ЄС ще не погодив позицію щодо України напередодні саміту лідерів - МЗС

Європейський союз ще не ухвалив рішення щодо фінансування допомоги та початку переговорів про вступ України напередодні саміту лідерів ЄС. Саміт відбудеться 14-15 грудня. Про це заявив у Фейсбук міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС.

"У міністрів країн ЄС є зараз на столі чотири рішення. Це відкриття переговорів про членство, Європейський фонд миру, фонд підтримки України і санкції. Є ще п'яте рішення - це про заморожені активи, але його ще немає на столі. Кажуть, що завтра-післязавтра його покладуть на стіл, тоді буде говорити про п'ять рішень", - заявив міністр.

Кулеба підкреслив, що станом на зараз ухвалених рішень щодо цих питань досі немає.

"По жодному з цих рішень зараз рішень немає. Тобто все підвішене у повітрі і тривають переговори", - сказав він.

При цьому Кулеба вважає, що щодо фінансових питань є інші шляхи вирішення, але для відкриття переговорів про вступ України до ЄС потрібен консенсус.

За словами Кулеби, також на зустрічі міністрів обговорили гарантії безпеки для України. Як зазначив глава МЗС, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель підтвердив, що ЄС готовий підписати угоду, переговори про зміст питання рухаються.

Нагадаємо, 14-15 грудня відбудеться саміт лідерів країн ЄС. На ньому обговорюватимуть декілька питань, які стосуються України. Зокрема, початок переговорів про вступ до ЄС, а також надання 50 млрд євро економічної підтримки і виділення ще 20 млрд євро на армію України.

Як повідомлялося, обговорення вступу України до ЄС може бути перенесено на початок весни через спротив Угорщини.  

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті