Глава ВПС США здійснив політ на винищувачі F-16 під управлінням штучного інтелекту

Глава ВПС США Френк Кендалл здійснив політ на винищувачі F-16 під управлінням штучного інтелекту (ШІ). Про це повідомляє "Голос Америки".

"Конкретні деталі розробки не розголошуються. Відомо, що команди інженерів тестують алгоритми штучного інтелекту на базі експериментального літака X-62A VISTA. Розробники повідомили, що менш ніж за рік вони пройшли шлях від початкового встановлення ШІ в бортові системи X-62A до перших тестових боїв алгоритмів штучного інтелекту і живих пілотів", - ідеться в повідомленні.

Винищувач F-16 VISTA, яким керував ШІ, здійснював блискавичні маневри на швидкості близько 900 кілометрів на годину. Він ішов майже ніс до носа з другим F-16, яким керувала людина, коли обидва літаки летіли на відстані 300 метрів один від одного, здійснюючи маневри, щоб поставити уявного супротивника в уразливу позицію. Після годинного польоту Кендалл вибрався з кабіни, посміхаючись. Він заявив запрошеним на авіабазу журналістам, що за час польоту побачив достатньо, щоб довірити ШІ, який все ще навчається, можливість ухвалювати рішення щодо використання зброї під час військових дій", - наголошується в повідомленні.

Кендалл заявив, що під час використання зброї в системі завжди буде присутній людський контроль.

Зазначається, що перехід американських військових на літаки зі штучним інтелектом зумовлений міркуваннями безпеки, вартості та стратегічних можливостей. Вважається, що якщо США і Китай опиняться в стані конфлікту, то сучасний парк дорогих пілотованих винищувачів ВПС виявиться вразливим через досягнення обох сторін у галузі радіоелектронної боротьби, космосу і систем ППО.

Сценарії майбутніх воєн припускають, що ескадрильї американських безпілотних літальних апаратів завчасно атакуватимуть оборону противника, щоб дати американським ВПС можливість проникнути в повітряний простір противника без високого ризику для життя пілотів.

Але зсув у бік ШІ також обумовлений фінансовими витратами. Американські ВПС все ще стикаються із затримками у виробництві та перевитратою коштів на розробку винищувача F-35 Joint Strike Fighter, вартість цієї програми оцінюють у 1,7 трильйона доларів.

Як повідомлялося, США передадуть Україні передові ударні дрони з вогнепальною зброєю на борту.

Министр ВВС США Фрэнк Кендалл сидит в передней кабине самолета X-62A VISTA на авиабазе Эдвардс, Калифорния, 2 мая 2024 года

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті