«Наша добровольча ветеранська гвардія має високий моральний дух». Російські ЗМІ про Україну

Урядова «Российская газета» поставила заступнику секретаря Ради безпеки РФ Олександру Гребьонкіну каверзне питання – «чи вплинуло проведення спеціальної військової операції в Україні та відповідно відволікання частини силовиків та правоохоронців, на загальну криміногенну ситуацію в Росії?». Як ви вважаєте, що він відповів? Ви вгадали. «В умовах проведення СВО кримінальна ситуація в Росії знаходиться під контролем і не має тенденцій до ускладнення», - впевнено заявив Гребьонкін. Та хто б сумнівався!..

«Позитивний вплив СВО»

А ось в Україні, запевняє Гребьонкін, звичайно, все навпаки. «Слід зазначити, що останніми роками внаслідок численних реформ за західним зразком у сфері правопорядку, до речі, так і не доведених до кінця, тотальної корупції на всіх рівнях влади та розгулу організованої злочинності Україна перетворилася на один із найбільших кримінальних анклавів Європи. Аналіз показує, що в міру розвитку спеціальної військової операції, яка переслідує, як відомо, мету демілітаризації та денацифікації України, одночасно набирають сили тенденції щодо декриміналізації українського суспільного середовища, що безумовно позитивно впливає на стан правопорядку в нашій країні», - з пафосом повідомляє Гребьонкін «Российской газете».

«Наразі російські правоохоронні органи відзначають значне скорочення, а найчастіше і зупинку потоку наркотиків до Росії з України, а також компонентів для їх виробництва. Свою роботу припинили більшість інтернет-наркомагазинів, адміністрування яких здійснювалось з української території. До 2022 року їхні пропозиції займали значну (близько 20%) частку російського наркоринку», - переконує Гребьонкін.

І лякає росіян, як «українські спецслужби підбирали на території своєї країни потенційних злочинців, надавали їм гроші та обладнання з метою поширення наркотичних засобів у Росії».

«Основний наголос було зроблено на роботу з молоддю, і саме тому замість класичних опіатів українці поширювали модну серед підлітків синтетику: солі та спіди. Достеменно відомо, що Служба безпеки України кришувала мережу великих підпільних нарколабораторій у Росії, які, зокрема, ліквідовано цього року у Підмосков'ї», - лякає Гребенкін. Щоправда, при цьому замовчує, якщо вже на те пішло, чим займаються російські митники та прикордонники, пропускаючи в країну «українські» наркотики...

Водночас, продовжує хвалиться Гребенкін, «у Бердянську, Мелітополі, Маріуполі та низці населених пунктів Харківської області в результаті спеціальної військової операції було оперативно виявлено та ліквідовано кримінальні кол-центри».

«З цієї причини злочинними спільнотами та спецслужбами України вживаються нагальні заходи щодо перенесення шахрайських офісів до центральних та західних частин України. Так чи інакше зараз кількість дзвінків із цих структур скоротилася більш ніж у п'ять разів. Загалом різко знизилася і кількість звернень громадян зі скаргами на телефонні шахрайства», - звітує Гребенкін, але відразу застерігає: «Безумовно, спектр кримінальних загроз, що виходять з території України, набагато ширший».

«Зокрема, нас не може не турбувати практично безконтрольний обіг зброї та боєприпасів в Україні, який не має аналогів у світі, зокрема пов'язаний із роздачею цього року цивільним особам бойової вогнепальної зброї. Крім того, на сьогоднішній день є інформація про численні факти крадіжки зброї, що надходить у вигляді західної допомоги, та торгівлі нею. По суті, організовано своєрідний збройовий паралельний імпорт, який став можливим внаслідок зрощування українських корумпованих посадових осіб та лідерів злочинних угруповань. Згідно з експертними оцінками, нині на руках у українського населення нелегально перебуває понад 5 млн одиниць зброї», - розвішує «локшину» на вухах російських обивателів Гребьонкін.

І продовжує лякати: «Серйозну небезпеку становить діяльність, що підтримується київським режимом в Україні, численних ультраправих і націоналістичних організацій, націлених на дестабілізацію обстановки в нашій країні. Більш ніж у 50 суб'єктів Росії припинено діяльність близько 150 прихильників українського неонацистського молодіжного угруповання "Маньяки: культ убивць" (МКУ). Вона була створена під контролем українських спецслужб для скоєння терористичних актів, масових вбивств та екстремістських злочинів на території Росії».

«Більш того, правоохоронними органами та спецслужбами постійно виявляються російські громадяни, завербовані «Правим сектором» через мережу Інтернет на стадії приготування до здійснення диверсій. Це говорить про те, що українська влада звела в ранг державної політики використання неурядових радикальних структур для заподіяння шкоди життєво важливим об'єктам та інфраструктурі РФ. Упевнений, що в міру просування спеціальної операції ці та інші загрози будуть своєчасно нейтралізовані», - помпезно запевняє заступник секретаря Ради безпеки РФ.

«Навряд чи доцільно»

Видання, яке називає себе «Независимой газетой», ґрунтуючись на повідомленні американського Інституту вивчення війни (ISW), заявляє, що «Москва кине в бій на Донбасі ветеранів», а саме – нещодавно сформований 3-й Армійський корпус.

«У повідомленні ISW пишеться про те, що учасники добровольчих батальйонів 3-го АК нібито в «похилому віці», зі «слабким здоров'ям», і у них «дефіцит офіцерів», - повідомляє «НГ», проте якийсь генерал-лейтенант у відставці Юрій Неткачов заспокоює газету: «Це наговори, інформаційна війна. Усі добровольці проходять медкомісію. Вона дуже строга. Армії не потрібні хворі та кульгаві солдати. Достоїнства 3-го АК у тому, що ця добровольча ветеранська гвардія має високий моральний дух та відповідну військову підготовку, засновану на радянському досвіді війни в Афганістані та бойових операцій, що проводилися у 1990-х і на початку 2000-х років на Північному Кавказі. Вистачає там і досвідчених офіцерів, які кілька років тому звільнилися у запас. Вони також високомотивовані командири. За моїми даними, чисельність нового корпусу, який братиме участь у СВО – до 20 тис. військових. Це велика сила. І вона, сподіваюся, сприятиме успіхам на фронті».

Сподіваючись на потужності «ветеранської гвардії», генерал Неткачов досить несподівано висловлює песимістичний настрій з приводу здатності армії РФ мобілізувати «такої ж якості нові сили та резерви».

«За президентським указом, до 1 січня 2023 року необхідно, за моїми підрахунками, сформувати як мінімум три загальновійськові армії, або 10 загальновійськових дивізій (танкових та мотострілецьких). І ось питання: звідки брати для їх комплектування стільки людей (понад 100 тис.), не кажучи вже про нову бойову техніку та озброєння? Боюся, що це може стати проблемою», – визнає генерал.

А ось якийсь «директор Центру політичної інформації» Олексій Мухін так не вважає. «Для мене очевидно, що перемога у СВО можлива за умови, що спецоперація матиме по-справжньому «народний характер», і до підрозділів Збройних сил та добровольців ЛДНР на лінії фронту приєднаються професіонали, які мають досвід бойової та вогневої підготовки, чудово фізично підготовлені та екіпіровані співробітники спеціальних служб», - заявляє Мухін.

«Силовики могли б стати рушійною силою СВО, власним прикладом поводячи за собою добровольчі дружини з усієї країни. Більше того, до них могли б приєднатися і звільнені в запас ветерани бойових спецпідрозділів, які перебувають у резерві, що «діє», – вважає політолог.

«Залучення до спецоперації представників силового блоку» підтримує і «військовий експерт» Валерій Ширяєв, який нагадує, що «в Росії найбільше поліції на одного громадянина».

«При цьому ми не враховували решту силовиків, яких дуже багато. Цілком очевидна надмірність побудованого останніми роками і силового апарату, що бурхливо розрісся, претендує на особливу роль у житті Росії. Причому зростає він, дотримуючись законів Паркінсона, які описують логіку бюрократії, а не через реальні потреби. Якби частина повних сил і енергії службовців цієї «другої армії Росії» взяла б участь у військових діях, їх вистачило б на кілька дивізій. Ударний кулак прориву був би готовий у прийнятний термін. Не потрібно взагалі створювати добровольчі батальйони в регіонах», – вважає Ширяєв.

«У дискусії, що розгорнулася в мережах, про участь у бойових діях в Україні не тільки військовослужбовців ЗС РФ, а й силовиків з інших міністерств і відомств я дотримуюся позиції, що кожен повинен займатися своєю справою, або, як заведено говорити в армії, «кого на що вчили», – заявив «НГ» «голова ЦК загальноросійської професійної спілки військовослужбовців» капітан 1 рангу у відставці Олег Шведков.

«Мені важко уявити військовослужбовця МНС, який штурмує окопи супротивника, або фельд'єгеря, який пістолет носить як додаток до секретного пакету, що вривається у бліндаж із націоналістами...», - вважає Шведков.

Генерал-майор у відставці Володимир Богатирьов, який раніше очолював «одне з управлінь Міноборони Росії», згоден зі Шведковим лише частково: «Силовикам - від ФСБ, Росгвардії, поліції до ФСВП - необхідно виконувати свої завдання, забезпечуючи на прифронтових територіях надійний тил воюючих (можливо, із призовом своїх резервістів). Створення за їх рахунок «високомотивованих» бойових одиниць сьогодні навряд чи є доцільним».

«Військам (силам) потрібні фахівці з відповідних спеціальностей для роботи з технікою та використання сучасного високотехнологічного озброєння. Тому війська краще комплектувати військовослужбовцями резерву або запасу за спеціальністю з додатковою підготовкою», – заявляє Богатирьов, ніби розмірковує не про криваву агресію, а про шахову партію.

«Зброю приставили до скроні Марини»

По-справжньому незалежне від Кремля мережеве видання «Вёрстка» розповіло про нічний збройний наліт на пункт тимчасового розміщення (ПТР) українських біженців у Смоленській області.

За даними видання, «п'яні чоловіки з сусіднього селища проникли в ніч з 5 на 6 серпня на територію санаторію, що охороняється, і близько години тероризували біженців, погрожували зброєю і вимагали вивести до них чоловіків «з Києва та Чернігова».

«Пішли вони, лише переконавшись, що чоловіків із цих регіонів у санаторії немає. Приводом для нальоту стали чутки в селищі про «неправильну» поведінку біженців («хохли в їжу плюють» та «кухарів б'ють»). Одним із призвідників нальоту став контрактник, який повернувся у відпустку з війни в Україні», - пише «Вёрстка».

Кореспонденти видання поговорили із сімома очевидцями подій та їх знайомими – «біженцями, жителями селища та самими учасниками нападу, у тому числі з 25-річним військовослужбовцем Михайлом Горєловим, який приїхав у відпустку після «спецоперації», - гордістю рідного селища (вручення йому медалі показували по місцевому ТБ)».

«За словами кількох наших співрозмовників, ця історія почалася у місцевій закусочній... Тут у п'ятницю ввечері 5 серпня вечірку влаштовував 40-річний мешканець селища Григорій Умалатов. У закусочній він побачив знайомого - 25-річного лейтенанта Михайла Горєлова, який приїхав у відпустку з України, який проводив вечір з однокласниками - Микитою Гордєєвим та Романом Ковальовим. Умалатов поскаржився молодим людям, що в пансіонаті «Голоёвка», де його мати працювала кухарем, біженці з України «кривдили наших» та погано ставилися до персоналу. «Хохли в їжу плюють» та «кухарів б'ють», переказують докори Умалатова місцеві жителі. У результаті Умалатов, Горєлов, Гордєєв та Ковальов вирішили поїхати до пансионату, щоб встановити особи кривдників і розібратися з ними. З собою вони взяли мисливську рушницю. У Горєлова, розповідають місцеві, при собі був також пневматичний пістолет... Біженка Олена (ім'я змінено), яка приїхала зі сходу України і вже кілька місяців живе у пансионаті, розповіла «Вёрстке», що інцидент стався у другому корпусі санаторію. «Це трапилося близько другої години ночі. Я прокинулася, почула крики, галас і як під'їхала машина поліцейського», – розповідає Олена. - Чоловіки були нетверезі. Із собою вони також мали спиртне».

«Компанія ходила першим поверхом і стукала в двері кімнат з криками: «Чоловіки Чернігів - Київ, виходь!» В одній із таких кімнат із дочкою та сином проживала біженка Марина (ім'я змінено) з України. Подальші події Олена переказує зі слів Марини. «Говорю доньці: «Піди відчини двері». А сама пішла вдягатися. Дочка відчиняє двері, їй прямо пістолет чи рушниця, вона й не зрозуміла, чи обрізом і до живота. І брат їй каже: «Віка, зачиняй двері!». У мами почалася істерика. І вона вилітає до цього, як вона каже, дебілу і починає на нього кричати: «Як ти можеш?», - розповідала біженка. Після цього зброю приставили до скроні Марини з питаннями: «Де твій чоловік? Є чоловік? Звідки Ви?».

«Сама Марина, яка постраждала від бешкетників, забрала дітей та поїхала з пансіонату назад до України. Куди саме, Олена не захотіла говорити, але уточнила, що в цьому місті немає ні світла, ні газу... «Нас і так тут не дуже люблять. Часто та густо чуємо: «А, хохли…», - розповіли опитані виданням вимушені переселенці».

«За словами опитаних місцевих жителів, всі учасники подій, як і раніше, перебувають на волі, а Михайла Горєлова «командир викликає на війну» - найближчим часом він знову збирається на «спецоперацію»... Місцеві жителі називають біженців хохлами і чи то обурюються, чи то заздрять виплачуваним їм посібникам. «Самі жебраки, ще й хохлам платимо», - цитує «Вёрстка» місцеву пенсіонерку.

«Пляжі Криму працюють у звичайному режимі»

ЗСУ 29 серпня вже вели контрнаступ на Херсон, а «Парламентская газета» продовжувала твердити, що «туристам у Криму радять не вірити українським фейкам», і тому «під час оксамитового сезону всі готелі та пляжі працюватимуть у звичайному режимі».

«Київська влада намагається за допомогою численних фейків посіяти паніку серед мешканців та гостей Криму. Повідомляється про підготовку наступу на півострів українських військ, масовий від'їзд туристів, закриття Кримського мосту і навіть втечу керівників республіки», - розповідає «ПГ» з посиланням на «радника глави республіки» Олега Крючкова.

«Лише за останні дні українські спецслужби вкинули в інформаційний простір понад тридцять сфабрикованих фальшивих документів кримських органів влади. Спочатку інформація вкидається за допомогою телеграм-каналів, а потім розганяється українськими лідерами думок та підхоплюється засобами масової інформації», - запевняє Крючков.

І божиться: «Насправді всі ці новини абсолютно не відповідають дійсності. Через зрозумілі причини відпочиваючих на півострові, звичайно, менше, ніж минулого року, але все одно досить багато і ніхто з них не поспішає залишати готелі та пляжі через істерику українських політиків та «експертів». Кримський міст працює у штатному режимі, а голова республіки Сергій Аксьонов та спікер регіонального парламенту Володимир Константинов щодня з'являються на різних заходах та в ефірі місцевих телеканалів».

«Напередодні оксамитового сезону Олег Крючков радить потенційним туристам, які збираються до Криму, перевіряти ще раз будь-яку тривожну інформацію на офіційних інформаційних ресурсах республіки... Якщо раніше навички фактчекінгу були потрібні передусім журналістам, то сьогодні, коли інформація часто поширюється без участі засобів масової інформації, ними має володіти кожна людина, інакше легко виявитись ошуканим ворогом, вважає Крючков», - зауважує «ПГ».

«Також серед порад Крючкова та інших експертів – заступника керівника апарату Антитерористичної комісії Республіки Крим Сергія Томікова та ветерана Федеральної служби охорони Василя Кашканова – не робити селфі на тлі військових об'єктів, це, зокрема, стосується Новофедорівки, де 9 серпня детонували боєприпаси на аеродромі; та не знімати роботу ППО. Крім того, настійна рекомендація, звернена більше до кримчан, ніж до гостей півострова: у жодному разі не запускати дрони», - додає «ПГ».

«На прикордонних територіях та на об'єктах інфраструктури Республіки Крим нині діє високий (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Це стосується міських округів Армянськ, Джанкой, Красноперекопськ, а також Джанкойського та Красноперекопського районів. Крім того, «жовтий» рівень терористичної небезпеки запроваджено у місті федерального значення Севастополі. Як пояснив заступник керівника апарату Антитерористичної комісії Республіки Крим Сергій Томіков, цей захід є виключно профілактичним, оскільки ситуація в регіоні перебуває під повним контролем виконавчих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Безпека Республіки Крим, її мешканців та гостей забезпечується силовими структурами та правоохоронними органами. Жодних незручностей для мешканців та гостей півострова «жовтий» рівень небезпеки не створює», - ніби спокійно констатує «ПГ».

«При цьому на території традиційних курортних регіонів - Євпаторії, Ялти, Алушти, Феодосії, Судака та інших високий рівень терористичної небезпеки не діє. Це, безумовно, не означає, що треба поводитися легковажно. Ми живемо в нових реаліях, коли, з одного боку, проти Росії та Криму йде масштабна інформаційна війна, а з іншого - робляться спроби організації диверсій на півострові, таких як нещодавній вибух боєприпасів у селі Майському Джанкойського району чи «промацування» кримського неба українськими безпілотниками. У цій ситуації необхідно дотримуватися пильності та обережності», - переказує «ПГ» поради «ветерана Федеральної служби охорони» Василя Кашканова.

«Літо закінчується, але попереду ще оксамитовий сезон. За інформацією міністерства курортів та туризму Криму, всі готелі та пляжі республіки працюють у звичайному режимі. Обстановка на вокзалах та трасах спокійна», - запевняла «Парламентська газета» увечері 29 серпня.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті