Зеленський після розмови зі Столтенбергом: "Можемо й надалі тиснути на агресора так, щоб росія лише відступала і втрачала"

Президент України Володимир Зеленський обговорив із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом ключові оборонні питання й висловив переконання, що лиш питання часу, коли Україна офіційно набуде членства в Альянсі. Про це Зеленський розказав під час спільної із Столтенбергом пресконференції у Києві 28 вересня, пише офіційний сайт Президента України.

"Я радий вітати в Україні Генерального секретаря НАТО, радий нашій змістовній розмові. Сьогодні це вже розмова де-факто союзників, і питання часу, коли Україна де-юре стане членом Альянсу. Ми робимо все, щоб наблизити цей час. Сьогодні ми обговорили з паном Генеральним секретарем усі ключові оборонні питання, які потребують уваги: реальну ситуацію на полі бою та потреби українських воїнів. Упевнений, ми можемо й надалі тиснути на агресора так, щоб росія лише відступала і втрачала. І це правильна тактика", - сказав Зеленський і висловив переконання, що членство нашої держави в Альянсі буде абсолютно природним і таким, що посилює і Україну, і НАТО.

Під час зустрічі сторони обговорили захист від російського терору, посилення тиску на росію та зміцнення повітряного щита України. Зокрема, ішлося про можливість постачання додаткових систем ППО державами - членами НАТО.

"Генеральний секретар погодився докласти особистих зусиль для нашої підтримки, для мобілізації держав – членів Альянсу саме з цією метою. Нам потрібно разом пройти цю зиму, захистити нашу енергетичну інфраструктуру та життя людей", - зауважив Зеленський.

Також було детально обговорено подальшу роботу задля зближення України й НАТО. Як наголосив Глава держави, започаткований на Вільнюському саміті новий формат співпраці - Рада Україна - НАТО має забезпечити рух нашої держави до Альянсу та практичну взаємодію.

"Спільно з НАТО працюємо над підготовкою нового документа – адаптованої Річної національної програми, яка визначатиме практичні кроки для досягнення Україною відповідності принципам і стандартам Альянсу", – заявив Президент України.

Окремо Зеленський і Генсек НАТО обговорили саміт Альянсу, який відбудеться наступного року у Вашингтоні. Сторони погодилися, що цей саміт має стати результативним для України та НАТО.

Столтенберг зазначив, що Україна має потужну підтримку з боку всіх країн - членів НАТО. За його словами, члени Альянсу продовжать надавати Україні найсучасніші засоби для відбиття російського вторгнення, зокрема танки, сучасні системи ППО, а також тренуватимуть пілотів для літаків F-16.

"Що сильнішою стане Україна, то ближче ми підійдемо до припинення російської агресії. НАТО стоятиме поряд з Україною так довго, як буде потрібно", - сказав Столтенберг.

Раніше повідомлялось, що в Київ прибули Генсек НАТО і міністр оборони Франції з неоголошеними візитами. Міністр оборони Британії прибув раніше.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті