Голова Старобільської РВА Володимир Череватий: про матчастину, кадри, викрадених співгромадян і підготовку до деокупації

Усі військові адміністрації Луганської області – від обласної до сільських у найменших громадах – вже багато місяців працюють «у вигнанні». Території, якими належить опікуватись цим адміністраціям, – в окупації, руїнах і мінах. На сьогодні в Луганській області деокуповано 15-16 населених пунктів у Сватівському та Сєвєродонецькому районах, але ситуація змінюється щодня.

Старобільський район опинився у так званій «тихій окупації»: лише у перші дні повномасштабного вторгнення на території району відбулись бойові зіткнення, внаслідок чого загинули українські прикордонники.

Останнім класичним робочим днем на своїй території для співробітників Старобільської РВА стало 23 лютого 2022 року. Відтоді минуло 20 місяців. За цей час робота РВА перелаштувалась на абсолютно нові рейки, змінився її кадровий склад. Основне завдання Старобільської РДА сьогодні – підготовка до деокупації, і всі дії та зусилля направлені саме на це.

Про специфіку роботи районної адміністрації, коли ввірена їй державою територія перебуває в окупації, «ОстроВу» розповів голова Старобільської РВА Володимир Череватий.

Володимир Череватий

Зазначимо, що офіційно він очолює Старобільську районну військову адміністрацію рік і два місяці – з 7 вересня  2022 року (до того був першим заступником голови). Але фактично взяти на себе функції керівника панові Володимиру довелось десь із 3 березня, адже начальник РВА Віталій Кононов лишився в окупованому Старобільську, а станом на сьогодні отримав підозру у державній зраді.

Підготовка до деокупації: «Ми маємо зайти в регіон одразу ж, як тільки нам це дозволять наші військові»

– Володимире Олександровичу, поясніть, у чому полягає робота районної військової адміністрації, коли район багато місяців повністю перебуває в окупації?

– Наразі ми мусимо бути абсолютно готовими до роботи після деокупації регіону. Працівники Старобільської РВА мають зайти в регіон практично тієї ж миті, як на це дадуть дозвіл українські військові – одразу ж після звільнення й зачистки регіону. З першої хвилини ми маємо розпочати надавати населенню всі необхідні послуги, у всіх сферах – від адміністративних до побутових, займатися відновленням пошкодженого житла тощо. Саме до цього ми повинні зараз готуватись.

Ця робота проводиться під загальним керівництвом РВА спільно з усіма військовими адміністраціями населених пунктів Старобільського району (їх у районі вісім) та координується з відповідними структурними підрозділами обласної військової адміністрації. Усі начальники військових адміністрацій населених пунктів району входять до складу районного координаційного штабу з питань деокупованих територій Старобільського району.

Ми фокусуємо наші дії на тому, щоб мешканці Старобільщини (переселенці та біженці або ті, хто лишається в окупації й має змогу читати наш матеріал) розуміли, яку саме допомогу їм районна влада готується надати одразу після деокупації.

Отже, штаб координує вирішення таких питань. По-перше, це формування матеріального резерву військових адміністрацій; надання субвенції з місцевих бюджетів Старобільському районному управлінню ГУ ДСНС у Луганській області.  

По-друге, формування мобільних робочих груп військових адміністрацій для надання допомоги населенню деокупованих територій, його можливої евакуації, забезпечення найважливіших потреб життєзабезпечення.

По-третє, підготовка до відновлення водо-, електро- та газопостачання на деокупованих територіях, відновлення системи соціального захисту та комунальних послуг. І це далеко не повний перелік напрямків роботи.

– Вже визначено, хто першим у прямому сенсі, фізично, зайде в район після деокупації, щоб працювати на відновлення території? Ви особисто будете серед них?

– Так. У Старобільській РВА створено мобільну робочу групу з працівників адміністрацій для першочергового прибуття й роботи на деокупованих територіях. Персональний склад групи затверджений.  Безумовно, я входжу до її складу. І такі мобільні групи утворюються у військових адміністраціях усіх населених пунктів району.

– Що зроблено для того, щоб робота членів цієї мобільної групи була максимально безпечною – наскільки це взагалі можливо?

– Зараз ми накопичуємо все необхідне обладнання, щоб мобільна група мала можливість невідкладно виконувати свої завдання на деокупованій території. Це обладнання планується використовувати у холодний період року для роботи гуманітарного хабу, а потім задля відновлення роботи Старобільської РВА на деокупованій території Старобільщини.

Крім технічного оснащення, мобільна група буде забезпечена касками й бронежилетами для роботи в умовах підвищеного ризику.

Матеріальний резерв: те, що має бути в повній готовності

– Ви тільки-но сказали про формування матеріального резерву. У контексті цього згадується, що з місяць тому, в багатьох пабліках Луганщини прокотилась хвиля претензій до низки адміністрацій щодо купівлі автомобілів, пального та інших, скажімо так, матеріальних цінностей. Мовляв, навіщо їм саме зараз авто чи пальне, куди вони їхатимуть… Подекуди стосувались ці претензії й очолюваної вами РВА. Прокоментуйте це, будь ласка. Скажіть, що саме закупила адміністрація за останній час і за які суми?

– Претензії щодо факту купівлі автомобілів чи пального… Повторюсь: ми маємо зайти в деокупований регіон одразу ж після того, як нам дозволять це українські військові. А деокупація може статись будь-коли, вона може бути несподіваною. І без заздалегідь підготовленого транспорту та пального – як ми зможемо швидко зреагувати та відправити робочу групу?  Яким чином завеземо усе необхідне? Очевидно, що матеріальний резерв має бути накопиченим, щоб ми могли реагувати на зміни оперативно та використовувати його на користь наших громадян.

Що стосується конкретних сум, зазначу, що адміністрацією за останній рік проведені заходи з накопичення предметних цінностей для місцевого матеріального резерву на загальну суму 1 мільйон 698 тисяч 500 гривень, причому з них 1 мільйон 637 тисяч гривень – це благодійна допомога.  Ми й зараз продовжуємо перемовини з донорами щодо поповнення матеріального резерву з інших джерел, не заборонених законом (донори, з якими співпрацює РВА, представлені на інфографіці – «ОстроВ»).

Взаємодія з донорами

Відносно транспорту – у сервісному центрі було перереєстровано службовий автомобіль ВАЗ 2121 Старобільської РДА, він наразі відремонтований і буде задіяний для життєзабезпечення деокупованої території Старобільського району. Крім того, придбано легковий автомобіль Renault Duster. Це стало можливим в рамках дії Програми з відновлення життєзабезпечення деокупованих територій Старобільського району на 2023-2027 роки, яка фінансується з місцевого бюджету.

Від однієї з благодійних організації ми отримали автомобіль швидкої допомоги й передали його Старобільській багатопрофільній лікарні. Наразі тривають перемовини з благодійною організацією БФ Миколи Петренка щодо отримання Старобільською РВА автомобіля для евакуації населення та перевезення гуманітарного вантажу.

До речі, завдяки співпраці з міжнародними благодійними організаціями місцеві матеріальні резерви було поповнено майже на 90%.

– Старобільська РВА регулярно закуповує ті чи інші речі, часто дороговартісні, для ЗСУ. За які кошти це відбувається?

– Вся наша робота має сенс тільки в тому випадку, якщо Збройні Сили України звільнять Луганську область. Тому ми допомагаємо їм, за можливості, як і більшість громадян та установ в Україні. До прикладу, РВА налагодила тісну співпрацю з 111 окремою бригадою сил ТРО, зокрема 119 окремим батальйоном. Для цього батальйону, хочу зауважити, не за рахунок бюджетних коштів, РВА закупила три автомобілі: SsangYong Actyon, ГАЗ 3302 Газель (вантажний) і Volkswagen Transporter t5, а також 11 бронежилетів 4 класу захисту виробництва Великої Британії, 500 турнікетів, інше спорядження, ліки, продукти харчування.

Допомагаємо ми й одній із військових частин ВМС ЗСУ, 8-му окремому полку спеціального призначення ЗСУ. Все, що закуповували для захисників, перерахувати складно: від квадрокоптера до шкарпеток та засобів гігієни. Всі закупівлі здійснюються не за бюджетні кошти. Шукаємо шляхи та можливості.

– Для вирішення гуманітарної кризи на деокупованих територіях одразу після звільнення треба буде розгорнути так звані Пункти незламності чи їхні аналоги. Яка робота виконується в цьому напрямку?

– Загалом на території Старобільського району планується відкриття 50 пунктів незламності. Зокрема, на території Старобільської міської громади – 12; на територіях Новопсковської, Марківської та Міловської селищних громад – по 8; на території Чмирівської сільської – 7, Шульгинської сільської – 4, Білолуцької селищної – 2 й Біловодської селищної – 2. З них до відкриття повністю, відповідно до вимог Кабміну, готові вісім: 3 у Старобільській громаді, по 2 – у Міловській та Новопсковській і один – у Біловодській.

Викрадені громадяни: повернули двох; місце перебування юнака з Верхньої Покровки Андрія Черного невідоме

– Читачі «ОстроВа» – мешканці району просили запитати: що вам відомо про долю земляків, яких окупанти викрали чи незаконно затримали, звинувативши у співпраці з СБУ, ЗСУ та в інших подібних «злочинах»? Зокрема, «ОстроВ» писав про затримання юнака з Верхньої Покровки Андрія Черного та журналістки Юлії Рибалки зі Старобільська, які вже понад рік перебувають у полоні. Кілька разів ми писали про «суд» над «айдарівцем» Петром Царевським з Чмирівки. Відомо про викрадення й інших «айдарівців». Отже, що Ви знаєте про долю цих людей і чи можете якось на неї вплинути?

– Інформацію про такі випадки ми можемо черпати лише від родичів потерпілих та з відкритих джерел. Ми ретельно вивчаємо повідомлення, відслідковуємо зміни, а потім передаємо цю інформацію до компетентних органів, відповідно до наших повноважень. На жаль, доводиться визнати, що зараз вплинути на долю цих людей вкрай складно.

Андрій Черний, інформацію про місце перебування якого ми шукали у тому числі й за вашим запитом, був затриманий 11 жовтня 2022 року невідомими особами у військовому одязі за місцем проживання у селі Верхня Покровка. Мушу констатувати, що подальше місце перебування Андрія на сьогодні невідоме.

Андрію Черному на момент викрадення було 19 років.

Стосовно Петра Царевського мною особисто у квітні цього року було подано повідомлення щодо перебування його в полоні на ім’я т.в.о. начальника Луганської ОВА Олексія Смирнова. Крім того, ми брали участь у зборі інформації для пошуку ще двох викрадених «айдарівців» – Сергія Іващенка зі Старобільська та Володимира Кузнєцова з села Піщане.

Інформація про викрадення «айдарівця» Володимира Кузнєцова передана до компетентних органів

Інформація про викрадення «айдарівця» Володимира Кузнєцова передана до компетентних органів

Усі ці люди, а також згадана вами Юлія Рибалка, наразі перебувають у полоні або ж місця їхнього перебування невідомі.

Механізм передачі нами інформації до компетентних органів у подібних ситуаціях є таким: дізнавшись про викрадення громадянина, ми офіційно повідомляємо у відділ взаємодії з правоохоронними органами та цивільно-військового співробітництва Луганської ОДА, який передає інформацію до ДП «Український національний центр розбудови миру», до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ та ГУНП в Луганській області для розгляду згідно з чинним законодавством й вжиття відповідних заходів реагування.

Загалом станом на 20 вересня 2023 року зібрано відомості стосовно 15 осіб, яких таким чином викрали в різних населених пунктах Старобільського району за період повномасштабного вторгнення. Саме такими є дані ДП «Український національний центр розбудови миру», який отримав інформацію про викрадених громадян від поліції, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб.

– Загалом звучить невтішно…

– Так. Щоб додати трохи оптимізму, зазначу, що з 2022 року в результаті обміну полоненими з російської неволі вдалось повернути двох мешканців Старобільського району.

Кадри: працює третина

– Отже, повернемось до менш сумного. Очевидно, що для роботи в нашій області після деокупації в першу чергу будуть потрібні люди – професіонали, готові працювати у важких умовах і небезпеці. У той же час за ці 20 місяців багато фахівців виїхало за кордон, хтось став колаборантом,  хтось знайшов роботу в інших регіонах України… Як ви вирішуєте питання кадрів?

Кадровий склад Старобільської РВА

– Це справді одна з найсерйозніших проблем. І одне з наших найважливіших завдань зараз – зберегти наявні кадри й знайти професіоналів на вакансії.

На дату мого вступу в повноваження, тобто на 7 вересня минулого року, 100% працівників РВА перебували у простої, причому більша частина знаходилась на окупованій території. У тому числі на окупованій території залишився й колишній начальник військової адміністрації, а також у повному складі – бухгалтерська служба, служба управління персоналом, фінансовий орган. Тобто, усі ключові підрозділи. А з ними і з начальником – усі важливі документи і реєстри. Все це суттєво ускладнювало нашу роботу. (Колишнього очільника РВА Віталія Кононова президент звільнив з посади 30 серпня 2022 року, а в липні 2023 року Кононов отримав підозру в держзраді; агропідприємство «Агротон» звинуватило Кононова в масштабних крадіжках й оголосило винагороду за інформацію про його місцезнаходження – «ОстроВ»).

Наразі зі 135 штатних працівників змогли приступити до виконання посадових обов’язків лише 45, тобто третина від  загального складу. Ще троє співробітників служать у Збройних силах України. Один, на жаль, загинув. Тому інтенсивність праці всіх, хто наразі виконує свої обов’язки в РВА, надзвичайно висока.

Попри велике навантаження, весь колектив щиро прагне повернутись на Старобільщину й працювати заради відбудови нашого регіону після його деокупації. Всі співробітники, які залишились у колективі з мирних часів та доєднались до нього пізніше, добре знають Луганську область і, зокрема, Старобільський район. І можна стверджувати, що всі вони успішно здали кілька важких екзаменів на патріотизм.

Старобільський район на карті Луганщини – відповідно до останньої адмінреформи


ДОВІДКА

Площа Старобільського району – 6938 кв. км.

Станом на 2020 рік його населення становило 129 тисяч 200 осіб.

Старобільський район у нинішньому форматі було утворено 19 липня 2020 року згідно із Постановою Верховної Ради України №807-IX від 17 липня 2020 року в рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні. До його складу увійшли такі територіальні громади: Старобільська міська; Біловодська, Білолуцька, Марківська, Міловська, Новопсковська селищні; Чмирівська й Шульгинська сільські.

Раніше територія району входила до складу п’яти районів Луганської області, ліквідованих у рамках адмінреформи 2020 року: Старобільського, Біловодського, Марківського, Міловського й Новопсковського.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті