Зеленський затвердив лауреатів Шевченківської премії - 2024 та розмір премії

Президент України Володимир Зеленський затвердив лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. Відповідний указ №143/2024 "Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка" опубліковано на сайті Офісу президента 9 березня.

"На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю: присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року ДЖАМАЛАДІНОВІЙ Сусані Алімівні (Джамалі), артистці, - за альбом "Qirim", - йдеться в указі.

Зазначається, що в номінації "Література" премію отримають Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка"; Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]".

"Публіцистика, журналістика": Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм "20 днів у Маріуполі").

"Музичне мистецтво": окрім Джамали, премію отримає композиторка Кармелла Цепколенко - за кантати "Читаючи історію" за поезією Оксани Забужко, "Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?" за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію №5.

"Театральне мистецтво": Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма" за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

"Візуальні мистецтва": Андрій Єрмоленко за серію робіт "Ukrainian resistance // Український опір".

Указом президента також встановлено, що розмір премії цього року складатиме 429 тисяч гривень кожна.

Зазначається, що цьогоріч не визначили лауреатів із категорій літературознавство і мистецтвознавство. 

Раніше повідомлялось, що оголосили переможниць п'ятої премії Women in Arts.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті