Евакуація з Криму як шанс врятуватися від мобілізації

На початку вересня з'явилася новина про запуск програми евакуації українців із окупованого Криму. Її оприлюднив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишин. Щоправда, крім єдиного повідомлення в Telegram , жодної інформації не було надано.

На тлі вибухів на військових об'єктах та "роботи ППО" в Криму, а також оголошення часткової мобілізації в Росії, тема евакуації мешканців півострова стає як ніколи актуальною.

"ОстроВ" розбирався, як працює (і чи взагалі працює) програма евакуації українців з окупованого Криму і що про це думають кримчани.


Що пропонує Україна

"Ми запускаємо програму евакуації громадян України, які проживають у Криму. Вони зможуть скористатися евакуаційними потягами із Запоріжжя, Кривого Рогу та Одеси", - заявив на початку вересня голова правління " Укрзалізниці " Олександр Камишин.

За його словами, кримчанам буде надано:

- безкоштовний проїзд,

- гаряче харчування у дорозі,

- Безкоштовна медична допомога,

- "підйомні" від Укрпошти,

- турбота українських залізничників.

Глава " Укрзалізниці " відрапортував, що вже з'їздив з інспекцією на вокзали Запоріжжя та Кривого Рогу, які мають стати опорними для евакуації мешканців Криму.

Трохи пізніше в "УЗ" опублікували розклад евакуаційних рейсів, більшість з яких виявилися платними:

Із Запоріжжя:

- до Києва о 18:58

- до Львова о 10:15*, 15:30, 19:08,

- до Івано-Франківська о 21:34

- до Ужгорода о 15:03

З Кривого Рогу:

- до Києва о 20:25

- до Львова о 15:35*

З Одеси:

- до Києва о 21:01

- до Рахова о 14:54

- до Ужгорода о 15:54

- до Львова о 20:45

*Безкоштовний евакуаційний рейс.

Більше жодної інформації про евакуацію з Криму за цей час не було.

"Ось я, наприклад, захотів виїхати в Україну, прочитав це повідомлення. Що мені далі робити? Я не розумію. Ну добре, я якось самостійно доїду до Запоріжжя, де ніколи не був, куди мені потім іти, на вокзал? А далі? Ну якщо у мене є гроші, я куплю квиток до Києва і доїду, а там куди? Та й взагалі, у мене немає банківської картки та готівкових гривень, а рублі не приймаються. Мені потрібні будуть документи, якесь тимчасове житло, допомога, консультації, сім-картка на телефон і так далі. Я не розумію, як це все організовано. Не вистачає докладної інструкції та пояснень. Є просто гарна картинка ”, - розповів "ОстроВу" мешканець окупованого Севастополя Михайло, якого зацікавила пропозиція "УЗ" ".

Справді, на відміну від евакуації з Донецької області, яка розписана у всіх подробицях (безкоштовне житло, харчування, грошова допомога), евакуація з Криму виглядає просто як піар -акція " Укрзалізниці ".

"ОстроВ" звернувся до компанії за роз'ясненнями щодо цієї програми.

"Програму евакуації жителів тимчасово окупованого Криму поїздами " Укрзалізниці " по території України розгорнуто на вокзалах Запоріжжя, Одеси та Кривого Рогу. Безоплатні евакуаційні вагони у складі потягу № 120 доступні всім бажаючим по станціях впродовж маршруту потяга, реєстрація відбувається на місці» - відповіли в "УЗ".

Нам пояснили, що для реєстрації необхідно звернутися до чергового по вокзалу та пред'явити будь-які українські документи, що засвідчують особу (паспорт, права водія тощо).

"На вокзалах " Укрзалізниці " розгорнуто волонтерські пункти харчування, а на борту поїздів можливі медичні огляди та реєстрація на отримання допомоги за програмою для внутрішньо переміщених осіб", - зазначили в "УЗ".

Водночас у компанії не змогли назвати кількість евакуйованих жителів Криму, які скористалися цією програмою.

Що ж до отримання грошової допомоги жителями півострова, то в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій повідомили, що переселенці з Криму та Севастополя можуть розраховувати на таку ж допомогу від держави, як і решта ВПО з окупованих територій.

До речі, після початку повномасштабної війни щомісячну допомогу було збільшено до 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю.

Крім того, кримчани можуть розраховувати на додаткову допомогу від міжнародних партнерів України. 

Якщо виникають питання або проблеми з виплатами, можна звернутися на гарячу лінію Мінреінтеграції :

15-48 – цілодобова гаряча лінія з кризових питань;

+38 (096) 078 84 33 – гаряча лінія для дзвінків з-за кордону та з ОТ, WhatsApp / Telegram / Viber ;

+38 (066) 813 62 39 – гаряча лінія Уповноваженого з ВПО.



Евакуація – гарна картинка?

Джерело "Острова" в українському уряді стверджує, що запуск програми з евакуації з Криму був виключно ідеєю глави " Укрзалізниці " Олександра Камишина.

"Що він хотів показати таким чином, можна тільки здогадуватися. Може, додаткового фінансування чи просто піару. Не думаю, що варто шукати якихось глобальних мотивів. Наскільки я знаю, ніхто цим серйозно не займається. Нам вистачає зараз евакуації з Донецької області, яка, як і раніше, йде не так добре, як нам хотілося б", - сказав співрозмовник.

По суті, нічого нового Олександр Камишин для кримчан не запропонував. Безкоштовна медична допомога, а також соціальні переселенські виплати і так належали і належать усім кримчанам. Єдине нововведення – це безкоштовне харчування в дорозі та турбота українських залізничників.

Водночас кілька мешканців Криму розповіли "ОстроВу", яка дійсно допомога їм сьогодні необхідна.

По-перше , це інструкція та організація виїзду з окупованого півострова. Якщо до повномасштабної війни ходили регулярні рейси та процес було налагоджено, то зараз люди не розуміють, як їм доїхати до підконтрольної території України.

По-друге , прояснити питання з документами. У багатьох кримчан закінчився термін дії українського закордонного паспорта, у когось не вклеєне свіже фото у паспорт, хтось їде з дітьми, які мають лише російське свідоцтво про народження. Необхідне роз'яснення, чи пропускатимуть таких людей на підконтрольну територію.

По-третє , це фінансове питання. Йдеться навіть не про соціальну допомогу, а про те, що кримчани не мають банківських карток, які визнаються в Україні, а з готівки – лише рублі, які зараз не поміняти в українських обмінниках. Купити готівкові долари чи євро у Криму зараз дуже складно.

По-четверте , це тимчасове безкоштовне житло, щоб люди могли адаптуватись, знайти роботу далі будувати життя на підконтрольній території України.

"Це як із вакцинацією від коронавірусу, коли в Україні дали можливість вакцинуватися європейськими препаратами і, таким чином, вільно подорожувати, але нормально не змогли це донести інформаційно. Ідея евакуації хороша, але абсолютно порожня в інформаційному плані. Зараз у нас йде багато розмов про те, що можуть бути нові вибухи та атаки з боку ЗСУ, а також про можливу мобілізацію та заборону виїзду з Криму, і хтось дійсно їде на материкову частину РФ, там все хоча б зрозуміло, а ось що на нас чекає в Україні – ми просто не знаємо, потрібна зрозуміла та проста інформація, тоді це, можливо, працюватиме”, - каже кримчанин Сергій.

Враховуючи, що Крим стане одним із джерел поповнення путінської мобілізації для війни з Україною, питання можливості виїзду, особливо чоловіків, із Криму в Україну стає для Києва вже не лише гуманітарним, а й військовим.



Як виїхати з Криму

Виїхати з окупованого Криму сьогодні не так просто. Знайти прямий рейс Сімферополь-Запоріжжя майже неможливо.

Наприклад, із Криму щодня ходять автобусні рейси до Бердянська, Херсона, Мелітополя та інших окупованих міст . Вартість – приблизно 4-5 тисяч карбованців. Враховуючи, що до повномасштабної війни із Сімферополя до Києва можна було доїхати за 2-3 тисячі рублів, ціни зросли суттєво.

Деякі компанії пропонують прямі рейси в підконтрольні Україні міста, але це, як правило, маршрут з пересадками, і коштує близько 5-7 тисяч рублів. Можна самостійно доїхати, наприклад до Бердянська чи Мелітополя, а звідти сісти на автобус до Запоріжжя. Щодо вартості такої поїздки, то дорога із Сімферополя до Бердянська коштує 4000 рублів, від Бердянська до Запоріжжя – 2-3 тисячі гривень.

"Автобусні рейси Сімферополь-Бердянськ-Сімферополь ходять щодня. Квитки до Бердянська завжди є в наявності, а от назад бажано бронювати хоча б за кілька днів, тому що часто автобус набивається під зав'язку", - розповіли "ОстроВу" в одній із компаній, яка пропонує такі подорожі.

Тобто зараз люди їдуть до Бердянська, а там пересідають на Запоріжжя. Однак незабаром такі поїздки можуть суттєво ускладнитись. Окупанти Запорізької області заявили, що з початку жовтня вводять обов'язкові перепустки для виїзду на підконтрольну територію України . Як вони видаватимуться і працюватимуть – поки що невідомо.

Другий варіант – це виїхати з Криму через материкову РФ до європейської країни, а звідти вже в'їхати на підконтрольну територію України . Але така поїздка займе чимало часу та грошей. Крім того, для в'їзду в країну ЄС знадобиться біометричний український закордонний паспорт, який є не в кожного кримчанина.

Загалом теоретично можливість доїхати з окупованого Криму на підконтрольну територію України є. Теоретично! Інше питання – пропонуючи та анонсуючи евакуаційні маршрути для кримчан із Запоріжжя та Одеси, треба пояснити людям, як їм дістатися цих населених пунктів…



"Бавовна" та страх мобілізації

"Справа в тому, що останнім часом у Криму буйно цвіте бавовна. ЗСУ знають свою роботу. Президент звертався до кримчан, які проживають біля військових об'єктів, з проханням уникати наближення до них. Ми тут усе добре знаємо, як це, коли поряд лунають вибухи: нікому і ніколи такого не побажаєш", - пояснив своє рішення про організацію евакуаційних потягів із Криму голова правління " Укрзалізниці " Олександр Камишин.

Справді, від початку серпня в окупованому Криму регулярно відбуваються вибухи на військових об'єктах, а також активно працює ППО. Крім того, не вщухають розмови про можливу атаку на Кримський міст.

Українська влада також бере участь в інформаційній кампанії про небезпеку життя в окупованому Криму.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до кримчан і попросив їх не підходити до російських військових об'єктів, а також повідомляти спеціальним службам будь-яку інформацію про окупантів, оскільки це допоможе звільнити Крим швидше.

Крім того, представництво президента України в Криму випустило рекомендації, як діяти цивільним під час бойових дій та деокупації півострова.

"Якщо ви живете в районі розміщення постійних або мобільних військових об'єктів окупанта - слід поїхати якнайшвидше подалі від них. Евакуюватися потрібно не під час , а ДО початку бойових дій", - йдеться у рекомендаціях.

Там також рекомендують заздалегідь зібрати "тривожну валізку" з українськими документами (або копіями), запасами їжі, води та медикаментів.

Для громадян РФ, які незаконно в'їхали до Криму, представництво надало єдину рекомендацію – якнайшвидше залишити півострів уже зараз.

До речі, певна евакуація з півострова все ж таки пройшла успішно. За інформацією Головного управління розвідки України, окупанти терміново евакуювали свої родини із Криму на материкову частину РФ.

"Незважаючи на запевнення населення у безпеці перебування на півострові, представники окупаційної адміністрації Криму, співробітники ФСБ та командири деяких військових частин таємно від підлеглих намагаються продати своє житло та терміново вивезти родичів із півострова", - заявили в українській розвідці.

Окрема причина, щоб задуматися про евакуацію з Криму, це, оголошена путіним, часткова мобілізація.

В інформаційному просторі Криму ще кілька тижнів тому почали з'являтися повідомлення про те, що військовозобов'язаним кримчанам не можна буде залишати півострів без дозволу військового комісаріату.

Спочатку з'явився документ, призначений місцевій транспортній компанії "ТРАНСКАРГО" від військового комісаріату, де йдеться про організацію призову з мобілізації та нових правил переходу Керченського мосту та обмеження виїзду.

"Документ" викликав такий резонанс у соціальних мережах, що місцевій окупаційній владі довелося виступати із заявою, що це фейк і жодних обмежень не планується.

Однак пізніше на сайті постійного представництва Криму за президента РФ з'явилося повідомлення, що чоловікам заборонено залишати півострів з боку Керченського мосту з понеділка, 19 вересня, якщо вони не отримають дозволу від так званих військкоматів.

Через кілька днів це повідомлення зникло, а окупаційна влада ніяк не прокоментувала інформацію, що з'явилася.

У місцевих соціальних мережах це назвали українською провокацією, але у Центрі протидії дезінформації при РНБО України ще 14 вересня заявили, що у такий спосіб Кремль тестує готовність росіян до мобілізації .

За інформацією "Острова", станом на 22 вересня немає жодних перешкод при виїзді з Криму. Але це поки що.

Деякі регіони вже зараз запроваджують подібні заборони, а в російських ЗМІ "гуляє" інформація, що РФ може закрити кордони для всіх військовозобов'язаних після проведення так званих "референдумів" на захоплених територіях.

Не варто забувати про те, що окупаційний голова Криму Сергій Аксьонов один із небагатьох підтримав заклик Рамзана Кадирова про самомобілізацію в регіонах. А пізніше він зазначив, що Крим "підсилює роботу із залучення добровольців для участі у спеціальній військовій операції" .

За словами так званого "губернатора" Севастополя Михайла Развожаєва, повістки з мобілізації жителі міста почнуть отримувати вже 22 вересня, а за неявку за повісткою загрожує кримінальна відповідальність.

Місцевих мешканців не тішать подібні повідомлення "керівництва" півострова.

"Одна справа, коли з'являються сумнівні повідомлення про заборону виїзду з Криму, ми всі розуміємо, що йде війна, і всі методи хороші. Але інша справа, коли наше керівництво вже прямо говорить про посилення набору добровольців та часткову мобілізацію. А якщо не наберуть потрібної кількісті, то що тоді? В обов'язковому порядку будуть відправляти всіх підряд? На сьогоднішній немає впевненості, що завтра не посилять виїзд із Криму для чоловіків. Ми з хлопцями вже обговорили це за кухлем пива, і ніхто з них не збирається йти воювати, а розмови про обов'язкову мобілізацію їх відверто лякають. Як вони кажуть, ми не для цього відокремлювалися від України, щоб потім йти воювати", - розповів житель Сімферополя Микола.

За його словами, вже кілька тижнів він чує від знайомих, що деякі з них їдуть чи планують поїздку на невизначений час на материкову частину РФ. Співрозмовники "ОстроВа" у Криму також підтверджують таку тенденцію.

"Це поки не масова історія, але це є. Люди не біжать, а неспішно їдуть пересидіти активну фазу. Їдуть ті, хто має житло в Росії або можливість орендувати квартиру і працювати віддалено. Ще їдуть випускники або працівники, які думали шукати роботу в інших місцях. Мій племінник все думав-гадав, працювати йому в Севастополі чи їхати до Пітера, зараз уже активно планує переїзд у "північну столицю" і не планує залишатися в Криму", - розповіла мешканка окупованого півострова Світлана.

Щоправда, у світлі останніх рішень російського керівництва про часткову мобілізацію на всій території Росії переїзд на материкову частину навряд чи врятує кримчан від відправлення на фронт.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті