Комісія ООН і ЄС вважає що екологічна катастрофа не загрожує Калушу

Місту Калуш Івано-Франківської області не загрожує екологічна катастрофа від підтоплення сховища хімічних відходів у Домбровському кар'єрі під час танення снігу, - повідомляє "zaxid.net".

Про це повідомив керівник об'єднаної місії Організації Об'єднаних Націй та Європейської Комісії Рене Нейенхейс.

"Місія заявляє про відсутність загрози. Танення снігу може призвести до підтоплення Домбровського кар'єру і річки Сівки, але це не завдасть шкоди хвостосховищам", - сказав Р.Нейенхейс. До такого висновку міжнародні експерти дійшли на підставі результатів моніторингу, який вони проводили 4-8 березня в Калуші. Ризик підтоплення вони оцінили на трійку за п'ятибальною шкалою ризику і підготували рекомендації щодо запобігання підтоплення та стримування рівня води в річці Сівка.

Фахівці місії також взяли проби ґрунту на полігоні поховання хімічних відходів підприємства "Оріана" для визначення інтенсивності розповсюдження гексахлорбензол, а також для визначення рівня солей і важких металів.

Як відомо, екологічна ситуація в Калуші стала предметом розгляду на засіданні РНБО після робочої поїздки в місто третього президента України Віктора Ющенка. Поїздка проходила в період агітаційної кампанії незадовго до першого туру виборів. За заявами керівників місцевих органів влади, Калуш перебуває на порозі екологічної катастрофи через ризик затоплення сховища хімвідходов підприємства "Оріана". Президент обіцяв допомогти місцевим жителям. За підсумками засідання РНБО він підписав указ про виділення р. Калушу 561 млн грн. для запобігання екологічної катастрофи.

Статьи

Страна
04.05.2024
10:00

Мобилизация в Крыму: заманивают деньгами и бесплатной землей

С 20 апреля оккупанты в Крыму начали более активную мобилизацию мужчин для войны против Украины. В частности, на территории полуострова работают мобильные мобилизационные бригады, размещаемые в публичных местах.
Донецк
03.05.2024
12:00

Фронт приближается. Покровск: уехать нельзя остаться

Линия фронта с каждым днем приближается, но мы сидим и чего-то ждем. У Покровска есть все шансы стать вторым Бахмутом или Авдеевкой. Может, уже пора искать более безопасное место?
Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Все статьи