вони будуть, використовуючи спецслужби та терористичні збройні формування типу нацбатів, та шляхом фінансово-економічного контролю через свої західні корпорації, які контролюють головні сектори економіки країни», - твердить кремлівський політолог.

А на запитання, як «решта олігархів поставилася до того, що їх притискають», відповідає: «Вони всі намагаються протидіяти Зеленському. Але, оскільки вони знають, що той діє за вказівкою Вашингтона, їх форми протидії зводяться до відмови від фінансової підтримки Зеленського і тихого саботажу. Активно діяти, використовуючи, наприклад, підконтрольні їм збройні формування, вони не наважаться. Оскільки розуміють – у цьому випадку їх буде негайно фізично знищено».

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті