Зеленський назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі

Підрив Каховської ГЕС російськими військами призведе до найбільшої екологічної катастрофи в Європі за десятки років. Про це 6 червня заявив Володимир Зеленський у зверненні до учасників саміту "Бухарестської дев'ятки".

"На жаль, уже понад рік Росія контролює і дамбу, і всю Каховську ГЕС. Підірвати її якось ззовні - обстрілами - фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами і підірвана ними", - наголосив глава держави.

Цей підрив перетворив гідроелектростанцію на бомбу масового екологічного ураження. Так, уже вночі почалося затоплення районів півдня нашої країни, де до вторгнення мешкали близько 100 тисяч людей. І принаймні, десятки тисяч - мешкали там і досі.

"Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років", - додав Зеленський.

За словами Зеленського, Каховське водосховище було джерелом питної води для мільйонів людей. Тепер замість водопроводу - тільки підвезення води.

"80 міст і сіл під водою. І вже почалася евакуація. І це тільки початкові наслідки. На жаль, трагедія значно ширша", - наголосив президент.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокуратура почала розслідування за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС і через можливий екоцид.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті