Якби завтра ми вирішили передати Україні F-16, минули б місяці до того, як вони були б введені в експлуатацію - Блінкен

Україні знадобляться місяці, щоб ввести літаки F-16 в експлуатацію, але для початку необхідно навчити пілотів та технічний персонал. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Справа не лише в самому обладнанні. Це ще й навчання. Це технічне обслуговування. Це вміння використовувати його в об'єднаних збройних силах. На все це потрібен час. Якби завтра було прийнято рішення про передачу F-16, то пройшли б місяці й місяці до того, як вони були б реально введені в експлуатацію", - пояснив Блінкен.

Держсекретар пояснив, що наразі США працюють над тим, щоб передати Україні літаки, але цього недостатньо.

"Саме над цим ми зараз працюємо, тому що, як я вже казав, недостатньо надати їм F-16, їх треба навчити. Програма тренувань просувається вперед з низкою країн. Все це відбувається. Але я не військовий експерт... Ми вважаємо, що те, що вони мають і чому вони були навчені, є тим, що їм потрібно для того, щоб бути ефективними, в тому числі й в боротьбі з російськими мінами", - пояснив він.

Блінкен також запевнив, що Україна отримає американські винищувачі.

"Я вірю, що вони отримають їх, і важливо зосередитись на тому, щоб переконатись, що коли вони це зроблять, вони будуть належним чином підготовлені, зможуть обслуговувати літаки й використовувати їх розумно", - підсумував він.

Як повідомлялося, на саміті НАТО у Вільнюсі союзники офіційно оголосили про створення авіаційної коаліції. Нідерланди, Данія та Румунія офіційно підтвердили, що навчатимуть українських пілотів.

Україна чекає, коли перша група пілотів відбуде на навчання, які, ймовірно, розпочнуться у Данії.

Також у Білому домі заявили, що Україна може отримати F-16 цього року. Але США вважають, що це кардинально не змінить ситуацію на полі бою.

До того ж днями радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що Сполучені Штати Америки розпочнуть навчання українських пілотів на винищувачах F-16 вже за декілька тижнів.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті