Російського інформатора, який збирався підірвати себе у випадку "провалу", затримали на Донеччині

СБУ викрила й затримала ще одного інформатора ФСБ, який збирав розвіддані про Сили оборони на Донеччині. Зловмисник зберігав вдома бойову гранату, яку планував підірвати, якщо його викриють правоохоронці. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 26 січня. 

"За даними слідства, зловмисник розвідував місця базування підрозділів ЗСУ в районі Краматорська. Передусім ворожий поплічник намагався виявити бойові позиції протиповітряної оборони та важкої артилерії українських військ. Також зловмисник готував для агресора схеми розташування фортифікаційних споруд та інженерних загороджень на території регіону", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки нових ракетно-артилерійських ударів по прифронтовому місту та його околицях. 

Ворожим поплічником виявився мешканець Краматорська. У серпні 2023 року він познайомився на одному із сайтів знайомств з росіянкою, яка співпрацює з ФСБ РФ. За її вказівками чоловік збирав інформацію про військові об’єкти, "потрібні" ворогу. Отримані відомості він надсилав месенджером росіянці, а вона переправляла їх кадровому співробітнику фсб, який воює проти Сил оборони на Авдіївському напрямку.

Ворожий інформатор тримав у шафі свого помешкання бойову гранату, щоб підірвати себе у разі викриття.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує 12 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що хакеру, який наводив російські ракети на Харків, загрожує до 12 років тюрми.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті