Зеленський закликав Єврораду прискорити старт переговорів щодо членства України в ЄС

"Наступні півроку стануть багато в чому вирішальними у тому протистоянні, яке розпочала Росія цією агресією. Наступні півроку вимагатимуть від нас іще більших зусиль, ніж цей час, що минув", - заявив Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на засіданні Європейської Ради 15 грудня, повідомляє Офіс Президента.

"Перше – енергетичний терор Росії повинен зазнати поразки в усіх формах. З цієї точки зору, вкрай корисною є ідея прайскепів (цінових обмежень - ред.) на російський енергетичний експорт. Чим сильніше буде такий інструмент і чим нижчими прайскепи – тим більше стійкості буде у глобального енергоринку", - зазначив Президент.

"Друге – зимова стійкість України. Будь-які блекаути в Україні – це удари по ваших соціальних системах через нові хвилі міграції. Будь-які спроби Росії показати, що нібито Україна не має достатньої стійкості, – це спроби показати світу, що нібито Європа не має достатньої стійкості. Потребуємо підтримки для закупівлі обсягу газу. Також потребуємо підтримки з електрикою для України – з постачанням із ЄС", - акцентував Зеленський.

За його словами, третій аспект – оборонна підтримка. Вона має бути не меншою, ніж у минулі півроку. Ми потребуємо більш сучасних озброєнь, більшого обсягу постачання. Це стосується ППО та ПРО, сучасних танків, більш далекобійних артилерійських і ракетних систем.

"Четверте – дипломатія. За минулі півроку ми розробили і запропонували світу формулу миру. Усі ви знаєте її елементи – вони логічні та дієві і можуть бути реалізовані вже за наступні півроку. Для цього найближчим часом ми організовуємо саміт – Global Peace Formula Summit", - вказав Президент.

"І пʼяте – на наступні півроку. Ціннісне завдання. Попри війну, ми не зупиняємо інституційної трансформації нашої держави. Цього тижня Верховною Радою схвалено три євроінтеграційних закони. Це лише одна з ілюстрацій багатьох речей, які ми зробили для того, щоб підготувати наступний етап зближення України та ЄС. А саме – оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії, якої ми очікуємо від вас найближчим часом. І дуже вас просимо це зробити і прискорити цей процес, щоб далі вже перейти до старту переговорів щодо членства України в ЄС", - закликав Зеленський.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті