Верховна Рада знизила вік призову на строкову військову службу

Верховна Рада ухвалила закон про зниження віку військового обліку призовників із 27 до 25 років. Про це 30 травня повідомляють на офіційному сайті парламенту.

Законопроєкт №9281 у цілому підтримали 304 депутати. Ініціатором цього документа виступило Міністерство оборони спільно зі Збройними силами України.

Вони пояснили, що під час дії правового режиму воєнного стану потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років відсутня. Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, сьогодні на строкову військову службу призиваються громадяни України чоловічої статі з 18 років.

"У разі зниження граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1-3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов'язку та призову їх на строкову військову службу", - йдеться в документі.

Водночас перебування громадян на військовому обліку призовників до 27 років та необхідність щорічного прибуття їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою підтвердження права на відстрочку від призову, а також проходження медичних оглядів (обстежень) призводить до значних фінансово-матеріальних витрат.

"Крім цього, тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважається недоцільним з огляду на те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов'язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період", - додається в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада підтримала збільшення термінів відпусток і виплат військовим.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті