Зеленський назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі

Підрив Каховської ГЕС російськими військами призведе до найбільшої екологічної катастрофи в Європі за десятки років. Про це 6 червня заявив Володимир Зеленський у зверненні до учасників саміту "Бухарестської дев'ятки".

"На жаль, уже понад рік Росія контролює і дамбу, і всю Каховську ГЕС. Підірвати її якось ззовні - обстрілами - фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами і підірвана ними", - наголосив глава держави.

Цей підрив перетворив гідроелектростанцію на бомбу масового екологічного ураження. Так, уже вночі почалося затоплення районів півдня нашої країни, де до вторгнення мешкали близько 100 тисяч людей. І принаймні, десятки тисяч - мешкали там і досі.

"Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років", - додав Зеленський.

За словами Зеленського, Каховське водосховище було джерелом питної води для мільйонів людей. Тепер замість водопроводу - тільки підвезення води.

"80 міст і сіл під водою. І вже почалася евакуація. І це тільки початкові наслідки. На жаль, трагедія значно ширша", - наголосив президент.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокуратура почала розслідування за фактом підриву окупантами Каховської ГЕС і через можливий екоцид.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті