З музеїв Маріуполя не евакуювали жодного експоната – ОВА

З усіх дев’яти музеїв Маріуполя з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну не було евакуйовано жодного експоната, з працівників музеїв виїхали із захопленого загарбниками міста тільки два спеціаліста. Про це 6 вересня на брифінгу повідомила начальниця Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Вікторія Точена, - пише Укрінформ.

«З маріупольських музеїв, наскільки мені відомо, виїхало два спеціаліста і вони працюють на сьогоднішній день. Не евакуйовано жодного, на превеликий жаль, експоната», - сказала Точена.

За її словами, спеціалісти, які виїхали, наразі працюють у музейних закладах на підконтрольній Україні території.

У Маріуполі до повномасштабного вторгнення Росії в Україну працювало дев’ять музеїв: Художній музей імені Куїнджі; Маріупольський краєзнавчий музей; Музей народного побуту; Музей історії греків Приазов'я; Музей медальєрного мистецтва Е. В. Харабета; Музей історії комбінату Ілліча; Музей Маріупольського морського торговельного порту; Музей імені Павлія та Народний музей історії ТОВ «Маріупольський комбінат Азовсталь».

У фондах Художнього музею імені Куїнджі знаходилися оригінальні роботи Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, шедеври майстрів України 20 століття, серед яких Тетяна Яблонська та Микола Глущенко. А у фондах краєзнавчого музею знаходилося понад 53 тисячі експонатів та 17 тис. книг.

Це тільки частка того, що зберігалося у музеях українського Маріуполя, підкреслили в ОВА.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Окрім того, загарбники зносять пошкоджені ними будинки, щоб приховати сліди своїх злочинів. У Маріуполі загарбники знищили унікальні мозаїки на залізничному вокзалі та готелі «Турист» - мозаїку Валентина Константінова та Лєля Кузьминкова «Металурги» та мозаїку Віктора Пономарьова «Туризм та відпочинок». Також росіянами зруйновані в будівлях Маріуполя шедеври монументалістики - мозаїки української художниці та дисидентки Алли Горської. Наразі російські загарбники перетворюють Маріуполь та навколишні селища на військово-логістичний хаб.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті