Загрозами "ядерної ескалації" та розмовами про "мирні переговори" росія намагалася затримати постачання танків Україні - ISW

За висновками експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), росія "знов може вести приховані інформаційні кампанії", багато з яких спрямовані на зрив чи уповільнення постачання західної військової допомоги Україні. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Серед прикладів таких операцій ISW зокрема згадує численні заяви росії у вересні-листопаді 2022 року про небезпеку ядерної ескалації. Як сказано у зведенні ISW, це було необхідно, щоб "переконати Захід у необхідності припинити постачання Україні військової допомоги, яка була їй потрібна для продовження контрнаступів після нищівних поразок, завданих російським військам у Харківській області".

Ядерної риторики також побільшало після непопулярного рішення путіна розпочати мобілізацію, що поставило його у скрутне становище як на міжнародній арені, так і всередині країни.

Як зазначає Інститут, "зараз зрозуміло, що російська інформаційна кампанія навколо переговорів про мир, яка стала особливо інтенсивною у грудні 2022 року, була покликана, зокрема, затримати постачання західних танків та іншого просунутого обладнання, необхідного для продовження українських механізованих контрнаступів". Це було необхідно, щоб підготувати умови для власних планів Москви щодо наступу.

Тривають твердження Москви і про те, що Україна нібито збирається загрожувати росії зброєю далекого радіусу дії та танками, а не звільняти за допомогою таких озброєнь свою власну територію.

"Росія продовжить використовувати інформаційні операції як зброю для прямої підтримки прихованих військових операцій в Україні, особливо після того, як вона зуміла повернути ініціативу на фронті у Східній Україні", - роблять висновок експерти ISW.

При цьому, на їхню думку, Кремль постійно перебільшує важливість своїх успіхів біля Бахмута, але "результативність таких інформаційних операцій знижується, оскільки і Україна, і російські націоналісти, що підтримують війну, вже не з такою готовністю схильні сприймати твердження про неминучу російську перемогу". Причина – "рік, протягом якого Росія виявляла військову некомпетентність".

Як зазначав раніше ISW, провал атак окупантів під Вугледаром підірвав віру росіян в успіх наступу на Донбасі.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті