Затримано агента РФ, який шукав "слабкі місця" на українсько-російському кордоні в Сумській області – СБУ

СБУ затримала агента росії, який за завданням ФСБ шукав "слабкі місця" на українсько-російському кордоні. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 14 квітня.

"Служба безпеки викрила ще одного агента ФСБ у ході контрдиверсійних заходів на Сумщині, – сказано в повідомленні. – Ним виявився місцевий житель, якого російська спецслужба залучила до негласного співробітництва ще до початку повномасштабного вторгнення".

Зазначається, що зловмисник був завербований під час однієї з поїздок до РФ, де він підтримував контакт з росіянином, що працював на ФСБ. Після 24 лютого минулого року фігурант отримав вороже завдання: збирати розвіддані про місця базування Сил оборони у прикордонних районах північно-східної частини України. Насамперед ворога цікавили локації укріпрайонів, фортифікаційних споруд та наявне озброєння українських захисників на території Сумської області.

Уточнюється, що для збору інформації російський агент об’їжджав населені пункти Сумщини на власному автомобілі. Під час таких поїздок він зустрічався з місцевими жителями, в яких під виглядом розмов на побутові теми розпитував про присутність українських військових у прикордонні. Після цього зрадник виїжджав на місцевість, уточнював інформацію та позначав координати українських об’єктів на електронній карті для передачі потім ФСБ.

Для комунікації з агресором чоловік використовував закритий чат одного із месенджерів.

"Контррозвідники СБУ затримали зловмисника під час виконання розвідувального завдання, – сказано в повідомленні. – За результатами обшуків у фігуранта вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами підривної діяльності на користь окупантів".

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Раніше повідомлялось, що три коригувальники ворожих ударів у районах Бахмуту і Краматорська за матеріалами СБУ отримали від 8 до 12 років.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті