Як у "ДНР" хочуть віджати активи Януковичів: справи розглядають у трьох судах

З метою націоналізувати активи сім'ї Віктора Януковича російські окупанти відкрили три судові процеси. Про це повідомив російський опозиційний Телеграм-канал "BRIEF" 17 січня. 

"Як з'ясував BRIEF, влада Донецької народної республіки веде судову кампанію з націоналізації активів сім'ї експрезидента України Віктора Януковича. Йдеться про майно донецької групи компаній МАКО ("Менеджмент Ассетс Компані") - це відомий холдинг Януковичів: бізнес у сфері нерухомості записано переважно на старшого сина Януковича Олександра. Янукович-молодший давно вважається власником активів батька через МАКО і закритий українською владою 2014 року "Всеукраїнський банк розвитку", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що журналісти виявили три судові процеси. У всіх цих випадках арбітражний суд Донецька ухвалив рішення на користь націоналізації у 2018-2022 роках - але у 2023-му структури Януковичів подали апеляції (здебільшого стосуються неповідомлення відповідача). 

"До скарг прихильний апеляційний суд у Севастополі: він скасовує рішення суду Донецька. У відповідь влада ДНР оскаржує севастопольські рішення в касації", - йдеться в повідомленні.

Процес перший - фонд держмайна "ДНР" проти ТОВ "Мако Холдинг". Арбітражний суд Донецька в травні 2022 року ухвалив націоналізувати "безхазяйні" площі в донецькому бізнес-центрі "Столичний". У цьому БЦ колись був офіс згаданого банку Януковичів. Севастопольський суд винесе рішення протягом найближчих місяців.

Процес другий - фонд держмайна "ДНР" проти ТОВ "Фін актив" і ТОВ "Східний Бізнес Центр". Це справа про площі в тому ж БЦ "Столичний" у центрі Донецька. 12-й поверх БЦ визнаний "безгосподарним" донецьким арбітражем 2019 року і націоналізований. Наступне засідання у справі через місяць - 18 лютого.

Процес третій - "мерія" Донецька проти ТОВ "Білдінг інвестментс груп". "Мерія" Донецька 2018 року через міський арбітраж розірвала договір оренди ділянки 3 га від 2011 року. Згідно з матеріалами справи, договір оренди було спочатку укладено до 2060 року, проте указом глави "ДНР" від 2017 року майже добудований на ділянці ЖК націоналізували, а договір на ділянку розірвали через несплату за оренду землі. 

Уточнюється, що 2023 року компанія Януковича подала апеляцію і восени виграла процес в апеляційній інстанції (Севастополь), оренда залишилася чинною - утім, "мерія" Донецька подала касаційну скаргу на це рішення. "Білдінг інвестментс груп" значиться за документами за підприємцем Сергієм Дяченком, який вважається близьким Януковичу бізнесменом. Крім того, ця фірма до червня 2023 року належала безпосередньо структурам МАКО Януковича-молодшого. Власнику групи МАКО Олександру Януковичу зараз 50 років. 

"У 73-річного Віктора Януковича був і молодший син, теж Віктор: у 2015 році він загинув на Байкалі, машина провалилася під лід", - ідеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що в "ДНР" хочуть віджати активи сім'ї Віктора Януковича.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті