Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці сприймають як розсадник тероризму і бандитизму... 

Суб'єкт Федерації суворого режиму

На початку тижня донецькі джерела інформації з гордістю відзвітували, що «завершено модернізацію КПП Весело-Вознесенка на адміністративному кордоні ДНР і Ростовської області». Тепер, радісно повідомляли журналісти, його «пропускну здатність... збільшено до 15 тисяч автомобілів на добу». Про те, що між справжніми суб'єктами Російської Федерації немає і бути не може ніяких митних постів, контрольно-пропускних пунктів і всіляких перевірок автомобільного транспорту, вони промовчали. Ба більше, місцеві ЗМІ нагадали, що в зоні окупації на всій ділянці українсько-російського кордону, який Кремль велів вважати адміністративним, «у пунктах пропуску... з возз'єднаними суб'єктами РФ встановлено сучасні блок-модулі»

Далі - більше. Губернатор сусідньої з анексованим Донбасом Ростовської області Василь Голубєв видав указ про створення у своєму регіоні п'ятикілометрової особливої зони на кордоні з «ДНР» і «ЛНР».

"У п'ятикілометровій зоні, що примикає до кордону, встановлено особливий правовий режим, аналогічний прикордонній зоні. Перебування і пересування там можливі тільки за наявності документів, що засвідчують особу. Крім того, у стометровій зоні заборонено перебувати без попереднього - за 12 годин - повідомлення прикордонного управління", - вже без колишнього ентузіазму змушені були проінформувати місцевих жителів ЗМІ окупованого Донбасу. 

Навіть обережне цитування указу російського губернатора не залишало сумніву в тому, що Ростовська область вибудовує своєрідну «берлінську стіну» між власне Росією і «народними республіками», які для сусідів, як і раніше, залишаються джерелом «проникнення терористів, екстремістів і незаконного переміщення зброї»

«Указ губернатора викликав сотні запитань: "Як в'їжджати в Ростовську область і повертатися...? Чи торкнуться обмеження чинних прикордонних переходів? Перед переходом через кордон також потрібно повідомляти? Ви бачили черги останнім часом на кордоні? Яким чином ці всі люди мають повідомляти про перетин? Голубами? Або в дзвін дзвонити?", - надрукувало одне з донецьких видань коментарі своїх читачів.

Трохи пізніше ростовський пан уточнив, що жителям «ДНР» і «ЛНР» не потрібно повідомляти прикордонну службу про запланований в'їзд на територію регіону за 12 годин. Місцеві чиновники теж заспокоїли народ. Так, «заступник голови народної ради ДНР» Андрій Крамар зі щасливою посмішкою повідомив, що рішення губернатора Голубєва правильне, а запроваджені обмеження жодним чином не стосуються жителів «республіки».

Кого ж тоді вони стосуються, і від кого Ростовська область очікує «проникнення терористів, екстремістів та їхніх посібників, незаконного переміщення зброї, боєприпасів і засобів диверсії на територію регіону», він не уточнив. 

Аеропорт

Кінець тижня подарував інформаційним кілерам окупованого Донбасу чудовий привід перекласти відповідальність за весь десятирічний кошмар, який переживає регіон, на Україну. Йдеться про події 26 травня 2014 року. Цього дня озброєні бойовики із сусідньої держави захопили стратегічно важливий об'єкт - донецький аеропорт.

Цю дату російська і сепаратистська пропаганда намагається представити як початок «збройної агресії» Києва проти «народної республіки». Для початку всі місцеві ЗМІ, звисно, передрукували заяву ватажка «ДНР» з нагоди десятирічного ювілею битви за аеропорт. «Десять років тому жителі Донецька побачили справжнє обличчя київського режиму, який пішов із війною проти мирних жителів і продемонстрував сучасну форму варварства... Бомбардування ЗСУ з повітря міських кварталів - обстріл району аеропорту, перші жертви серед мирного населення... Початок війни», - безсоромно перекрутив він факти, жодного слова не розповівши про озброєних чеченців, які казна-звідки взялися в українському Донецьку.  

Потім з'явилися «спогади» очевидців, суть яких зводилася до єдиного неправдивого посилу: «26 травня 2014 року Київ відправив авіацію розібратися з тими, хто відмовився визнати військовий переворот в Україні»

Заради справедливості зазначимо, що в деяких публікаціях визнавалося, що напередодні в центрі Донецька з'явилися озброєні бойовики терористичного батальйону «Восток», які «наступного дня прийняли перший і нерівний бій у Донецькому аеропорту імені Прокоф'єва». Тобто, саме вони розв'язали війну в тоді ще відносно мирному Донецьку. 

Однак згадка про те, що ЗСУ в районі аеропорту вели бойові дії не проти «народу Донбасу», а проти добре озброєних головорізів, судячи з усього, була зроблена для того, щоб звести старі рахунки з одним з активних учасників «русской весны».  "Потім була всім відома зрада Ходаковського, коли свої розстріляли своїх же, в КамАЗах, які виходили з аеропорту. Ходаковський за це так і не відповів", - написав у себе в Телеграмі одіозний “воєнкор” Єгор Гузєєв ("Тринадцятий").

 

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті