Затримано бойовика "ЛНР", який після вʼязниці оселився у Дніпрі та став шпигуном ФСБ

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Дніпрі колишнього бойовика терористичної організації "ЛНР", який працював на ФСБ. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 30 січня.

"За вказівкою російської спецслужби цей фігурант намагався виявити пункти базування українських комплексів протиповітряної оборони. Також зловмисник відстежував результати ракетних ударів агресора по військових об’єктах, розташованих у місті", - пише СБУ. 

Встановлено, що за його "наведенням" окупанти обстріляли один із об’єктів обласного центру під час повітряної атаки РФ 29 грудня 2023 року.

"За проведення розвідувально-підривної діяльності проти України фігурант одержував на банківську картку гроші від загарбників", - сказано також у повідомленні.

Зазначається, що в разі успішного виконання всіх поставлених завдань ФСБ обіцяла своєму інформатору "евакуювати" його на тимчасово окуповану частину території Луганщини. 

Співробітники СБУ затримали чоловіка у власному помешканні.

Затриманим є уродженець Луганської області, який уже мав судимість за участь у незаконних збройних формуваннях так званої "ЛНР". Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він оселився у Дніпрі, а з серпня 2023 року почав співпрацювати з ФСБ. Дистанційну комунікацію з російською спецслужбою підтримував через "зв’язкового". Ним виявився бойовик окупаційних угруповань країни-агресора, який перебуває на тимчасово захопленій частині території на сході України.

Для отримання розвідданих фігурант обходив місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію важливих об’єктів на камеру власного телефону. Під час обшуку у помешканні затриманого виявлено смартфон та банківську картку, які він використовував у злочинній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Наразі фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує 15 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що російського інформатора, який збирався підірвати себе у випадку "провалу", затримали на Донеччині.

Статті

Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Всі статті